НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Помощите за високите цени на тока продължават, но по неясна схема

Бизнесът иска отпадане на тавана от 250 лв., а правителството предлага да реши проблема с нови правила за търговията с електроенергия

Правителството ще продължи с помощите и през април, въпросът е дали ще се махне таванът от 250 лв./мВтч
Правителството ще продължи с помощите и през април, въпросът е дали ще се махне таванът от 250 лв./мВтч
Правителството ще продължи с помощите и през април, въпросът е дали ще се махне таванът от 250 лв./мВтч
Правителството ще продължи с помощите и през април, въпросът е дали ще се махне таванът от 250 лв./мВтч

Действащата сега схема за подпомагане на компаниите заради високите цени на тока ще продължи и през април. За това се договориха представители на българската индустрия на среща с министър-председателя Кирил Петков, в която участваха и министрите на енергетиката и на икономиката и индустрията Александър Николов и Корнелия Нинова.

Засега обаче не са ясни конкретните параметри за изплащане на компенсациите и дали ще се запази таванът от 250 лв./мВтч. "Целта е работещият и в момента механизъм да продължи да се използва и занапред, като конкретните параметри на подпомагането ще бъдат изяснени до края на тази седмица", каза министър Николов.

Проблемът е, че от началото на март цената на тока е много по-висока от тази през януари и февруари и съответно помощите ще имат по-малък ефект, ако размерът им не бъде променен. Например средните борсови цени на тока през изминалите два месеца бяха около 370 лв./мВтч, а субсидията - около 140 лв./мВтч. От началото на март обаче електроенергията се търгува за средно 560 лв./мВтч, при което, ако няма промяна в правилата, помощта ще бъде максимум 250 лв./мВтч.

Стои въпросът дали борсовата несигурност и високите цени ще се запазят и в следващите седмици. Природният газ например започна да поевтинява след рекорда от 7 март заради инвазията на Русия в Украйна и се върна на нивата от края на януари. При такава тенденция цените на тока също ще се понижат и средномесечните стойности могат да се върнат до около 400 - 450 лв./мВтч.

Междувременно правителството планира да въведе нови правила за борсовата търговия с електроенергия, които да доведат до повече сигурност и предвидимост в сектора. Става дума за пускането на нови продукти за дългосрочните договори за електроенергия - за 6 месеца или 1 година на фиксирана цена. Логиката е, че вместо да купуват от сегмента "Ден напред" и да са изложени изцяло на пазарните рискове (и страхове), фирмите могат да сключат дълги договори и да си гарантират тарифите. Рискът тук е по-евтината енергия, която ще се предлага на тези търгове, да бъде изкупена от прекупвачи, които след това да я пласират отново на "Ден напред" на по-висока цена. Така разликата вместо в държавните производители като АЕЦ "Козлодуй" и НЕК ще отиде в търговците. А за бизнеса няма да има особена разлика. Ако държавата успее да регулира този процес, е възможно още от следващия месец компаниите да започнат да получават енергия на по-конкурентни цени.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 1

    Тези некадърници изпускат положението в държавата. Дали умишлено или не едва ли ще се разбере. Но силните на деня са посочили Киро да бъде премиер и всички останали партии са направили път, стоят и наблюдават отстрани. Всички се молят Киро да направи по-малко бели, за да може по-бързо да се оправи държавата след него!

    Нередност?
  • 2
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft

    Единственото решение е да се предлага дългосрочни договори. Тези договори може да се ползва Ел енергията от НЕК, АЕЦ Козлодуй която е на около 90 лева. И да се предлага примерно за 190 или 200 лева. Или масова кампания за фвец и субсидиране чрез евро средства както правят белите западни Ес държави. Друг изход няма освен масово фалити или неплащане на сметки. Лятото иде тези климатици, охладители като се включат на таз жега 80% сме фалит.

    Нередност?
Нов коментар