🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бърза писта за нови ВЕИ може да елиминира енергийна зависимост

България обсъжда законодателство за офшорните вятърни централи и начини да съкрати сроковете за нови соларни централи

Зелената енергия е може да осигури енергийна независимост като намали нуждата от вносни ресурси. Нужна е обаче цялостна стратегия за реформи.
Зелената енергия е може да осигури енергийна независимост като намали нуждата от вносни ресурси. Нужна е обаче цялостна стратегия за реформи.
Зелената енергия е може да осигури енергийна независимост като намали нуждата от вносни ресурси. Нужна е обаче цялостна стратегия за реформи.    ©  Цветелина Белутова
Зелената енергия е може да осигури енергийна независимост като намали нуждата от вносни ресурси. Нужна е обаче цялостна стратегия за реформи.    ©  Цветелина Белутова

Заплахите на Русия, че може да ограничи снабдяването с газ на Европа целяха да смирят Брюксел, но постигнаха точно обратния ефект. На 8 март ЕК обяви своя план REPowerEU, с който съюза смята да елиминира напълно зависимостта си от вноска на руски газ до 2030 г. Планът включва мерки за диверсификация на доставчиците на природен газ, ускоряване на внедряването на възобновими газове и намаляване на използването на природния газ в отоплението и в производството на електроенергия. А още до края на 2022 г. ЕС може да намали необходимостта от руски газ с две трети.

Наред с това обаче REPowerEU предвижда силно ускоряване на декарбонизирането на енергийните системи на страните от ЕС чрез повече соларни панели, термопомпи и енергоспестявания, зелен водород и биометан.

Евродепутатът Радан Кънев (ЕНП) също смята, че основен приоритет трябва да е развитието на енергийна ефективност и ВЕИ, но като временно решение за намаляване на зависимостта от Русия може да се възобнови производството на ток от въглища, които са местен ресурс за ЕС. Той също така настоява и за предефиниране на тълкуването на термина "устойчивост" в рамките на Зелената сделка и енергийна политика на ЕС. "Устойчиво е всяко решение, което води до нашата енергийна независимост и способността ни да изолираме икономически Кремъл. Като устойчиви трябва да се разглеждат всички технологични алтернативи на вноса от Русия- газ, въглища, ядрена енергетика", смята той.

Нужда от реформи

За да се случат бързо реформите обаче, особено в България, има спешната нужда от промяна в законодателството. Според Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ) премахването на бариерите пред изграждане на нови ВЕИ е не само начин за привличане на инвестиции в сектора, но и първостепенен въпрос за националната сигурност. Според асоциацията приемането на облекчен режим за реализация на производство и съхранение на нови проекти за чиста енергия страната може да реализира инвестиции в 500 мВт нови ВЕИ мощности още през 2022 г. и над 2000 мВт през 2023-а. Което рязко ще увели енергийната независимост на България.

За да е възможно постигането на тези цели, от АПСТЕ предлагат три ключови мерки. Първата от тях е приемането на приоритетен статут за инвестициите във възобновяеми енергийни източници и третирането им като проекти от национално значение. Втората е опростяването на административния режим за нови проекти за производство на електроенергия от ВЕИ. Според асоциацията съществуващите процедурите за издаване на разрешителни са твърде дълги, ненужно сложни и възпрепятстват ускореното внедряване на слънчева и вятърна енергия в енергийния микс на България.

Като последна точка от АПСТЕ определят създаването на стимули за привличане на инвестиции в производство на технологии, компоненти и интегрирани решения за слънчевата и вятърната индустрия, както и за производството на системи за съхранение на енергия в България.

Предложение за опростяване на административните режими направи и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Според него разрешителният режим при изграждането на ВЕИ трябва да се замени с уведомителен режим. Това би ускорило реализацията на такива проекти с поне 3 месеца, като инвеститорите ще могат директно да започнат дейностите без да чакат одобрение от администрацията и ЕРП. Това ще позволи бързо включване на стотици мегавати собствени източници на енергия и ще намали нуждата от вносни ресурси.

Бъдеще за офшорен вятър

На заседанието на парламентарната енергийна комисия на 9 март управляващите и опозицията се обединиха, че е нужна подкрепа за създаване на законодателство за ускоряване развитието на офшорния потенциал на страната, както и гарантирането на инвестиции чрез сключване на договори за разлика при продажбата на произвежданата електроенергия, които да гарантират приходи от проектите. Сега България няма регламенти за такива инвестиции, въпреки че в региона има голям интерес - Румъния например ще прави голям вятърен парк в Черно море.

Според доклада на Центъра за изследване на демокрацията, който бе представен на заседание на комисията в парламента, България има потенциал за 116 гВт енергия, от които едва 26 гВт са реализуеми на този етап. Мария Трифонова, гл. ас. от Катедра "Икономика и управление по отрасли" към СУ, посочи 4 отделни зони, където е възможно развитието на офшорен вятър. Това са регионът на Шабла, който е в близост до Румъния с потенциал от 3-4 гВт мощности и капацитет от 45-48% и средни разходи 60-80 евро за мВтч. Други потенциални райони са край Варна, Обзор и Резово - в близост до турската граница.

Важна предпоставка за изграждането на вятърни ферми по крайбрежието обаче е разрешаването на въпроса с околната среда. По българското Черноморие минава ключовия миграционен път Виа Понтика, който включва морски и въздушни миграции на разнородни биологични видове. А през 2017 г. България бе осъдена от Европейския съд за неизпълнение на задължението да защити "Натура 2000" в района на Калиакра. Зам.-министър председателят и министър по околната среда и водите, Борислав Сандов заяви, че офшорният потенциал е бил умишлено потискан заради биоразнообразието на района. Той обеща активно и приоритетно съдействие от страна на екоминистерството в идентифициране на безопасни зони за развитие на офшорния вятър.

Междувременно от Българската вятърна енергийна асоциация призоваха за ясна държавна политика, която да се фокусира върху устойчиви геополитически, икономически и бизнес модели. При имплементирането на спешни законодателни и нормативни промени те очакват да се получи ускорено развитие, изграждане и интегриране на вятърни и слънчеви централи в електроенергийната система на България.

"Оставаме конструктивен партньор на отговорните институции в работата по разработване на необходимите политики и стратегии, които да направят възможен прехода към чиста и независима енергетика като значим елемент за националната сигурност", казват още от организацията.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 2

    Не законодателството пречи на офшорните перки , а дълбочината и теченията в Черно море, сравнено със Северно море, да речем .. спешно е да има мерки по този проблем ..

    Нередност?
  • 2
    flq471083010 avatar :-|
    flq471083010
    • - 3
    • + 2

    Ненавиждам зелената енергия. Тези чудовищно грозни уреди загрозяват пейзажите, а слънчевите панели съсипват биоразнообразието и заобикалящата ги природа. Изискват огромни площи, а енергодобивът им е нисък. Съмнявам се във всичко, което субсидира ЕС и държавата. Изкривява пазара, а зад кулисите винаги смърдят корупционни сделки. Зелената енергия е поредното отроче на глобалистите неолиберали. И такива неупомнили де журналисти като автора на тази статия не проучили в дълбочина темата, ни правят поредната реклама на поредната лудост

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 2
    • + 1

    Измекярска статия, която може единствено да се съпостави с държавната Путлерска пропаганда за войната като мащаб.
    Ето тука http://rus24.tv/rossiya1.html ...Соловьов... Ще ви е очеотварящо колко ниско може да паднат.. СССР? Мир мира?... Много по-семкаджийско
    ....
    Еь,... Ако ЧМ беше Северно море - с текущо... липсващ вятър в перките поради... меринджеи...усвояващи корупционно ...зелени фондове - проекти... зелени икономисти, финансисти и зелени инженерни решения, които ги следват ... Също ФЕЦ... Фракинг... Е, БГ е главно земеделски земи, гори... ама убаво ще е в закона да се запише проектмеринджеите с родата да се заселват Във фермата за ток..

    Както е видно, токът е най-ефтен с АЕЦ.. Ама ако си нямаш уран и си в Европа, а не в някой щат с торнада или СССР - кюмюр.. Полша СТАБИЛНО е с най-евтина енергия.. а има и Фишер-Тропш процес..
    След края на войната няма да има диктатори и олигарси да налагат цени и зависимост... сега Путлер продава на Китай за 130, а тук за 1000-2000 поради паниката и.. зеленото Гретхен..

    Нередност?
Нов коментар