А1 си осигури зелен ток на фиксирана цена в следващите 10 години

Това става чрез дългосрочния договор за доставка на ток с "Реналфа", който е част от ЕSG стратегията на телекома

На фона на високите и постоянно променящи се цени на електроенергията в последните месеци - само от началото на март борсовата енергия в България е варирала между 420-840 лв. на мВтч. - бизнесът все по-често търси алтернативни решения. Един такъв пример са дългосрочните договори за доставки на зелена енергия на фиксирана цена, които освен сигурност дават възможност и за постигане на критериите за енергийна независимост и ESG (екологично, социално и корпоративно управление) на европейско ниво.

Тази седмица например телекомът "А1 България" подписа десетгодишен договор с "Реналфа" (акционер в компанията е и издателят на "Капитал" Иво Прокопиев) за доставката на 20 хил. мВтч зелена енергия годишно. В случая енергията ще идва от соларен парк с инсталирана мощност от 33 мВт в Южна България, а въпросните 20 хил мегаватчаса за А1 представляват около половината от работния капацитет на инсталацията на годишна база.

"Климатичните промени безспорно са най-голямото предизвикателство на XXI век. И докато дигиталните технологии могат да подпомагат устойчивото развитие, безпрецедентният ръст на трафика на данни по време на пандемията от COVID-19 принуди индустрията да увеличи консумацията на електроенергия до невиждани нива. Като част от А1 Telekom Austria Group сме наясно с отговорността си към околната среда и сме си поставили амбициозна цел: да станем въглеродно неутрална компания до 2030 г. Това ще бъде постигнато, като намалим въглеродния си отпечатък и постепенно преминем към използване на електроенергия от възобновяеми източници", коментира Александър Димитров, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на А1 България.

А изпълнителният директор на "Реналфа" Юри Катанов коментира: "Корпоративните договори за дългосрочна доставка на електроенергия са гръбнакът на енергийния преход и сме много щастливи да обявим първия такъв договор с преобразуване на производствения график на ВЕИ производителя към нуждите на клиента".

Какво точно е PPA

Накратко това са дългосрочните договори за покупко-продажба на електроенергия (Power Purchase Agreements - PPAs) от ВЕИ източници, които осигуряват предвидимост на разходите за години напред и намаляват значително ценовия риск на енергийната борса.

Те гарантират доставка на енергия на по-ниски и най-важното стабилни цени от борсовите. Основната логика на PPA е да се сключи споразумение за доставка на енергия със срок от 7, 10, 12 или 15 години и фиксирана цена за целия този период. На пазара съществуват различни модели PPA, които да отговорят на разнообразните потребности и предпочитания на бизнеса и са подходящи за по-големи корпоративни и индустриални потребители. Допълнително такива договори дават възможност да се демонстрира категоричен ангажимент за опазване на околната среда и устойчиво развитие пред клиентите и инвеститорите, с което да се покрият регулационни изисквания, да се подобри ESG (Environmental, Social and Governance) рейтингът на фирмата или да се генерират допълнителни финансови и маркетингови предимства.

На фона на войната в Украйна и рисковете в доставките на руски газ и петрол ЕС и България в частност трябва да насърчат допълнителното развитие на ВЕИ сектора, което ще им осигури независимост и предвидимост.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    flady avatar :-|
    Flady
    • + 3

    И на колко договорена продажната на мегават, че липсва в статията 😀

    Нередност?
Нов коментар