🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бъдещето на руския петрол

Войната в Украйна отноно превърна важната суровина в геополитическо оръжие

Войната в Украйна поставя добива и износа на петрол от Русия в много деликатна ситуация
Войната в Украйна поставя добива и износа на петрол от Русия в много деликатна ситуация
Войната в Украйна поставя добива и износа на петрол от Русия в много деликатна ситуация    ©  Reuters
Войната в Украйна поставя добива и износа на петрол от Русия в много деликатна ситуация    ©  Reuters

Русия е една от страните с най-голям добив и износ на петрол. Страната добива около 10 млн. барела дневно, а през 2020 г. износът е бил на стойност 72.6 млрд. долара. Руската инвазия в Украйна и последвалата война обаче поставят традиционно стабилното място на Русия в класациите по производство и износ на петрол под сериозно съмнение. Войната в Украйна накара Западът да наложи санкции на Русия, като идеята е страната да понесе икономическите последствия за военните си действия. Една от главните санкции беше решението на САЩ да спре доставките на петрол от Москва. Това не е първият път, в който петролът е използван като пешка в геополитически въпроси, пише Financial Times.

За големите западни страни, потребяващи петрол, санкциите срещу най-големите производители на суровината не са нещо ново през последните 30 години. Първият подобен ход беше направен в края на 90-те години на миналия век, когато санкции бяха наложени върху иракския петрол. Последваха ограничения върху иранския износ заради ядрената програма на страната. Най-скорошните ограничения бяха наложени върху венецуелския петрол по време на управлението на Уго Чавес и Николас Мадуро.

Сравнително бързо големите частни компании в бранша разбраха, че и те се намират в тежка ситуация. От средата на 2021 г. производителите от ОПЕК+ увеличиха производството, тъй като световното търсене на суровината се възстанови. Но те колективно не достигнаха собствените си производствени цели, което доведе до ръст на цените и това спомогна за покачване на инфлацията до нива, които не бяха виждани от години.

Най-големият проблем за Русия не е забраната за доставки

Забраната за внос на руски петрол, която САЩ въведе, макар и да е значителна пречка пред Русия, най-вероятно няма да е най-голямото затруднение пред Москва. От момента, в който СССР се разпадна, в Русия се полагаха сериозни усилия да бъдат привлечени западни петролни компании. Целта беше да се привлекат както свежи капитали, така и по-висока експертиза в сферата на сондирането и добива на петрол и газ. Всичко това обаче, изглежда, приближава своя край, след като санкциите, които бяха наложени на Русия, накараха голяма част от тези компании да изоставят бизнеса си в Русия.

През уикенда трите големи западни компании за експлоатация на петролни находища - Schlumberger, Halliburton и Baker Hughes, заявиха, че се оттеглят от Русия на фона на остър обществен натиск да скъсат бизнес отношенията си със страната. Тяхното решение дойде изненадващо късно, след като компаниите отлагаха официализирането му до последния възможен момент.

Оттеглящите се компании могат да бъдат разделени на два лагера - изцяло напускащите Русия и тези, които запазват определени дейности. В първата група попада Halliburton. В този лагер е и най-интегрираната в Русия западна енергийна компaния - BP. Британската компания беше една от първите, които обявиха цялостно излизане от Русия, като това се случи, въпреки че държи 20% в "Роснефт". ExxonMobil и Shell поеха подобни ангажименти да се оттеглят от руските си проекти.

Втората група се опитва да задържи част от дейностите си в Русия. Френската петролна компания Total заяви, че "няма да осигури капитал за нови проекти", но се придържа към настоящия си руски бизнес, който включва голям проект за износ на втечнен природен газ. Schlumberger и Baker Hughes казват, че "преустановяват" новите инвестиции, но ще продължат да извършват съществуваща договорена работа. Изглежда, че този подход оставя достатъчно пространство на компаниите да се ангажират отново с Русия, ако условията се променят в бъдеще.

Стратегията на втория лагер за момента, изглежда, може да проработи, като главната причина е желанието на западните лидери да не налагат санкции, които биха се отразили директно върху доставките на петрол. Причината за това е желанието им цените да се запазят стабилни колкото е възможно.

Всичко това обаче е под една огромна неизвестна, смята Ричард Нефю, който е експерт по икономическите санкции в университета "Колумбия". "Бих очаквал, че следващото нещо, което ще започнем да виждаме, е забрана за текущата дейност или услугите за нефтените находища, които се предоставят - реално ще удари Halliburton и компании, избрали подобен подход", каза пред Financial Times той. Това действие може да не е далеч във времето, добави Нефю.

Третата група от чуждестранни компании

Ключова роля за бъдещето на енергийния сектор на руската икономика може да изиграят компаниите от страни, които за момента не са прибягнали до санкции като тези на Европейския съюз (ЕС) или САЩ. В тази група попадат страни като Индия, Китай и Япония.

Всеки удар върху руското производство в краткосрочен план ще произтича от забраните на страните за внос на суров петрол, което от своя страна може да принуди операциите да се забавят нагоре по веригата в Русия.

Възстановяването им ще се концентрира именно около чуждестранните компании за обслужване на петролните находища. Пример за това е проектът за добив на нефт и газ "Сахалин-1". До момента проектът беше управляван от американската Exxon, но тя обяви, че се отказва от него. Консорциум от японски компании и индийската държавна ONGC Videsh също има голямо участие, като очакванията са развитието на проекта да попадне именно в техни ръце.

"Не можем да не мислим, че текущите нива на добив на петрол в Русия ще започнат да са под натиск", пише в бележка до клиенти Тейлър Зърчър, анализатор в инвестиционната банка Tudor, Pickering, Holt & Co.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sod51646737 avatar :-|
    sod51646737
    • - 3
    • + 1

    Намалените продажби се компенсират от високите цени. Изтеглящите се чужди компании ще се върнат веднага, след като войната свърши. Или ще дойдат нови на тяхно место.
    Тоест, и тези санкции са пълен провал и вместо да изпълнят целта си по "сдържане", ще докарат света до тежка инфлация и гладни бунтове. Нещо повече, принуждават Русия да действа докрай за да излезе от ситуацията; да вдига залозите, от което конфликтът само се изостря и разширява.
    Колко държави требва да съсипе Америка и европейските ѝ пудели за да им присветне в чиновническите глави, че са некадърни за подобни геополитически и стратегически игри? Бе гледай си там зелените трансформации и не се бутай къде не ти е работа!

    Нередност?
  • 2
    sylvester avatar :-|
    sylvester
    • + 2

    До коментар [#1] от "sod51646737":

    Ще се компенсира от цената? Провери както колко изнася Русия откакто започна войната, така и на каква цена го продава. Самият факт, че не знаеш (или се правиш, че не знаеш) казва достатъчно за нивото ти на компетентност (или опит за някакв манипулацийка).

    Нередност?
Нов коментар