🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Митове и факти: Колко важен е природният газ за България и какви са алтернативите на Русия (инфографика)

Страната сравнително лесно и още в рамките на тази година може да си осигури почти пълна независимост от руските доставки

За разлика от повечето европейски държави България не е силно зависима от природния газ. Населението е изключително слабо газифицирано (общо около 120 хил. домакинства), индустрията също (с изключение на торовите и стъкларски заводи), а основни потребители на газа са топлофикациите. Само столичното парно консумира близо 40% от природния газ. Две трети от потреблението е през зимния период, като именно тогава се използва съхраненият през лятото газ в "Чирен" (хранилището може да покрива до 30% от дневната консумация в страната). Поради това България сравнително лесно може да се откъсне от руската газова зависимост. Годишното потребление е 3.2 млрд. куб.м (за 2021 г.), като капацитетът на газовата връзка с Гърция (когато бъде пусната) е напълно достатъчен да осигури такова количество. Което означава, че въобще не е нужно България да има договор с "Газпром" и да ползва руски газ.

Сегашният контракт изтича в края на тази година и сигналите към момента са, че няма да бъде продължаван. Страната и към момента има действащо споразумение за доставка на азерски газ - за 1 млрд. куб.м. на година, или една трета от общото потребление. Още около 0.5 млрд. куб.м. са вече резервирани от различни доставчици през газовата връзка с Гърция за внос на алтернативни количества. Останалите обеми могат да се осигурят или с допълнителни заявки към Азербайджан (те обаче ще са на пазарна цена, а не по договорената в споразумението), или чрез LNG (пак през Гърция).

Освен през интерконектора Стара Загора - Комотини алтернативни доставки на газ могат да се случват през системата връзка през Кулата към Солун и през Русе към Гюргево. Старият Трансбалкански газопровод към Румъния, през който преди България получаваше руския си газ, е блокиран от "Газпром". Трасето от Турция към Сърбия ("Турски поток") - също.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 21
    • + 13

    Видимо ни се налага пропагандната теза, че и без руски газ можем...

    Няколко дребни и общодостъпни факта:
    1. Тръби не осигуряват газ, а само го пренасят.
    В този смисъл в пропагандния набат за огромните ни газови капацитети е могло да се добави и Трансбалканския газопровод от Украина, но по него газ не тече от години. А и видимо от тая посока вече няма и какво да дойде;

    2. Газовата връзка с Гърция към ТАР не е готова. Има надежда това да стане след около година - през 2023 г. Компанията-строител е в забава и е санкционирана с 90 хил Е на ден. Т.е. пак нещо печелим....

    3. Договорът на Булгартрансгаз с азерската газова компания СОКАР изтича след 3 месеца. Прекрасно би било пробващите се по темата да са наясно, че мажоритарен собственик на СОКАР е... Газпром. С малко търсене в мрежата се установява. В този смисъл ритането на Газпром, и насочването на мокрите К сънища към СОКАР е меко казано наивно;

    4. Капацитетът на газопровода ТАР е 10 млрд м3 и дори без теоретичните български количества вече капацитетът му е превишен с 30% от заявки от Италия, Гърция.

    5. Капацитетът на каспийскаото находище Шах Дениз-2 е недостатъчен и азерската компания докупува газ от батко Газпром, за да издължи договорените количества.

    6. Строителството на декомпресорната станция в залива на Александруполис също има забавяне и последната (засега) отсрочка на пускането й е края на 2023 г. Тогава (ако и тогава заработи) ще работи на половин капацитет, което от 5.5 млрд м3/год ще е 2,75 млрд м3/год. БГ има предплатени 20% от капацитета на станцията. Няма и 0.5 млрд м3. И то за 2024 г.

    С две думи - газ на БГ за 2023 г е абсолютно неосигурен.
    Да, можем да молим да купуваме количества от декомпресорните станции в Полща и Хърватска и с цистерни да си ги возим, но е доста екзотично.
    И определено непоносимо скъпо.
    Видимо къпането ще стане лукс...

    И след като потреблението на газ в БГ е толкова несъществено, както твърди Капитал, защо всички работодателски организации - ВСИЧКИ ДО ЕДНА ! - реагираха абсолютно еднозначно на (...те) изказвания на Асен?

    Нередност?
  • 2
    fuy481065849 avatar :-|
    RealEyesRealizeRealLies
    • - 17
    • + 9

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Напълно съгласен. В момента се правят опити да се наложи това мнение, защото, както наскоро четох, чичо Сам сега май проучвал и започвал да ходотайства за доставки на LNG към Европата.
    Тоест, мъчат се да изритат Русия от големия пазар, който Европа представлява, чрез подклаждане на огъня в Украйна и демонизация на Русия и Путин, и сега е техен ред да си предложат услугите хем като брокер, спомагащ за успешното преминаване от един доставчик към друг, хем като производител на част от същия този газ, който ще доставят - с един куршум, два заека!
    Същото се случи и при прехода де (който май все още продължава, преход към новия световен ред), скараха Европа с Русия, наредиха ни да си нарежем и захвърлим заводите и военната техника, и сега всичко наново, ама купено от Америка.
    Работя в администрацията на завод за горещо поцинковане, който използва доста голямо количество природен газ и електричество, и като сравня фактурите в рамките на последните 1-2 години, става ясно, че инфлацииката хич не е около 8-10%, а като направя същото сравнение и за другите ни основни консумативи, числото спокойно си минава 20%.
    Смятай какво ще стане ако се "отървем" от "лошия, агресивен, евтин" газ на руснаците, и отидем при "добрия, спокоен, невраждебно настроен, скъпарски" газ на Бай **й - ще трябва да я караме на фотосинтеза както някои от тибетските монаси и да връщаме печките с водна риза на твърдо гориво, които тъкмо смъкнахме пеша по стълбите надолу.

    Нередност?
  • 3
    fuy481065849 avatar :-P
    RealEyesRealizeRealLies
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#2] от "RealEyesRealizeRealLies":

    Ето и линк към статията от Reuters, макар че виждам и нашите репортери вече са я сдъвкали и изплюли почти от-до:
    https://www.reuters.com/business/energy/biden-seal-lng-deal-eu-grapples-with-energy-crunch-2022-03-25/

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • - 12
    • + 13

    Ха-ха, рубладжиите се разтревожиха!

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 11
    • + 11

    До коментар [#2] от "RealEyesRealizeRealLies":

    Благодаря за отделеното време.
    Празник е вече да срещнеш реален човек, а не зомби.

    Вие пишете, че заводът, в който работите, използва "доста голямо количество природен газ, а в Капитал горе пише, че "България не е силно зависима от природния газ".
    Някакви си 80% не са зависимост, явно...

    Проявата на здрав разум и способността да се извършват прости аритметически действия упорито се заменят с гола пропаганда. Със същото ще се замести и газа, явно.

    И когато ти говорят за енергоизточници, а избягват споменаване на такива първосигнални неща като цени, договори, възможности за доставка, допълнителни разходи и т.н., виждаш, че просто те лъжат.

    Да, целта на САЩ е ЕС да бъде сурово конфронтиран с Русия. От това неминуемо ще последва руски отговор на санкционната война на Европа.

    От сблъсъка между ЕС и Русия ще спечели Китай. Не САЩ. А Европа ще стане за САЩ това, което през 90-те беше за Запада Изт. Европа - донор на мозъци и работна ръка. Хората масово ще емигрират зад океана в търсене на нормален живот, защото в остатъчния ЕС животът няма как да продължи да е същия.

    От другата седмица Газпром ще продава газ за рубли. След циганиите с блокираните 300 млрд $ резерви на руската централна банка е обяснимо.
    Другият съществен момент е, че реално Газпром въвежда предплащане на заявените количества. Т.е. не платиш ли рублите няма газ.
    Чета, че фон Лейнен не щяла да плаща в рубли. Така че нещата естествено отиват към спиране на доставките.

    Тук, разбира се, не го пише, но на 9 март асоциациите на европейските производители на стомана, керамика, цимент, торове, битова химия и т.н. са пратили писмо до ЕК за помощ, защото започват да затварят заводи заради цените на газа и тока.
    Сега с цените няма да имат проблем. Просто няма да има газ. А и ток само нощем през уикенда...

    Мит е възможността на САЩ да замени 155-те млрд м3 на Газпром за ЕС.
    Първо компресорните им станции в Луизиана са 3-4 и нямат този капацитет. И второ - в света няма толкова газовози, които да поддържат само трансатлантическия експрес. Пълненето, прекосяването на Атлантика и декомпресията костват 2 седмици.

    Катар вече отказа да поеме захранването на ЕС.
    Нямам никаква представа Асен за какъв "общоевропейски газов договор" говори. С кого ще го сключва ЕС?
    ЮИ Азия и Китай са най-големия пазар на LNG не ЕС. И там цените са 20-30% по-високи от (досегашните) в ЕС. Дори САЩ м.г. отсвириха темата за спирането на СП-2 и навлизането на европазара, защото пращаха всичкия изстискат шистов газ в Азия.

    Европа ще получи газ, когато цените й се изравнят с азиатските, т.е. 30% нагоре. Това определено ще убие ЕС.
    Което е и американската цел за течащата в момента Трето война.
    При първата бе сблъската Германия с Русия.
    При втората - отново Германия с Русия.
    Е, и при третата е същото...

    Нередност?
  • 6
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 7
    • + 10

    Това, което е изредено в #1, са достъпни и известни факти от открити източници.
    Неглижирането им в статията говори, че тя е просто изпълняване на задача.

    Нередност?
  • 7
    sod51646737 avatar :-|
    sod51646737
    • - 4
    • + 6

    Дори да приемем хипотетично, че можем - кое налага сами да се отказваме от руската газ, ограничавайки по тоя начин конкуренцията между доставчиците, съответно и възможността да договорим по-ниски цени? По-скъпа газ означава по-ниска конкурентоспособност на българската икономика и по-бедно население. Очевидно това е против българските интереси и политиците, които вземат подобно решение под американски натиск, ще обслужат чужди геополитически и икономически интереси и следва да понесат съдебна отговорност.

    Нередност?
  • 8
    lov48316024 avatar :-|
    Turkiye
    • - 5
    • + 8

    Тука всички тролове се радват на това, че евентуално няма да се топлим.
    Тролове по-горе. България не е Сибир. Тук има и лято. Тогава не ни трябва газ.
    След лятото ще имаме връзка с гръцката преносна мрежа.

    Нередност?
  • 9
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 2
    • + 6

    Е, то скоро Путлер и режима му ще е мъртъв, а след него газът няма да е оръжие... Северно море е пълно с газ, а и в Черно наскоро се откри находище.. Алжир, Либия.. като зачезнат диктаторите..

    Нередност?
  • 10
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 8
    • + 8

    Изключително, изключително тежка некомпетентност струи от тази статия. Желанието да се каже на черното бяло по тези теми от години е воденичен камък на шията на остатъците от качествена журналистика в групата на Икономедия.

    И ако за последното има лесно лечение, а именно например да се въздържаш от четене на "анализите" на довчерашни студентчета, които прокламират едни и същи глупости, към днешна дата около 1/2 от мандатоносителя (именно 4*П и ДБ) преследват политики в унисон с дългогодишно прокламираните тези в изданията тук. Да, сигурно беше забавно да се коментират глупости по време на предизборната кампания, общо-взето малко по-обиграното око виждаше, че става дума за чешане на езиците на разни нескопосони балкански политици.

    Сега вече не е. Ежедневно КП се конфронтира с Митрофанова и руснаците и започва да става крайно неприятно. Резонната позиция беше да коментират с половин уста, че България ще изпълнява всички поети ангажименти, че ще преговаряме съобразно актуалното положение , по някакъв начин да направят реверанс към Сърбия с някакъв коментар, че ще изпълняваме ангажиментите си.

    Този жалкар излиза и започва да реве отново за корупцията. Ами прекрасно, разбирам, че де факто сме в предизборна ситуация, но в момента това невъзпитано, некомпетентно и неадекватно момченце просто демонстрира нулева способност за търговски преговори. В същото време партийният официоз започва да излиза със статии, в които описват пълни глупости, които впоследствие очевидно вредят на нормалните ни отношения.

    Онзи ден дискутирах едно предприятие с приятел. Компания в промишлеността, разположена в град, където икономическата динамика далеч не е оптимална. Чуждо производство, но рентабилно и растящо. 30% от разходите са за газ. Тридесет като близо една трета. Ако КП или списващите официоза стажантчета ми обяснят как точно тази компания да НЕ спре производството си или да НЕ повишава цените, при положение, че изгледите са за перманентно увеличение на цените, ще съм благодарен. Не, всъщност ще съм ако всичкик тези типчета се приберат обратно в полата на Саша Безуханова или Херо Мустафа или откъдето изпълзяха.

    Положението рязко напомня на годините около края на социализма - другари, проблеми няма. Само дето днес има достъп до информация и не представлява никакъв проблем човек да я потърси и да задвижи някакви когнитивни процеси, за да се види, че има проблем и то огромен.

    Нередност?
Нов коментар