При пълен отказ на България от руския газ цената ще е с 40% по-висока

Енергийният министър обяви, че се водят преговори за увеличение с 18% на доставките на азерски газ

Според министър Николов, че със сигурност интерконекторът с Гърция ще е технически готов през юли
Според министър Николов, че със сигурност интерконекторът с Гърция ще е технически готов през юли
Според министър Николов, че със сигурност интерконекторът с Гърция ще е технически готов през юли    ©  Надежда Чипева
Според министър Николов, че със сигурност интерконекторът с Гърция ще е технически готов през юли    ©  Надежда Чипева

България търси алтернативи на руския газ в страните около нас, като разговори се водят с Хърватия, Гърция и Турция. Според министъра на енергетиката Александър Николов при пълна замяна на руските доставки с алтернативни източници на природен газ от региона ще се стигне до увеличаване на цената с минимум 40%.

На парламентарната комисия по енергетика днес той заяви, че се водят преговори с Турция и Гърция за доставки през техните терминали за втечнен газ, както и за суапови сделки с Хърватия.

Изявлението на министъра идва, след като преди седмица Атанас Бостанджиев от Gemcorp заяви пред "Капитал", че продължават да се водят преговори с американски партньори за количества природен газ от порядъка на 1 млрд. куб. м. Което е около 30% от годишното потребление на България..

"Поскъпването зависи от ситуацията на пазара, но при пълно заменяне на руското гориво, то ще от поне 40%", обяви Николов. Със затоплянето на времето през последните седмици цената на природния газ на TTF пазара, към който е свързана българската формула, вече не е толкова волатилна, но това не означава, че не е висока. Средните котировки са от над 100 евро на мВтч, като това продължава да е доста над стандартната за сезона. Обяснението естествено е войната в Украйна и санкциите срещу Москва. Миналия петък България официално получи иск за заплащане на доставките от "Газпром" в руска валута. След като стана ясно, че никоя държава от съюза няма да извършва плащания в рубли, това означава, че и България няма да го направи. Въпросът ще е актуален към месец май, когато е следващото плащане. Затова бързо се търсят алтернативи.

"Едностранно прекратяване на договор едва ли е възможно да има, но неспазване на договора може да се случи", заяви Николов на въпрос относно позицията на "Газпром" за доставките към България. За момента количествата по тръбопровода не са променяни, въпреки че през уикенда те бяха спаднали с 20%.

Ключов за енергийната свобода на България е пускането на интерконектора с Гърция тази година. Дори да бъде завършен през юли, той ще може технически да доставя наесен.

Все пак вече се водят преговори с азерската компания AGSC, с която е подписан договорът за доставки към България на природен газ от находището Шах Дениз. Според преговорите се цели увеличение на доставките към Югоизточна Европа за следващия отоплителен сезон с 18%, отвъд сегашния договор на България с тях.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 1

    Чакай бе, нали тогава отиваме на азерски газ дето е по-евтин , или на втечнен от щатите, през терминала в Гърция - дето и той е по-евтин ..

    Нещо някой май лъже, а?

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 3

    В момента няма откъде да доставяме газ, освен от Турция: нито има интерконектор с Гърция, нито е построен регазификаторът при Александруполис, нито пък има как газ да от него да стига до БГ.
    Много логично е, че турците, които са съвсем наясно със ситуацията ни, ще се възползват да ни сложат едни комшийски надценки от поне 20% - просто бизнес!
    И стига партенки с евтиния азерски газ! Мажоритарен акционер в СОКАР е Газпром. При това Шах Дениз-2 не е кой знае какво голямо находище и азерите допълват недостигащите количества с Газпромски газ.

    Любопитен съм как освен с цистерни ще стига LNG-то от Хърватска? А колко ще струва превозът, а застраховките? И каква става сметката?

    И всъщност защо трябва да зарежем питомното и да тръгнем да гоним дивото?
    Няма как да са само 40% нагоре. Защото, ако търговията с рубли с ЕС не потръгне, цената на газа ще удари в пикове и над 4000 € за 1000 м3. В момента плащаме по договор под 800 €.
    Или юношата-министър на Слави пропуска една нула? Виж, повишение от 1.1.23 г с 400% звучи реално.

    Това правителство няма ли да си ходи вече?
    Всеки ден вповече е тотал щета!

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#1] от "sim4o":

    Никой, никога не е обещавал да е по-евтино. За сметка на това, свободата да не бъдеш изнудван няма цена.

    Нередност?
  • 4
    xun18646751 avatar :-|
    xun18646751
    • - 1
    • + 2

    Това е при условие, че само България се откаже от руска газ, което нема как да се случи. Нали е пределно ясно, че когато всички в ЕС го направят, това ще доведе до остър дефицит и космически цени на "алтернативната" газ? Тоест, нема да е 40% по-скъпа, а поне 400%, и нема да стигне за всички.
    Е, при това положение защо България подхожда толкова пасивно и не заяви открито, че е категорично против спиране на доставките от Русия? Искам да излезе едно и лице и да поеме пълна отговорност за предстоящата катастрофа, включително и наказателна, а не да се ослушват и чакат Западът какво ще каже.

    Нередност?
  • 5
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 1

    До коментар [#3] от "sfasaf":
    Никой, никога не е обещавал да е по-евтино.
    ------------
    Никой, освен Просто Киро ..
    Ей заглавия..
    "Булгаргаз" може да внася по-евтин азерски газ, но трябвало държавата да се намеси.."


    Виж как с тебе им хванахме лъжите.
    Светнаха, като елхи!

    Сега се оказа, че не било по-евтино.. щяло да бъде по-независимо.. бе нали ни надувахте главите за по-евтино ?

    Утре, ще се извъртят и за друго, помни ми думата!

    Просто киро, сър ..

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    40% спрямо коя цена? Сегашната, която е 3-4 пъти по-висока от миналата година? Т.е. общо увеличението ще е 5-6 пъти спрямо миналата година... Ако въобще се вредим за газ.

    Нередност?
Нов коментар