🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Още над 130 млн. лв. за разширяване на "Чирен" ще даде "Булгартрансгаз"

Общата стойност на търгове за модернизиране и разширяване на хранилището от 434 млн. лв.

Капацитетът на единственото газовохранилище в България може да бъде удвоен
Капацитетът на единственото газовохранилище в България може да бъде удвоен
Капацитетът на единственото газовохранилище в България може да бъде удвоен    ©  Анелия Николова
Капацитетът на единственото газовохранилище в България може да бъде удвоен    ©  Анелия Николова

Единственото българско газово хранилище - това в Чирен, е пълно на едва 17% (към 29 март), което е най-ниската стойност за това време на годината. Това означава, че запасите на България са критично ниски и евентуален проблем с доставките от Русия по-трудно може да се преодолее. Точно за това е изключително важно да се увеличат възможностите за съхранение на природен газ.

След години на мудни действия в тази посока едва сега държавната "Булгартрансгаз" предприе реални стъпки. Преди две седмици бяха обявени две процедури - за разширение на капацитета на хранилището, и за изграждането на допълнителен газопровод от него към газопреносната мрежа. А на 30 март бе пусната и нова обществена поръчка - за изграждане и въвеждане в експлоатация на подземни съоръжения, които да могат да се свържат с нова компресорна станция.

Крайната цел е не само капацитетът за съхранение на газ да се увеличи значително - от сегашните 0.55 млрд. куб.м до над 1 млрд. куб.м, но и работния капацитет (нагнетяване и изпомпване), който за момента е 4.5 млн. куб. м на ден, да се удвои. Последното е важно, тъй като дори и да има достатъчно газ в "Чирен" той няма как да се изпомпа достатъчно бързо, за да задоволи по-голяма част от дневните нужди на страната, които са около 13 млн. куб. м.

Какво се предвижда

Стойността на новата обществената поръчка е 133.7 млн. лева без ДДС. Плащането обаче ще е разсрочено за 24-месечния период на изпълнение, като процентът на оскъпяване е лимитиран до 3% за всеки 12-месечен период и следва да бъде офериран от участниците в процедурата.

Идеята е чрез този проект да може да се задвижат десет нови експлоатационни и три наблюдателни сондажи, които да работят заедно с новата компресорна станция и по този начин да може в следващите 2/3 да се изгради цялата необходима инфраструктура години за разширение на газовото хранилище.

Другите поръчки

Предишните търгове бяха обявени на 15 март, като сроковете за кандидатстване са съответно до 20 април и 8 април, като проектът за разширението на капацитета трябва да бъде изпълнен за две години. Прогнозната цена на първата обществена поръчка е 300 млн. лв. без ДДС. А втората е за 820 хил. лв. без ДДС.

Така общата стойност на трите търга става 434 млн. лв., което ефективно означава, че поне 30% ще бъдат поети от европейски пари - чрез грантова помощ след подписването на споразумение по програма "Механизъм за свързване на Европа" на стойност 78 млн. евро. Останалото финансиране ще се осигури със собствени средства на "Булгартрансгаз".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Само аз ли виждам логическия дисонанс в текста по-горе?

    И това е вторият текст в Капитал, в който дефицита на газ се контрира с големия капицитет на пренасяне/съхраняване.

    Това са две коренно различни неща: газът и възможностите за съхранение! Според мен водещо е наличието на газ, и когато той е осигурен, се мисли за складовете му.

    А нещата са обърнати наопаки.

    Авторът констатира: "...Чирен, е пълно на едва 17% (към 29 март), което е най-ниската стойност за това време на годината". Т.е. констатира крещящ недостиг на газ, а в следващото изречение пък четем съждението: "Точно за това е изключително важно да се увеличат възможностите за съхранение на природен газ."

    Въпросът ми е: откъде ще дойде газът, който Евгений има намерение да съхранява!

    Големият липсващ в случая е газът!
    Промотираната от Кръга политформация 4П преди да разширява Чирен, трябва да обясни откъде ще докара газ, за да пълни и досегашните обеми.

    Защото такива варианти освен руски газ от Турция просто няма:
    1. Прочутият интерконектор с Гърция ще е готов към края на 2022. Евентуално;
    2. Регазификаторъв в залива пред Александруполис - към края на 2023 г. Засега;
    3. Девственият договор с азерите изтича през юни;
    4. Газпромският - на Нова година, ако Киро и Со удържат на американския натиск от събота нататък да плащаме газа в рубли.
    Ако не удържат, авторът на горните сблъсъци с логиката трябва да обясни както ще правим с новите празни обеми на Чирен.

    И друго си мисля: дали стотиците милиони, дето се хвърлят (вероятно безсмислено) в Чирен не са 4П римейк на милионите, дето баце хвърляше по магистралите?
    И все нещо полепваше по ръцете на "държавниците"?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    И гореща новина по темата за газа и необходимостта от евентуалното му съхранение: от 1 април Русия ще продава газ на "недружествените страни ", т.е. и на БГ единствено срещу рубли.

    https://video.fsof10-1.fna.fbcdn.net/v/t42.1790-2/277507765_152179623935184_8429975389227678298_n.mp4?_nc_cat=101&ccb=1-5&_nc_sid=985c63&efg=eyJybHIiOjMwMCwicmxhIjo1MTIsInZlbmNvZGVfdGFnIjoic3ZlX3NkIn0 %3D&_nc_ohc=uTF9njVL4DIAX_vPwu7&rl=300&vabr=118&_nc_ht=video.fsof10-1.fna&edm=AGo2L-IEAAAA&oh=00_AT8F93eqGiP6PlFagYleDEvUI6NC2qN2zx3tezT23EYK9Q&oe=624628C3

    В събота ще видим 4П дали бадева ще харчат пари за разширение на Чирен.

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Докторе, магистралите на чичко Бойко поне можеш да ги видиш. Е, може и да не са 1-во качество, но се кара по тях.

    А какво направиха Кирчо и Кокорчо със 16 000 000 000лв(шестнадесет милиарда лева), теглени от тях? По интервюта казват - за капиталови разходи. Е къде са ги разходвали?..

    Отделно какво правят с крадените от ГЕРБ и патреотите 8 000 000 000лв(осем милиарда лева), които щяха да вкарват в бюджета?

    Трагедия.

    Нередност?
Нов коментар