🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предложение: Газификацията може да осигури до 10 хил. нови работни места

Българската асоциация за природен газ прогнозира, че това е възможно, ако се газифицират 1 млн. домакинства

Българската газопреносна система може още много да се развива
Българската газопреносна система може още много да се развива
Българската газопреносна система може още много да се развива    ©  Надежда Чипева
Българската газопреносна система може още много да се развива    ©  Надежда Чипева

В България едва 5% от домакинствата са газифицирани. В редица европейски държави този процент е много по значителен и причините са много: икономически, екологични и практични. През последните две години, в които цената на природния газ винаги е на фокус, темата за газифицирането остава на заден план и почти никой не се осмелява да я засегне. В същото време според данни на Българската асоциация за природен газ (БАПГ) българската икономика използва 3.5 пъти повече енергия за производство на единица БВП в сравнение със средното ниво за ЕС и емитира и най-много парникови газове.

Ако процентът газифицирани домакинства в България се удвои, утрои или дори стане значителен дял от системата, може да се окаже, че това ще доближи повече страната до целите за декарбонизация, отколкото много други инструменти. Но за да се случи това, има нужда от сериозна държавна политика, която да убеди гражданите в ползите на синьото гориво. Разбира се има и други теории, според които България сега е в по-добра позиция от слабата си газификация, тъй като не зависи силно от вноса на суровината.

И все пак БАПГ предлага да се модернизират енергийните нужди на българските домакинства чрез конвенционалната газификация, като се използва съвременната газова инфраструктура на страната и като се построи нова такава. Според изчисленията на асоциацията, ако се отпуснат грантове в размер на 3.5 млрд. лв., то ще могат да се газифицират 1 милион домакинства - 40% от наличните в България. Освен това ще се създадат около 10 хиляди работни места.

Конкретно темата за работните места е сред най-дискутираните в България през последните месеци. Страната беше блокирана за няколко седмици от протести на миньори и работещи в държавният въглищен ТЕЦ, които искат гаранции, че с поемането на ангажименти за декарбонизация те ще имат работни места и няма да останат на пазара на труда без ясна перспектива. Според БАПГ постепенното изграждане на газова инфраструктура, която да позволява газификация на домакинствата, ще осигурява по 1000 нови работни места на година в десетгодишен срок. Което може и да се окаже добър начин правителството да укроти крайната позиция на протестиращите въглищари, които искат и без това трудно постижими неща.

Газовият преход на ръчна

Единственият негатив на газификацията е волатилността на цената и фактът, че през последната година високите стойности на горивото отблъснаха всякакви по-мащабни европейски инфраструктурни проекти. В бъдеще обаче тази тенденция може да се промени, но това би било възможно само ако Брюксел има целенасочена политика по темата. Засега изглежда, че фокусът е в електрификацията.

Предложението на БАПГ е отправено към правителството на Николай Денков и цели да бъде включено в плана за възстановяване, ако не изцяло, то поне частично. Въпреки че трудно може да бъде приета такава голяма промяна на плана на този етап, предложенията въобще не са лишени от смисъл и се предлагат конкретни решения на няколко съществени проблема: енергетиката, климата и икономиката.

Газът на практика емитира три пъти по-малко емисии от въглищата и в редица големи европейски градове се използва като основно енергийно средство, тъй като замърсяването не е толкова значително. В София един е замърсяването на въздуха се случва именно през зимните и есенните месеци, когато голяма част от хората се отопляват на дърва, въглища и пелети.

Според изчисленията на БАПГ газифицирането на общо 1.15 млн. домакинства в цялата страна ще доведе до спестяването на 5.6 млн. т СО2 годишно, което е една четвърт от въглеродния отпечатък на българската енергетика днес, предизвикан главно от производство на ток посредством лигнитни въглища. Също така асоциацията твърди, че ще се намалят фините прахови частици, отделяни в градска среда, с 28 000 тона годишно.

Безспорно най-големият въпрос е как подобна мярка може да се въведе, като ако се случва по грантова схема, това би означавало, че самите домакинства трябва да са склонни да подкрепят идеята и да използват финансиране по ПВУ.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cvd49567014 avatar :-|
    cvd49567014
    • + 2

    С други думи БАПГ предлагат срещу грант от 3,5 млрд. лева от данъкоплатците да се изгради мрежа, която да има създаде пазар на тях. В замяна ще получим по-голяма зависимост от вносен метан с волатилна цена. Не знам дали осъзнават, че вече е 2023, а не 2020 - сигурни и 'евтини' източници на метан в държавата и около нея няма.
    Не случайно в Германия залагат и на производството на ел. енергия от вятър и слънце и субсидират преминаването на отоплението в къщите от метан и мазут към термпопомпи. И хората в България правят същото, като ползват климатици вместо природен газ през зимата по чисто икономически причини. Тези 3,5 млрд. по-добре да се вложат в ел. мрежата и ПАВЕЦ / батерии, за да балансират електрическата система. Тогава на никой няма да му трябва природен газ (освен за суровина - за тор и т.н.). А потенциал за вятър и солари в България колкото си искаш.

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 2

    Не знам какъв е този мазохизъм от управляващите. Забраняваме евтиния руски газ по тръбопроводите, но очакваме евтино отопление чрез газификация. Сега разчитаме на скъп препран руски или втечнен какъвто-и-да-е, а след скрития акциз на Кокорчо може да очакваме и някое реципрочно действие от турците. Да споменавам ли, че освен руския, по тръбите от Турция върви целия азерски? Цените ще се вдигат, като за TTF те вече са почти двойни над предвоенните.

    Евтиното газово отопление важи само при евтин газ. Чисто и просто, като къпан кандидат-кмет на ППДБ. Същото важи и за отоплението от Топлофикациите, но там имаме една допълнителна такса за нагряване. Щото ТЕЦовете работят на газ или на екологичните мазут и въглища. Със соларната мафия начело на сглобката и убиването на ядрената енергетика, цената на тока тепърва ще търси нови висини.

    Какво остава за бедния българин - отопление на дърва! Ашколсум, машала, ще кажат доставчиците на дърва от ДПС.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 1

    Писателят дебелооко лъже или нищо не разбира?
    Евтин газ? След "гениалния" ход на Асен В. да обложи гранзита за Сърбия и Унгария, реално ритаме не само тях, а и Турция. А от Турция единствено ни влиза. Газът. ПП-ДБ в слугинажа си ще ни накарат да разкрием Мини Перник, май...

    Нередност?
  • 4
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin

    До коментар [#2] от "kuranakyumura":

    къде е тоя евтин руски газ бе, мурзилка

    Нередност?
Нов коментар