България ще бъде първият регионален хъб за общи доставки на газ в ЕС

Първата среща по инициативата е предвидена за четвъртък, 5 май, а на нея се очакват експерти от ЕК и енергийните министри от Югоизточна Европа, Украйна и Италия

Премиерът Кирил Петков иска България да транзитира газ към Украйна по стария Трансбалкански газопровод
Премиерът Кирил Петков иска България да транзитира газ към Украйна по стария Трансбалкански газопровод
Премиерът Кирил Петков иска България да транзитира газ към Украйна по стария Трансбалкански газопровод    ©  Цветелина Белутова
Премиерът Кирил Петков иска България да транзитира газ към Украйна по стария Трансбалкански газопровод    ©  Цветелина Белутова

След спирането на руските газови доставки за България и Полша и посещението на представители на изпълнителната власт на страната ни в Брюксел, Европейската комисия обяви, че първата група за общо купуване на газ, която ще обхваща Югоизточна Европа, Украйна и Италия, ще бъде ситуирана в България. В рамките на този пилотен проект ще бъдат разгледани нуждите от газ и електричество, техните цени и потоци, както и инфраструктурните аспекти за общи доставки.

Първата среща по темата е предвидена за 5 май, четвъртък. Събитието ще започне от 10:00 ч. в резиденция "Бояна" и в него ще се включат министър-председателят Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, енергийният министър Александър Николов, генералният директор на ГД "Енергетика" на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен.

Сред поканените участници са ръководители на сектора от ключови за региона държави - Константинос Скрекас, министър на околната среда и енергетиката на Гърция, Вирджил-Даниел Попеску, министър на енергетиката на Румъния, Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия, Крешник Бектеши, министър на икономиката на Северна Македония, Парвиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан, Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна, Алпарслан Байрактар, зам.-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция, Роберто Чинголани, министър на зеления преход на Италия, и др.

"Ще присъстват експерти по инфраструктура и по договорните отношения за газовата инфраструктура, за електрическата инфраструктура също така, тъй като може да се направи заместване на газ към електричество, т.е. да се намали консумацията на газ там, където е възможно. Тези експерти остават да работят в София, докато не се намерят общи решения за пълната свързаност плюс общи решения за купуване и график на доставки на LNG, както и каквото може да дойде допълнително по Южния газов коридор, така че да се обезпечи не само в България, а за целия регион", каза вицепремиерът Асен Василев пред "Капитал". "Защото България може да се обезпечи лесно - ние имаме малка консумация - от 12 до 15 кораба на година. Но обезпечавайки региона, може да постигнем доста по-ниска цена на газа, който и ние ще ползваме.", допълва още той.

Регионалната работна група ще се съсредоточи върху предстоящата година и ще предостави специфичен регионален експертен опит и ноу-хау за разработването и прилагането на плана за действие REPowerEU с цел намаляване на зависимостта от руски изкопаеми горива, запълване на хранилищата за следващата зима и допълнително ускоряване на декарбонизацията в енергийния сектор, казват от Европейската комисия. Тя ще подпомага и координира прилагането на плановете за съвместна подготвеност в региона, включително закупуването на международния пазар, съхранението и междусистемните връзки, като по този се допринесе за сигурността на доставките в България, региона, енергийната общност и не само. Работата на групата ще се основе по-специално на подготовката на Европейската комисия за различни сценарии, свързани със спиране на енергийните доставки, в тясно сътрудничество и солидарност с държавите членки и международните партньори.

"Комисията е готова да предложи план REPowerEU в средата на май, а проектите, завършващи вътрешния енергиен пазар и тези със силно трансгранично измерение, трябва да бъдат привилегировани, например критичната връзка между Португалия, Испания и Франция, но и между България и Гърция. Такива проекти ще подобрят взаимното свързване на европейските газови и електрически мрежи и друга инфраструктура и ще синхронизират напълно нашите енергийни мрежи, като например между балтийските държави и континенталната европейска мрежа.", каза пред "Капитал" комисарят по транспорта Адина Валеан, която отговаря и за програмата "Свързана Европа".

"Регионалният анализ трябва да бъде в основата на плановете на държавите членки. Комисията ще предостави подкрепа чрез финансиране от плановете за възстановяване и техническа помощ чрез Инструмента за техническа подкрепа. Нуждите от финансиране ще бъдат оценени въз основа на цялостна оценка на нуждите на държавите членки, както и на нуждите от трансгранични инвестиции", споделя още комисар Валеан.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cnk36646769 avatar :-|
    cnk36646769
    • - 1
    • + 1

    България следва да работи с Турция по осъществяването на газопровод от Израел, който да минава през нашата страна и да обезсмисли гръцките планове за EastMed. Разбира се, с европейско финансиране на наша територия. Само така можем да се възползваме от спирането на руската газ за ЕС.

    Паралелно да продължим да транзитираме руска газ по Балкански поток, а евентуално да се работи и за втора тръба директно от българския бряг при промяна на геополитическата обстановка.

    Колкото до газта за българска употреба, най-оптимално е да купуваме руска газ, независимо в каква валута, а капацитетът на връзките с Гърция да се използва за транзит в посока Румъния и Сърбия.

    Нередност?
Нов коментар