🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корнелия Нинова поиска преговори с "Газпром" и замразяване на цените на газа

Исканията бяха потвърдени от организациите АИКБ, БСК и КРИБ

Корнелия Нинова заяви, че мораториумът на цените на газа е задължителен
Корнелия Нинова заяви, че мораториумът на цените на газа е задължителен
Корнелия Нинова заяви, че мораториумът на цените на газа е задължителен    ©  Юлия Лазарова
Корнелия Нинова заяви, че мораториумът на цените на газа е задължителен    ©  Юлия Лазарова

България трябва да възстанови разговорите с "Газпром" и доставките на руски газ. Това заяви министъра на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова по време на среща с представители на работодателските организации Асоциацията на индустриалния капитал на България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Нинова обсъди с тях спирането на доставките на руски газ от страна на "Газпром" преди два дни като зае коренно различна позиция от тази на премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев. Предложенията обаче бяха подкрепени от работодателските организации и техните лидери Кирил Домусчиев, Васил Велев и Добри Митков.

Икономическият министър поиска още действащите до края на април компенсации за бизнеса заради високата цена на електроенергията да продължат и занапред и дори да бъдат увеличени. Както и да се въведе мораториум върху цената на газа.

Компенсации за газа

Корнелия Нинова предложи цените на природния газ да се замразят според досегашните нива в договора с "Газпром" и разликата спрямо реалната да се поеме от държавата. "Още на следващото извънредно заседание на Народното събрание, когато трябва да се приеме решение за износ на оръжия за Украйна, ние ще предложим парламентът да приеме решение за замразяване на цената на газа такава, каквото е в момента", заяви тя.

Подобен мораториум имаше вече в действие от страна на държавата след рязкото поскъпване на цените на тока и газа в началото на януари месец, който изтече в края на март. Замразяване на цените на газа обаче може да има само за регулирания сектор и ще засегне само битовите потребители и топлофикациите, които през лятото потребяват в пъти по-малко. Докато индустрията купува от борсата и там няма как да се наложи таван на цените.

Допълнително според Нинова трябва да се приеме закон, с който да се облагат свръхпечалбите на енергийните дружества. Такъв впрочем предложи преди две седмици Рамадан Аталай от ДПС, но той беше отхвърлен.

Призивът за продължаване на компенсаторния механизъм, който действаше досега за цените на електроенергията и през следващите месеци пък беше мотивиран с това, че работодателите изнемогват.

Това беше потвърдено като теза от Кирил Домусчиев (КРИБ) и Васил Велев (АИКБ), а последният заяви, че България не трябва да разчита на доставки на руски газ през трети страни и по този начин да плаща на посредник, а просто да уреди взаимоотношенията си с "Газпром".

"Има представители на големите предприятия, които са спрели производство в момента заради липсата на прогнозируемост в цената на природния газ за следващите месеци. Няма как при високи цени на електроенергията и газа, това да не се отрази на крайния потребител, затова предложените мерки са директно да се контрира инфлацията", заяви още председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Към момента спирането на руските доставки на газ не се отразява цената на електроенергията в България, а и в Европа като цяло. Производство на ток от газ в страната на годишна база е около 5% от енергийния микс, но в Гърция например делът е 40%. Заради общия европейски пазар ако Русия продължи спирането на доставките за други страни ще има общо поскъпване на газа, а оттам и на тока.

Коалиционни търкания

Предложенията на Корнелия Нинова не кореспондират с изказването на министър-председателя Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев, които заявиха, че България в никакъв случай няма да плаща в рубли на Газпром, а ще търси алтернативни доставки. Според лидерите на "Продължаваме промяната" България ще бъде поставена в лошо положение ако плаща в рубли, защото това означава, че ще се минава през посредник и ще трябва да се нарушат арбитражите в договора, който така или иначе е бил едностранно нарушен от "Газпром".

Промяна в българската позиция едва ли ще бъде добре приета от Европейския съюз, тъй като вече беше обявено, че плащане в рубли е нарушаване на финансовите санкции, наложени на Русия. Западни медии обаче съобщават, че има няколко европейски държави, които обмислят вариант за заобикаляне на санкциите.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ghu15646767 avatar :-|
    ghu15646767
    • + 2

    Не съм съгласен данъкоплатците да плащат за глупостта на управляващите и зависимостта им от Вашингтон. Стига вече "данък САЩ". Ако Нинова не споделя политиката на правителството, да го разтури и да се върви към избори.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 1

    Руски саботаж срещу добива на български газ
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160690896331189

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 1

    Не е шистов, но не е и руски.
    Как руските проксита пречат на добива на български газ:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160691055426189
    Находище в Добруджа има запаси от 15 – 17 милиарда кубически метра конвенционален природен газ годни за извличане. Има и проект за незабавното добиване на поне 5 милиарда от тях. При потребление от 3 милиарда куб.м. годишно собственият добив само от този регион би ни дал независимост за години напред. Тази енергийна манна засега е блокирана с дело за ОВОС, което се точи вече 4 години. А проучванията в блок „Добрич“ са станали мишена на активно мероприятие, от което полза има руския монополист Газпром.

    Нередност?
Нов коментар