Природен газ от различни източници ще влиза през Александруполис до две години

Край гръцкия град започна строителството на плаващия терминал, в който участва и България

Кирил Петков и Кирякос Мицотакис обявиха началото на строителството на терминала
Кирил Петков и Кирякос Мицотакис обявиха началото на строителството на терминала
Кирил Петков и Кирякос Мицотакис обявиха началото на строителството на терминала    ©  Министерски съвет
Кирил Петков и Кирякос Мицотакис обявиха началото на строителството на терминала    ©  Министерски съвет

Терминалът край гръцкия град Александруполис, през който ще може да влиза втечнен природен газ от различни източници, ще бъде готов до края на 2023 г. Това ще помогне за диверсификацията на доставките в Югоизточна Европа, така че регионът да не зависи от руското гориво. Строителството на съоръжението, в което участва и България, официално започна във вторник. А присъстващите премиери на Гърция и България го определиха като нова енергийна врата от геополитическо значение.

За целия регион

"Икономическият шантаж на Кремъл срещу България и ЕС няма да успее, защото ще се противопоставим и днешното събитие е доказателство за това", посочи българският министър-председател Кирил Петков. По думите му двете страни полагат основите на един не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карта на целия регион.

Като "нова енергийна врата за Европа" определи терминала гръцкият му колега Кирякос Мицотакис. "Ще можем много скоро да заместим руския газ с други източници от други места", посочи той. По думите му Гърция вече се е погрижила за енергийната си достатъчност и е готова да поеме и съседните страни.

Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който също присъства на церемонията, проектът е геополитическа инвестиция, която ще помогне на целия регион да засили енергийната си инфраструктура и да се отдели от зависимостта на руските горива. "Това ще ни направи по-силни и ще живеем в по-голяма сигурност", каза той.

Проектът

Терминалът за втечнен природен газ ще бъде плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, разположено на 17.6 км югозападно от Александруполис в морето. То ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез 28 км подводни и сухопътни тръбопроводи. От гръцката мрежа чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други държави. Планираният капацитет за доставки на терминала е 6.1 млрд. куб. м годишно.

Проектът се изгражда от консорциума Gastrade, в който основен инвеститор е инфраструктурната компания Copelouzos Group. Освен нея акционери са Gaslog Investment и операторът на гръцката газова мрежа DEFSA, както и българската "Булгартрансгаз", която държи 20%.