Руский газ, иди...

По-важните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Доналд Тръмп може и да е всякакъв, но едно нещо за него е сигурно - дори когато беше президент, казваше нещата напълно директно. Някои бяха откровени лъжи, други - пълни глупости, но сред тях се промъкваше и по някой бисер от чиста истина. "Германия е напълно контролирана от Русия", каза Тръмп по време на срещата на върха на НАТО през 2018 г. Тогава той се опитваше да накара държавите от съюза да увеличат разходите си за отбрана - действие, което от сегашна гледна точка вече изглежда напълно оправдано. "Значи ние трябва да ви пазим от Русия, докато вие плащате милиарди долари [за газ] на Русия. Мисля, че това е абсурдно", каза той в очите на всички. Тогава това изглеждаше само като поредната му ексцентричност, но сега се разбира, че е бил напълно прав.

Четири години по-късно ЕС е на път да изпълни съвета на Тръмп. Европейските страни ударно увеличават разходите си за отбрана и едновременно с това обещават да прекратят купуването на газ от Русия. Абсолютно неочаквано България е сред водещите държави във втората част от този процес.

Решението на правителството от миналата седмица да не плаща за руския газ в рубли по искания от Москва начин беше истинска революция. През последните над 20 години българските управляващи следваха силно проруска политика, вследствие на която бяхме една от най-силно зависимите от руски енергоизточници държави в Европа. Сега това има шанс да се промени, но първите стъпки предизвикаха яростна реакция от силната политическа колона, която защитава интересите на Кремъл в България. От различни страни започнаха да се чуват всевъзможни критики към решението на Кирил Петков и Асен Василев, довело до спирането на руския газ. Това предизвика истински хаос от обвинения, конспиративни хипотези, полуистини и откровени лъжи.

В тази ситуация всеки, който не е почти експерт по енергийните въпроси, би се объркал и това е напълно нормално. Основната тема в този брой на "Капитал" обяснява по възможно най-лесен за разбиране начин какво всъщност се случва с газа, какво означава и дали някои от обвиненията към правителството имат основания. Как изглежда всичко от това първо лице ще видите и от интервюто на вицепремиера Асен Василев - една от ключовите фигури в този сюжет. С категоричното си решение България застана във вихъра на промяната в европейската енергийна политика, която също търпи огромни промени.

Войната в Украйна е толкова голямо събитие, че много от темите през тази седмица са свързани с него. През последните седмици българските пощи са обект на хакерска атака, която на практика блокира работата им в много ключов момент - накрая на срока за подаване на годишните данъчни декларации. Според управляващите саботажът е извършено от хакерска група, свързана с руските тайни служби. В текста "Проектът за възраждане на "Български пощи" със 100 млн. лв." ще видите поглед отвъд този провал - какво може да се случи след време с българските пощи, за които са предвидени немалко пари от плана за възстановяване.

От руското нахлуване в Украйна има и последствия за българския политически пейзаж. В рамките на няколко дни беше обявено създаването на три нови партии, като всички се опитват да предложат "алтернативно" отношение към Русия и друга политика, която да определя българската реакция на войната в Украйна. На първо четене те лесно могат да бъдат определени за прокремълски, но истината е, че появата им едва ли е тайна операция на руските служби. По-скоро те се опитват да намерят място през нишата на митичните русофили. Появата им сега е заради предположението, че сравнително скоро - до няколко месеца, ще има нови парламентарни избори. На етапа обаче това изглежда повече като налучкване, отколкото като внимателно планиране. Управляващата коалиция дава вид, че всеки момент може да се разпадне, но липсата на ясна алтернатива може да удържи правителството на власт по-дълго, отколкото противниците му се надяват.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1

    Заводите имат суровина за 15 дена ..

    На природен газ са пещите в Идеал Стандарт - дето изпичат фаянс .. има две линии - едната изпича основата, после отгоре се слага бяла смес и се изпича и тя .. пещта работи от януари до декември, без да се спира, а по Коледа - се прави ремонт, а заводите излизат отпуска ..
    Освен това има пещи и в леярните на "Видима"-леят месинг за водопроводната арматура ..

    Износът на "Видима-Идеал" е в топ 5 на България - а и освен това, поне 3-4 завода в Севлиево се занимават с окомплектовка ..
    "Видима-Идеал Стандарт" са част от "Американ Стандарт" - американци ..

    Освен тези пещи - на газ са и керамичните .. "Брамак", "Винербергер", "Поротерм" - те са с продукция основно за нашия пазар - за високото строителство.. "Брамак" "Поротерм" и "Винербергер" са австрийски, германски и холандски фирми
    Ако няма тухли - строителството спира август..

    На газ са и стъкларските пещи - плоско стъкло в Търговище и стъклен амбалаж - Пловдив и София..
    Пещите НЕ СЕ СПИРАТ и Коледа .. спират само при ремонт.
    За да спре пещта - трябват строго определени действия .

    Ако пещите се прецакат, инвеститорите ( в Пловдив - португалци БиЕй глас , в Търговище - турци "Шише джам" ) едва ли ще започнат основни ремонти, а просто ще затворят ..

    От стъкления амбалаж се захранват, например всички заводи за бира..
    Те са на "Карлсберг" и "Интербро" - Дания и Белгия ..
    Всички винарни ( виното е в топ 5 в износа) , всички стъклени опаковки за хранителна промишленост, всички фирми за лютеница, например ..
    За да минат ВСИЧКИ български бирени брендове на друг амбалаж, трябва да си пренастройват линиите , да търсят доставки, да си организират логистиката и това лято да си го пишат загуба ..

    Стъклен амбалаж е необходим в някои хранителни производства , заради технологията на стерилизация и загряване..

    Хлебозаводите и фурните са на газ ..

    На газ е и Нефтохима - от природният газ се добива водород, а той се прекарва през нефта. Тогава сярата от нефта образува сероводород и се отделя ..

    Водород от природен газ - се ползва и за хидратация на мазнини, в хранителната индустрия, за амоняк и карбамид и торове и т.н. Регистриран е като хранителна добавка E949 .
    Използва се за хидрогениране на течни масла (като масла от соеви семена, риба, памучни семена и зърнени култури), което ги превръща в полутвърди, използвани като мазнини за сладкиши, маргарин, в някои видове фъстъчено масло.

    Ползва се и при производство на амоняк и метанол, за хидрогениране на масла за нехранителни цели (изолация, пластмаси, кремове, сапуни и други химикали) , като газ-носител в газовата хроматография.
    Торове се произвеждат в "Неохим" и "Агрополихим" и те са ни във външнотърговския баланс ..
    Там има капитали на "Екофос Груп" , Белгия..

    На природен газ са асфалтовите бази , а битумът се получава при преработка на нефт ..
    Ако наистина Просто Киро има намерение да рехабилитира и построи 3000 километра пътища - възниква въпросът - а как по-точно?

    Нередност?
Нов коментар