🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Осигуряваме най-новите продукти и постоянен склад за бързо навлизане на фотоволтаичните инсталации в България

Мартин Лечев - търговски директор на KP Imobilien

Мартин Лечев - търговски директор на KP Imobilien
Мартин Лечев - търговски директор на KP Imobilien
Мартин Лечев - търговски директор на KP Imobilien
Мартин Лечев - търговски директор на KP Imobilien

Визитка

Мартин Лечев има повече от 15 години опит като старши мениджър продажби във високотехнологични индустрии. От 2020 г. е търговски директор в българския дистрибутор KP Imobilien, който внася и предлага широк набор от продукти за индустрията и дома. Сред тях са продуктите на водещите доставчици на оборудване за соларни инсталации - инвертори Huawei FusuonSolar, соларни модули Astronergy и покривна конструкция Aerocompact. Освен за продажбите отговаря за разширяването на търговския екип на дистрибутора, включването на още нови марки в портфолиото и постигането на солиден годишен ръст.

  • KP Imobilien има над 30% пазарен дял от продажбите на продукти за фотоволтаични инсталации в страната.
  • Компанията е най-големият дистрибутор в България с партньорска мрежа от над 120 интегратори / инсталатори.
  • Батериите са новият "горещ" продукт в соларните системи.

Г-н Лечев, защо поставяте акцента в работата на KP Imobilien върху продуктите за соларни инсталации?

- Мисля, че всички виждаме ясните индикации защо трябва да се насочим към възобновяема енергия. Едва ли някой очаква цените на фосилните горива да паднат в близко бъдеще, което изисква домашните потребители и предприятията да търсят алтернативи за снабдяване с електричество и постигане на по-ниска цена на потребление. За много предприятия това не е просто оптимизация, а начин на оцеляване.

Навлизането на соларните инсталации в световен мащаб и постоянното развитие на оборудването вече са начертали пътя на ефективността, която искаме да предложим и на българските потребители. Този стремеж има и силен екологичен аспект, който също е важен за нас. Затова приоритетно развиваме този перспективен пазарен сегмент, а, повярвайте ми, търсенето се увеличава с всеки месец.

С какво KP Imobilien се отличава от другите подобни компании в България?

- С две неща - избора на доказани доставчици и поддържането на локален склад, който ни дава отлична гъвкавост. Работим с лидери от соларната индустрия, чиито имена нямат нужда от представяне. Така например Huawei FusionSolar държи около 60% от пазара на инвертори в Европа.

Последните две години ясно показаха какви задълбочени проблеми могат да възникнат с доставките и наличностите и този сектор не е застрахован.

Затова избрахме да поддържаме склад от компоненти с обща мощност над 10 мегавата, който ни дава една сигурност, а и спокойствие за нашите клиенти, че в максимално кратки срокове ще могат да реализират проектите си. Мисля, че това е и едно от основните ни отличия спрямо конкурентите - ние оферираме стока, с която наистина разполагаме.

Това е и един от факторите за бързия растеж на продажбените резултати на KP Imobilien. По наша оценка в момента обслужваме над 30% от пазара на соларни инсталации в България, а планът ни за 2022 година е да увеличим пазарния си дял до 45%.

Кои са марките, на които сте заложили във вашата стратегия?

- Вече споменах голямото име, което се ползва с изключително добра репутация и одобрение от клиентите ни - Huawei FusionSolar. Китайският гигант има повече от 30 години опит в тази индустрия и разполага с голям брой развойни центрове, което му позволява постоянно да предлага иновации и да повишава надеждността на своите продукти.

Освен инверторите, които са един от най-важните компоненти в системата, марката предлага и батерии с капацитет 5 и 10 kW. Това е новият "горещ" продукт в нашето портфолио, който позволява съхранение на добитата електроенергия за потребление през тъмната част на денонощието или като резерв.

Радваме се на изключително добро търсене на батериите на Huawei през последните месеци.

Huawei предлага опции за удължаване на гаранцията на оборудването, която може да достигне до 20 години.

Вторият основен компонент на фотоволтаичните инсталации са модулите. За тях като доставчик залагаме на марката Astronergy, която е в топ 10 на производителите. Astronergy, която е 100% собственост на китайската компания CHINT, произвежда само в собствени фабрики при стриктен контрол на качеството. Тъй като модулите представляват около 45-47% от себестойността на фотоволтаичната инсталация, е много важно да се използват компоненти с високо качество и дълга гаранция, за да се постигне оптимална рентабилност.

Според много авторитетни издания Astronergy е в топ 3 на соларните производители, с отлична производителност и ниски експлоатационни разходи.

Една нова марка, която съвсем наскоро добавихме към портфолиото, е Aerocompact за покривни конструкции, която има главни офиси в САЩ и Австрия.

Aerocompact предлага структури и компоненти за сглобяване, свързване и монтаж на соларните модули и един вид затваря кръга от компоненти, нужни за изграждане на инсталацията.

Кои са вашите директни клиенти?

- Ние работим с фирми интегратори, които разработват и изпълняват проектите. Те са мостът между KP Imobilien като дистрибутор и крайния клиент - независимо дали е обикновен домашен потребител, собственик на земя или индустриален производител. Радвам се, че бързо успяхме да разгърнем партньорската си мрежа и в нея вече има над 120 инсталатора - на практика във всеки по-голям град в страната.

Така правим фотоволтаичните инсталации по-достъпни за всеки. Като всяко оборудване и соларните системи имат нужда от поддръжка и е важно тя да е навременна и оптимална ценово. За това много разчитаме на нашите партньори и очакваме мрежата да се разшири още.

Миналата година проведохте първия Ден на соларната енергия. Да очакваме ли продължението и през настоящата година?

- Да, разбира се. Планираме това да стане хубава традиция във фотоволтаичния бранш в България. И тази година планираме събитие на 10 юни в Пловдив, на което ще поканим партньорите си, за да им представим новостите в нашето портфолио и пазарната конюнктура в България и, разбира се, да ги приветстваме в нашето семейство. Специална атракция на събитието тази година ще е автобусът на Huawei, който е част от световно роудшоу. В него ще бъдат демонстрирани наистина най-новите достижения на марката.

Разчитам на събитието, за да обменим опит и да получим обратна връзка от нашите клиенти, за да напредваме бързо и в правилната посока.

Как виждате бъдещето на фотоволтаичната индустрия в България?

- Накратко - голям оптимист съм. Договорените вече средства за развитие със сигурност ще променят пейзажа и ще позволяват изграждането на все повече соларни системи, което няма как да не се отрази на качеството на живот и икономическите показатели на хората и предприятията в България.

Нашата роля в този процес ще продължи да бъде да доставяме надеждно оборудване и да работим с мрежа от доверени партньори, за да се гарантира бързо и качествено изпълнение на проектите.

HUAWEI

Компанията присъства на пазарите в цял свят като предлага ново поколение string инвертори с технологии за умно управление, които позволяват създаването на изцяло дигитализирано Smart PV решение - FusionSolar.

FusionSolar е интелигентна, безопасна и надеждна система, която осигурява високи добиви и възвръщаемост на инвестицията.

ASTRONERGY

Astronergy е дъщерна компания на CHINT, която е една от водещите компании в света за нисковолтови технологии, пренос на енергия и енергийни мрежи. Компанията е една от най-големите високотехнологични компании в Китай и продава продуктите си в 90 страни.

25-те години опит гарантират отличното обслужване на клиентите и тяхното задоволство от качеството на продуктите.

AEROCOMPACT

Основана през 2014 г.

Специализира в производството на аеродинамични структури за фотоволтаичната индустрия.

Основните продукти са конструкциите за плоски покриви и закрепващи решения за скатни покриви и земни площи. Предлага безплатният софтуер за дизайн Aerotool.

Всички продукти са тествани за метеорологичните условия в съответната зона.