🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия дава 10 млрд. евро спасителен заем на Gazprom Germania

Компанията, която вече се управлява от държавата, е собственик на най-голямото газохранилище в страната и на британския енергиен търговец GM&T

Очаква се с тези пари дружеството да стабилизира финансовото си състояние.
Очаква се с тези пари дружеството да стабилизира финансовото си състояние.
Очаква се с тези пари дружеството да стабилизира финансовото си състояние.    ©  Reuters
Очаква се с тези пари дружеството да стабилизира финансовото си състояние.    ©  Reuters

Германия ще осигури заем от 10 млрд. евро на Gazprom Germania, чието управление пое месец след началото на войната в Украйна. Средствата ще бъдат използвани за изготвяне на спасителен план на дъщерното до скоро дружество на руския енергиен гигант "Газпром". Решението на регулатора държавата да поеме управлението беше обвързано с желанието на правителство да вземе обратно контрола над най-големите газови хранилища в страната, които Gazprom Germania управлява.

Решението за финансирането сега съвдапа с големия скок на цената на газа в последните дни ( почти 50% за два дни). Очаква се с тези пари дружеството да стабилизира финансовото си състояние. Това обаче предизвиква редица въпроси като защо е нужен този заем и има ли връзка със орязването на доставките по Северен поток от преди ден?

Спасение за кого?

Според местни източници на Bloomberg, идеята на икономическия министър Роберт Хабек е заемът да бъде предоставен от банката за развитие KFW (еквивалентът на българската ББР), а конкретната причина e, че Gazprom Germania не може да осигурява нужните количества газ за германската икономика.

След като беше назначен синдик през април, дружеството е имало сериозно ликвидни проблеми. В съобщението на правителството се казва, че чрез тази намеса се цели да си върне критични за енергийната сигурност активи, без които инфраструктурата не може да работи.

Това обаче се случва в момент, в който цената на природния газ в Европа достигна най-високите нива от 13 май насам, след дневен ръст от 20%. Реалната причина за това е, че "Газпром" е намалила с 40% доставките през газопровода "Северен поток 1" към Германия. Последваха обвинения от "Газпром" към компанията Siemens, че не е поддържала компресорите си по трасето и в момента част от тях не работят, на което Siemens отговори, че доставките на резервни части са невъзможни поради канадските санкции срещу Русия.

Дългата ръка на Gazprom Germania

Дружеството Gazprom Germania до голяма степен е символ на двустранната енергийна политика на Германия, която от една страна се опитва да участва активно в санкциите срещу Русия, но от друга - зависимостта от Москва все още е твърде голяма.

Дружеството, което беше иззето от енергийния регулатор Bundesnetzagentur, управлява най-голямото газохранилище в Германия - Рехден, електроразпределителното дружество Wingas и британския енергиен търговец GM&T.

Този месец Gazprom Germania назначи Егберт Леге, бивш изпълнителен директор на Boston Consulting Group, за главен изпълнителен директор, като интересното е, че преди това той е работил в един от бордовете на украинската енергийна борса UEEX.

Проблемът с финансовото състояние на иначе стабилното дружество започна през април, когато "Газпром" отговори на национализацията със спиране на директните доставки и принуди компанията да разчита изцяло на волатилния спот пазар. Това до голяма степен отговаря и на въпроса какви са притесненията на новото германско правителство сега - дружеството, което отговаря за може би най-големите индустриални доставки на газ в страната да не може да осигури нужните количества.

Проблемът обаче е, че заради връзката с GM&T, британските доставки на газ също могат да пострадат сериозно. Според източници на FT GM&T, чрез британското дъщерно дружество доставя Gazprom Energy, се осигуряват една пета от всички небитови доставки в страната.

Газпром намалява доставките за Италия

"Газпром" е намалила с 15% доставките към Италия, без да обяви дали има реална причина за това. Държавната компания Eni беше една от критикуваните заради по-меката позиция срещу Москва, но по всичко изглежда, че това се е променило и предстоящото посещение на италианския премиер Марио Драги заедно с френския президен Макрон и германския канцлер Олаф Шолц в Украйна след няколко дни бива приемано като недоброжелателен акт от Москва. Eni e вторият най-голям купувач на природен газ в Европа от Русия.
Все още няма коментари
Нов коментар