🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Акциите на "Газпром" се сринаха след отказ на компанията да изплати дивиденти

Вместо планираните рекордно високи възнаграждения инвеститорите няма да получат нищо за пръв път от 1998 г.

През май бордът на "Газпром" препоръча да бъде изплатен рекордно висок дивидент от 52.53 рубли на фона на растящите цени на газа.
През май бордът на "Газпром" препоръча да бъде изплатен рекордно висок дивидент от 52.53 рубли на фона на растящите цени на газа.
През май бордът на "Газпром" препоръча да бъде изплатен рекордно висок дивидент от 52.53 рубли на фона на растящите цени на газа.    ©  Reuters
През май бордът на "Газпром" препоръча да бъде изплатен рекордно висок дивидент от 52.53 рубли на фона на растящите цени на газа.    ©  Reuters
Темата накратко
  • За два дни акциите на "Газпром" изгубиха една трета от стойността си след решение да не се изплащат дивиденти.
  • Ръководството обоснова хода с разходи за разширяване на вътрешната газова инфраструктура и наложен нов данък.
  • Въпреки намаляването на доставките на газ към Европа компанията е отчела рекордна печалба заради високите цени.

Акциите на "Газпром" се сринаха, след като в четвъртък ръководството на компанията блокира планираното изплащане на дивидент. За два дни руският газов гигант изгуби около една трета от пазарната си стойност. Ситуацията не е подходяща за изплащане на възнаграждения на акционерите, смята изпълнителният директор на "Газпром" Фамил Садигов въпреки отчетените рекордни печалби заради високите цени на газа.

За два дни цената на акция на руската компания падна от около 300 на под 200 рубли. В четвъртък фондовата борса в Москва преустанови търговията с ценните книжа на "Газпром". Руската държава е най-големият акционер в компанията с пряко участие от 38%, а още 12% са собственост на две други държавни компании.

Обратен завой за дивидентите

През май бордът на "Газпром" препоръча да бъде изплатен рекордно висок дивидент от 52.53 рубли на фона на растящите цени на газа. Нетната печалба на дружеството миналата година беше най-високата за всички времена и достигна 2 трлн. рубли (36.4 млрд. долара). Планираното изплащане на дивиденти щеше да е в размер на 21.8 млрд. долара по текущия обменен курс, изчислява Financial Times.

През 2019 г. "Газпром" обяви нова дивидентна политика, според която трябваше да изплаща на акционерите половината от печалбите до 2022 г. Това решение бързо направи компанията най-голяма по пазарна капитализация в Русия. С предприетия тази седмица обратен завой обаче "Газпром" няма да изплати дивидент за пръв път от 1998 г.

"Газпром" обоснова решението с това, че дава приоритет на своята инвестиционна програма, която включва разширяване на газовата инфраструктура в Русия, както и нови данъчни задължения, съобщи Reuters. Компанията планира да похарчи 526 млрд. рубли (10 млрд. долара) до 2025 г. за увеличаване на газификацията в страната. На фона на растящи социални плащания на държавата руските депутати пък одобриха еднократно повишение на месечния данък върху добива на полезни изкопаеми на "Газпром" с 416 млрд. рубли между септември и ноември, което ще струва на компанията общо 1.2 трлн. рубли.

"Това е катастрофа за акциите на "Газпром", тъй като компанията беше привлекателна за инвеститорите единствено с високите дивиденти. Решението също така вероятно е частично свързано с желанието на финансовото министерство да увеличи бюджетните приходи", казаха анализатори на Tinkoff Investments.

Акциите на няколко други руски енергийни групи също се понижиха в четвъртък сутринта поради опасения на инвеститорите, че те може да последват примерa на "Газпром". В ранните часове на търговия леко спаднаха акциите на най-големия руски производител на петрол "Роснефт", електроразпределителната компания "Росети" и оператора на тръбопроводи "Транснефт". Държавната Сбербанк, която е най-големият кредитор в Русия, в четвъртък също обяви, че няма да изплаща дивиденти за миналата година. Последва спад на акциите ѝ с 5%, но в петък част от загубите бяха възстановени.

Намаляващи доставки, но по-скъпи

Продажбите на "Газпром" спадат с близо 30% на годишна база през първата половина на годината, но растящите цени на газа компенсират по-ниските количества. Новината за спрените дивиденти идва в момент, когато компанията намалява доставките на газ за своите клиенти в Европа. Последният от тях е германската Uniper, към която подаването на газ намаля с една пета в четвъртък.

Заплаха за бъдещите печалби на руската компания са и заявките на лидерите на страните от Г-7 да ограничат цените на руските петрол и газ, за да попречат на Москва да се възползва от поскъпването на енергийните ресурси.

Междувременно руският министър на земеделието Дмитрий Патрушев зае мястото на бившият германски канцлер Герхард Шрьодер в борда на директорите на "Газпром", след като последният отхвърли номинацията за поста.