🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Подготвен ли е сектора за зимата; Критики срещу тавана на приходите от ток

Още: Увеличава се загубата на "Булгаргаз", Въглищното производство в България ще изчезне до 2030 г.

Зимата настъпва, а с нея енергийните процеси се променят
Зимата настъпва, а с нея енергийните процеси се променят
Зимата настъпва, а с нея енергийните процеси се променят    ©  Надежда Чипева
Зимата настъпва, а с нея енергийните процеси се променят    ©  Надежда Чипева

Тази седмица в "Капитал" решихме да обърнем внимание на предстоящата климатична прогноза за зимата и нейното влияние върху икономиката. Без никакво съмнение секторът, който се влияе най-драстично от метеорологичните процеси е енергетиката. Цената на газа, на електроенергията, както и цялостното производство, което в крайна сметка предопределя цели икономически процеси, са под влиянието на климата. Повече за прогнозата на "Капитал" за случващото се тази зима и енергийните предпоставки предвид климатичните модели тук.

А каква е самата прогноза за времето за тази зима и какво точно ни очаква като валежи и температурни феномени може да прочетете тук. По всичко личи, че зимата ще е топла, но това не означава че в определени моменти няма да се срещат доста сериозни аномалии, които да предопределят изцяло как България и Европа ще функционират.

Ако предпочитате да слушате, може да чуете и подкаста за това каква зима ни чака.

Какво се случи

Екоминистърът Юлиан Попов: Въглищното производство в България ще изчезне до 2030 г. Причината е икономическа и е следствие от развитието на въглеродните пазари, каза той по време на конференцията Net Zero Economy, организирана от "Капитал".

Защо производителите на енергия искат отмяна на тавана на приходите им от догодина? Отговорът на този въпрос едва ли ще се хареса на държавата, но е съвсем резонно искането на производителите, които остават с чувството, че са използвани като буфер за държавните финанси. Притесненията идват главно от ВЕИ сектора и частните дружества. Последната дума все пак би трябвало да има не България, а регламентите на ЕС.

Повече за решението на Брюксел, което позовли енергийни помощи за бизнеса до лятото на 2024.

Наводненията в Гърция са индикатор за сериозното изменение на климата в Европа. Бедствията от септември разкриха липсата на механизми за справяне с климатичните промени.

Ако сте пропуснали:

Павлос Трихакис коментира пред "Капитал" редица теми, сред които таксата за руския газ, плановете на България за нови ядрени мощности и пречките пред развитието на ВЕИ, като съвсем открито критикува някои от политиките на ЕС относно икономическото развитие на държавите в него. Прочетете целия материал с партньора в най-големия енергиен консултант в Европа Baringa, който ръководи южноевропейския енергиен консултантски екип.

Значителна загуба отчита за деветмесечието държавния газов доставчик "Булгаргаз". Разликата с 2022г става все по-голяма, а самото дружество извършва интересни финансови операции заради нагнетения ултра скъп газ през миналата година.

И още:

Поне три са зелените граждански инициативи, които София трябва да подкрепи, за да може да модернизира града и да отговори на европейските инфраструктурни стандарти за град. Може и да сте чували за "Зеленият преход на гарите", "Реките на града" и "Зеленият ринг" - все проекти, които показват, че могат да се случат големи промени, стига да бъде подадена ръка от институциите.

Agrovar и дигитализацията на биологичното земеделие. Българският стартъп следи състоянието на почвите и изследва въглеродния отпечатък на производителите.

Франция и САЩ ще предложат забрана на частно финансиране на въглищни ТЕЦ-ове. Плановете ще бъдат представени на климатичната конференция COP28.

Зелена енергия:

Брюксел взима решение да подкрепи фонд за енергийна ефективност със 125 млн. евро. Това е част от програмата на ЕИФ да влага около 13 - 15 млрд. евро годишно, но конкретно тази инициатива е много добър пример за развитието на ESG и зелените капитали, както и въобще за новите начини за набиране на средства в икономиката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар