Предпоследно: ЕС е готов с пакета мерки за енергетиката през зимата

След дълго лутане на 18 октомври Европейската комисия най-накрая ще обяви пакета с мерки за защита на потребителите и бизнеса през студения сезон

ЕК ще обяви на 18 октомври дългоочаквания план за справяне с високите цени на енергията
ЕК ще обяви на 18 октомври дългоочаквания план за справяне с високите цени на енергията
ЕК ще обяви на 18 октомври дългоочаквания план за справяне с високите цени на енергията    ©  Reuters
ЕК ще обяви на 18 октомври дългоочаквания план за справяне с високите цени на енергията    ©  Reuters
Темата накратко
  • ЕК ще обяви на 18 октомври дългоочаквания план за справяне с високите цени в енергетиката, защита на потребителите през зимата и осигуряване на енергийната сигурност на континента.
  • Основният фокус на мерките ще бъде върху алтернативна европейска референтна цена на газа, общи доставки и споделянето им между държавите.
  • Все още няма яснота дали предпочитаната от много държави намеса - таван на цените на газа за целия ЕС, ще бъде част от новият пакет на ЕК и ако да, под каква форма.

Предлагането на мерките на Европейската комисия за справяне с енергийната криза започна да наподобява функционирането на институциите в Брюксел - бавно, трудно и често неефективно. След няколко опита от страна на изпълнителния орган на ЕС да постигне съгласие с държавите за по-голяма намеса на енергийния пазар, изтичането на работни документи, спорове дали да има таван на цената на газа и кой модел да се приложи (иберийски, гръцки и друг), енергийните министри най-после се разбраха на неформална среща в сряда в Прага.

Те дадоха зелена светлина на комисията да обяви на 18 октомври дългоочаквания план за справяне с високите цени на енергетиката, защита на потребителите през зимата и осигуряване на енергийната сигурност на континента. Въпреки това може да отнеме време до ноември, докато предложенията от следващата седмица бъдат напълно подписани и приведени в действие.

Алтернативна европейска цена, референтна цена на газа, общи доставки и солидарност

Говорейки пред журналисти след неформалната среща на министрите на енергетиката на ЕС в Прага, комисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви: "Предстоящите инициативи и предложения ще имат четири елемента, които ще работят заедно за понижаване на цените и укрепване на солидарността и сигурността на доставките."

Основният фокус ще бъде върху намаляването на цените цените на газа. Газовият бенчмарк на TTF вече не е представителен за реалността на енергийния пазар на ЕС и изкуствено завишава цените, смятат от ЕК. Пакетът от следващата седмица ще включва и законодателно предложение за алтернативна европейска референтна цена на газа, добави тя.

Още общи поръчки на газ от страните членки ще има поне до 2023 г., за да се избегне те да "наддават една срещу друга на пазара" и да повишават цените на газа. Пакетът ще включва и мерки за подобряване на солидарността и споделяне на доставки на газ между страните в ЕС в случай на недостиг в някои държави, добави комисарят.

В неофициален политически документ, публикуван в сряда, Германия и Холандия предлагат как може да работи подобна мярка, като подсилят съществуващата енергийна платформа на ЕС, която беше създадена преди месеци, но след това почти не се използваше. "Усилията за съвместно закупуване на газ трябва да бъдат съчетани с по-добра координация на съхранението на газ в целия ЕС през следващата година", пише в общата им позиция. Берлин и Хага призовават за комбиниране на покупателната способност на ЕС, за да се гарантира, че страните "вече не са в позиция, в която трябва да приемат каквато и да е цена".

След срещата на енергийните министри еврокомисарят добави, че в новият план ще продължи инициативата на ЕК за намаляване на търсенето. Една от опциите на масата е целта за намаляване потреблението на газ (която в момента е с 15% по-малко на година) да стане задължителна.

За таван на цената на газа още няма единодушие

До последния момент обаче няма да е ясно относно ключовите аспекти на пакета - включително дали предпочитаната намеса на много държави - таван за целия ЕС на цените на газа, ще бъде част от него и ако да, под каква форма.

Според полския зам. държавен секретар Адам Гибурге-Четвертински подкрепа за таван на цените на газа вече има в 17 държави членки, а има "още няколко, които трябва да убедим". Но докато таванът на цените би намалил сметките за потребителите, остават опасенията, че би навредил на способността на Европа да сключва договори за доставка на глобалните пазари на газ и би премахнал стимула за по-ниско потребление.

Страни като Германия и Холандия все още се колебаят по темата. Берлин разгневи партньорите си по-рано този месец, когато представи енергиен пакет от 200 млрд. евро, за да защити бизнеса и домакинствата си от нарастващите сметки за енергия. В него Берлин едностранно предлага мерки, които не подкрепя на европейско ниво.

След като няколко държави в ЕС все пак настояват за цялостна горна граница на цената на газа, енергийният комисар Кадри Симсън заяви, че ЕК предпочита да се постигнат намаления на цените чрез преговори и дългосрочни договори със страните - износителки на газ. Тя потвърди, че новите планове ще включват схема за това как може да работи "временен механизъм за ограничаване на цените".

Как ще преминем през зимата

И докато газовите хранилища на ЕС в момента са пълни, ситуацията може да бъде по-трудна през следващата година поради вероятността руският газ изобщо да не бъде наличен. Говорейки на енергийна конференция в Москва по-рано тази седмица, ръководителят на "Газпром" Алексей Милер предупреди, че европейските домове най-вероятно ще замръзнат през студения сезон.

На същото събитие, отбелязвайки, че един от тръбопроводите на "Северен поток 2" все още е потенциално действащ след атаката, Путин настоя, че Русия е готова да изпрати газ по него за Европа. С други думи, той потвърди, че всеобхватна стратегия за газово изнудване на ЕС все още е актуална. "Топката, както се казва, е на страната на Европейския съюз. Ако искат, нека просто отворят крана, каза Путин. Ние сме готови да доставим допълнителни количества през есенно-зимния период."

ЕС прие през март план за освобождаване от руската енергийна зависимост до 2027 г., като вече е намалил доставките на руски природен газ от 40% на 7.5% от количествата, внасяни в Европа. Норвегия замести Русия като основен доставчик на природен газ за съюза. От страна на ЕК комисарят по енергетиката Кадри Симсон обяви, че докато блокът е изправен пред "трудни времена", страните ще устоят на предстоящите предизвикателства, ако "действат заедно, решително и солидарно".