🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел слага таван на цената на газа от 275 евро/мВтч, което е близо до рекордната

Ограничението се смята за твърде високо и отново предизвика критики сред държавите. Предстои одобрение от енергийните министри в четвъртък. Освен това няма гаранция, че ще се спазва

За активиране на ценовото ограничение разликата между тавана и глобалната цена на втечнения природен газ (LNG) трябва надвиши 55 евро за 10 последователни търговски дни, обяви енергийният еврокомисар Симсън във вторник
За активиране на ценовото ограничение разликата между тавана и глобалната цена на втечнения природен газ (LNG) трябва надвиши 55 евро за 10 последователни търговски дни, обяви енергийният еврокомисар Симсън във вторник
За активиране на ценовото ограничение разликата между тавана и глобалната цена на втечнения природен газ (LNG) трябва надвиши 55 евро за 10 последователни търговски дни, обяви енергийният еврокомисар Симсън във вторник    ©  Reuters
За активиране на ценовото ограничение разликата между тавана и глобалната цена на втечнения природен газ (LNG) трябва надвиши 55 евро за 10 последователни търговски дни, обяви енергийният еврокомисар Симсън във вторник    ©  Reuters
Темата накратко
  • Целта е защита на предприятията и домакинствата в ЕС от прекалено високите цени в момент, когато "Газпром" отново заплашва от спиране на доставките.
  • Таванът ще действа с условия и за една година от 1 януари 2023 г.
  • Предстои одобрение от енергийните министри на страните членки в четвъртък, 24 ноември.

Късно вечерта във вторник Европейската комисия предложи да се въведе таван на цената на газа за целия ЕС от 275 евро/мВтч за TTF (Title Transfer Facility), за да защити предприятията и домакинствата в ЕС от прекалено високите цени. "Механизмът е внимателно проектиран да бъде ефективен, без да застрашава нашата сигурност на доставките, функционирането на енергийните пазари на ЕС и финансовата стабилност", каза енергийният комисар Кадри Симсон. Но реално има голяма вероятност тази регулация да остане само теоретична и никога да не се задейства.

Въпреки това веднага след обявеното от ЕК решение цената на газа се увеличи с над 10% заради опасенията, че може да се създаде проблем с доставките и да се пренасочат количества към други пазари. Скокът може да се обясни и с опасенията, че Русия ще отреже допълнително доставките на газ през Украйна, което е основното останало трасе към Европа.

Идеята за ограничаване на цените на природния газ предизвиква разногласия между страните от ЕС от повече от осем месеца. А сегашното предложение на ЕК също е критикувано заради твърде високия таван от 275 евро. За сравнение средната стойност на TTF без каквито и да е регулации през октомври беше 81 евро/мВтч, а от началото на ноември е 78 евро/мВтч. Фючърсите за декември пък са на нива от около 120 евро за мегаватчас. Дори през рекордно скъпия август, когато имаше дни с около и над 300 евро/мВчт средната стойност за месеца е 235 евро.

Сега предстои предложението на ЕК да бъде одобрено от енергийните министри на 27-те членки, които ще обсъдят темата в четвъртък (24 ноември). Ако това се случи, таванът ще действа в рамките на една година от 1 януари 2023 г.

Активиране с условия

Механизмът за ограничаване на цената на газа до 275 евро/мВтч ще се задейства автоматично, когато са изпълнени и двете от следните условия:

  • Надвишаване в продължение на две седмици на пределната цена от 275 евро/мегаватчас
  • Разлика между цената на нидерландската борса (TTF) и референтната цена на втечнения природен газ да е над 58 евро за последните 10 търговски сесии

"Таванът ще влезе в сила само при посочените условия в предложението на комисията", добави Симсън. А това на практика означава почти никога, тъй като дори през август, когато "Газпром" започна да спира масово доставките към Европа имаше само седмица с цени над този праг.

Освен това е много важно да се уточни, че ограничението ще обхване само търговията за месец напред, която представляват около 22% от общата на нидерландската TTF (по информация на Euroactiv). Продуктите за спот и "ден напред" няма да бъдат обхванати, тъй като това би създало риск за ликвидността на краткосрочните пазари и би могло да засегне сигурността на доставките.

Когато Агенцията на европейските регулатори ACER установи, че двете условия за въвеждане на тавана са изпълнение, ще публикува известие за корекция на пазара в Официален вестник на ЕС, като механизмът ще влезе в сила в деня след публикуването му. ACER ще информира ЕК, Европейския орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) и Европейската централна банка (ЕЦБ) за събитието на пазарна корекция.

След като т.нар. Механизъм за коригиране на пазара бъде активиран, Брюксел ще извършва ежемесечни прегледи, като използва данни от Европейската централна банка и регулаторните агенции. Ако прегледът докаже, че двете условия вече не са изпълнени, ограничението ще бъде деактивирано.

Опцията за ръчната спирачка

Трябва да се отбележи, че Европейската комисия може директно да отмени тавана на цените, ако тя застрашава сигурността на доставките на ЕС, създава финансови проблеми или пазарен хаос. По-скоро това е "механизъм от последна мярка за предотвратяване и, ако е необходимо, справяне с епизоди на прекомерни цени на газа, които не са в съответствие с глобалните ценови тенденции"., коментира още енергийният еврокомисар.

Това може да се случи:

  • Автоматично, с деактивиране, когато работата му вече не е оправдана от ситуацията на пазара на природен газ, а именно когато разликата между цената на TTF и цената на LNG вече не се покрива в продължение на 10 последователни дни за търговия.
  • Чрез решение на комисията за спиране, когато се установят рискове за сигурността на доставките на съюза, усилията за намаляване на търсенето, потоците газ в рамките на ЕС или финансовата стабилност.

Съществува и възможност комисията да предотврати задействането на механизма, в случай че съответните органи, включително ЕЦБ, предупредят за реализирането на подобни рискове.

Нежелани ефекти и разединение

Идеята за таван на цените на газа предизвиква полемики сред държавите членки отдавна - Германия, Австрия, Холандия, Дания, Естония и Унгария се противопоставят, посочвайки риск от затруднени доставки и правни казуси, свързани към съществуващи договори. В случай на екстремни метеорологични явления или смущения на глобалния пазар, таванът ще бъде безполезен, тъй като осигуряването на доставки, а не достъпни цени, ще стане най-големият приоритет на ЕС, смятат още някои от държавите.

От Брюксел имаха опасения, че какъвто и таван да бъде приет, той ще бъде блокиран от Германия заради принципната позиция на Берлин срещу подобен механизъм. Няколкократно Германия обяви, че таван на газа просто ще изгони доставчиците на газ и ще остави Европа без достатъчно за идващата зима. Това е и причината решението да се забави толкова много и да има такъв либерален характер- таванът е чак на 275 евро на мВтч. Стигна се дори до коментари от страна на френския президент Емануел Макрон, че Германия се "изолира в ЕС".

Има опасения, че таванът на цените може да застраши така необходимите доставки на втечнен природен газ (LNG), които могат лесно да бъдат пренасочени към азиатските страни, тъй като частни компании, производителите на LNG, се стремят да увеличат максимално печалбите си и съответно избират своите пазари.

Скорошни медийни съобщения предполагат, че десетки кораби с LNG са се задържали около европейския бряг, чакайки цените да се повишат, преди да разтоварят.

От друга страна, голяма група държави, включително Франция, Италия, Испания, Португалия и Белгия, подкрепиха тавана на цените. Според дипломатически източници Финландия, България, Латвия, Люксембург и Ирландия са заели доста "предпазлива, но конструктивна" позиция и също така са подчертали необходимостта да се гарантира сигурността на доставките.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Съответната инфлация спира след прекратяване на нейната причина.
    Причината (Министерството на финансите употребява създаващ щети метод за държавни финанси) за сегашната инфлация се запазва и инфлацията продължава.

    Нередност?
Нов коментар