RWE, най-голямата енергийна компания в Германия, става зелена

Но достатъчно амбициозни ли са плановете й?

Макар и инвестициите на RWE в зелена енергия да се увеличават, експерти не са убедени, че компанията прави достатъчно в тази насока
Макар и инвестициите на RWE в зелена енергия да се увеличават, експерти не са убедени, че компанията прави достатъчно в тази насока
Макар и инвестициите на RWE в зелена енергия да се увеличават, експерти не са убедени, че компанията прави достатъчно в тази насока    ©  Reuters
Макар и инвестициите на RWE в зелена енергия да се увеличават, експерти не са убедени, че компанията прави достатъчно в тази насока    ©  Reuters

Това е една от най-мръсните компании в Европа повече от век - сега RWE се стреми да бъде сред най-чистите. Най-големият производител на електроенергия в Германия наскоро направи две големи стъпки към тази цел. На 1 октомври тя се съгласи да придобие бизнеса с възобновяема енергия на американската компания Consolidated Edison (ConEd) срещу 6.8 млрд. долара. Три дни по-късно германската компания подписа споразумение с регионалните и федералните местни правителства за изготвяне на планове за спиране на производството на електричество с изключително замърсяващите лигнитни въглища до 2030 г. Но достатъчно ли е това, за да потвърди зелените намерения на RWE?

Преход

Компанията се превърна в нарицателно име в родната си страна за оператор на ядрени централи и мини за лигнитни въглища, което я превърна в мишена на много протести през годините. През 2019 г. например активисти, лагеруващи в десетки дървени къщички, спряха енергийният производител да разчисти онова, което е останало от гората Хамбахер - някога огромна гориста местност в Западна Германия. Искането на RWE беше гората да бъде изсечена, за да продължи добива на лигнитни въглища. Последните новини са част от много по-голямо пренареждане. През ноември миналата година компанията разкри планове за инвестиране на 50 млрд. евро за увеличаване на капацитета за възобновяема енергия от 25 на 50 гигавата (GW) в рамките на осем години - около една трета от текущия общ обем.

В комбинация двете скорошни сделки показват, че RWE е на прав път, казва Винсънт Ариал от JPMorgan Chase. Бизнесът на ConEd с 3 GW възобновяема енергия ще направи RWE четвъртият по големина доставчик на зелена енергия в САЩ, но също така идва с поредица от вятърни и слънчеви проекти от над 7 GW.

Споразумението в Германия повишава перспективата, че RWE може да излезе от въглищния бизнес дори по-рано от 2030 г. Главният изпълнителен директор Маркус Кребер каза пред анализатори, че нейният бизнес с лигнитни въглища вероятно ще бъде отделен като фондация с нестопанска цел, веднага след като настоящата енергийна криза приключи и германските политици имат време да дадат регулаторно одобрение.

Амбициозни ли са целите

И все пак някои инвеститори твърдят, че RWE не е достатъчно амбициозна в целите си. Други големи европейски комунални компании имат по-мащабни планове, смята Бенедикт Кормайер от активисткия фонд Enkraft, който притежава малък дял в RWE. Италианската Enel и испанската Iberdrola искат да достигнат съответно 129 GW и 95 GW капацитет за производство на зелена енергия до 2030 г. Това, съчетано с факта, че ще има голям наследен бизнес за няколко години, означава, че оценката на RWE е по-ниска, отколкото трябва да бъде, независимо от перспективата за много печеливша година и растящата цена на акциите, казва Кормайер. Финансирането на сделката с ConEd показва това, допълва той. Катарският инвестиционен орган (QIA), суверенният фонд на страната, внесе 2.4 млрд. евро в брой за сделката и ще притежава 9% от RWE. Но плати само около половината от стойността на своя дял в RWE, който компанията даде за бизнеса с възобновяеми източници на ConEd.

Може би QIA е облагодетелствана от връзките между Германия и Катар. Когато канцлерът Олаф Шолц обиколи Близкия изток през септември, Катар беше една от спирките. Правителството на Германия се надява, че богатата на ресурси държава от Персийския залив един ден ще осигури износ на втечнен природен газ, за да замени вноса от Русия. Тъй като сега QIA става най-големият акционер на RWE, по-вероятно е газът да започне да тече.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved