Европейски страни излизат от споразумение, гарантиращо инвестициите в енергетиката

Оттеглянето на Испания, Нидерландия и Полша от Energy Charter Treaty може да е началото на по-голяма вълна от напускания

Частичната реформа на споразумението не е задоволителна за някои европейски държави, които искат по-бързо да декарбонизират икономиките си
Частичната реформа на споразумението не е задоволителна за някои европейски държави, които искат по-бързо да декарбонизират икономиките си
Частичната реформа на споразумението не е задоволителна за някои европейски държави, които искат по-бързо да декарбонизират икономиките си    ©  Pixabay.com
Частичната реформа на споразумението не е задоволителна за някои европейски държави, които искат по-бързо да декарбонизират икономиките си    ©  Pixabay.com
Темата накратко
  • Международното споразумение Energy Charter Treaty (ECT) е предназначено да гарантира инвестициите в енергетиката.
  • Позовавайки се на него, енергийни компании, опериращи проекти с изкопаеми горива, съдят правителства през последните години.
  • След неуспешен опит за реформа на сделката няколко европейски страни обявиха, че се оттеглят, а вероятно други ще ги последват.

Energy Charter Treaty (ECT), международното споразумение, което гарантира инвестициите в сферата на енергетиката, може да е пред разпадане, след като Нидерландия и Испания обявиха, че се оттеглят от сделката. Италия се отказа от договора преди години, а Полша също е в процес на оттегляне. Напоследък организацията среща все повече недоволство, тъй като осигурява защита на инвеститорите в изкопаеми горива и позволява на компаниите да съдят правителствата в частни трибунали заради политики, насочени към намаляване на емисиите.

"Редица страни вече предприеха стъпки за прекратяване на членството си", каза нидерландският министър по енергетиката и климата Роб Йетен, заявявайки, че и страната му има такива планове. Решението е окончателно, твърди Politico, позовавайки се на информация от правителствени говорители. Източниците не потвърждават дали напускането е координирано с други страни, но казват, че "се водят всякакви разговори".

По силата на споразумението Нидерландия беше привлечена по две съдебни дела от оператори на въглищни централи, които съдят правителството за пропуснати ползи заради плана на страната постепенно да забрани употребата на замърсяващото гориво. Исковете са на енергийните компании Uniper и RWE.

Незадоволителна реформа

Договорът, който е в сила от 1998 г., е замислен като гаранция за енергийните доставки и предоставя защита на компаниите, инвестиращи в индустрията, припомня Reuters, като първоначално е предназначен да насърчи енергийния сектор в страните от бившия Съветски съюз. През последните години както компании за изкопаеми горива, така и такива за възобновяема енергия, използваха договора, за да съдят държавите за промени в регулациите.

Преди четири години Европейската комисия започна преговори за реформиране на споразумението, така че то да спре да предпазва изкопаемите горива. За промяна на правилата обаче е необходимо съгласието на всички страни. През юни ЕК обяви пробив в преговорите, като компромисът е да се прекрати правната защита на нови инвестиции след 15 август 2023 г., а съществуващите да се ползват с такава още 10 години.

Резултатът, изглежда, не е задоволителен за някои правителства, които искат по-бързо да декарбонизират икономиките си, и за тях по-добър вариант е да напуснат. Йетен определи предоговарянето на условията като неуспешно и заяви, че ECT не е в съответствие с Парижкото споразумение. "Поради тази причина Нидерландия, за предпочитане заедно с целия ЕС, ще напусне ECT", заяви той. Италия излезе от споразумението още през 2016 г., а Полша започна формална процедура миналия месец. Вероятно е други страни да последват примера. Говорител на френското министерство на енергетиката каза пред Politico, че правителството оценява реформите и ако те не съвпадат "с амбициите и целите" на страната, Париж може също да се оттегли.

Нидерландия преди е била един от най-твърдите поддръжници на трибуналите за спорове между инвеститори и правителства, използвани от ECT, и нейното излизане може да е началото на верижна реакция в съюза, коментират политици.

Комисията по-рано предупреди, че съществуващите инвестиции ще останат защитени в продължение на 20 години дори при координирано оттегляне на страните от ЕС. Италия например все още е въвлечена в арбитражно дело заради забрана на петролни и газови проекти в Адриатическо море, въпреки че страната се оттегли преди години.