🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ дават 6 млрд. долара на компании от Европа за декарбонизация на тежката си индустрия

Усилията на администрацията на Байдън привлякоха дружества от Швеция, Дания и Германия

От петте най-големи одобрени проекта, всеки на стойност до 500 млн. долара, три са за операции с компании майки от Европа
От петте най-големи одобрени проекта, всеки на стойност до 500 млн. долара, три са за операции с компании майки от Европа
От петте най-големи одобрени проекта, всеки на стойност до 500 млн. долара, три са за операции с компании майки от Европа    ©  Reuters
От петте най-големи одобрени проекта, всеки на стойност до 500 млн. долара, три са за операции с компании майки от Европа    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шведският производител на стомана SSAB е сред европейските победители в поредица от инвестиции на американското правителство в размер от 6 млрд. долара за декарбонизиране на производството в силно замърсяващи сектори като стоманодобив, цимент, химикали и рафиниране на горива.

Финансирането в размер на 500 млн. долара, предназначено за стоманодобивния завод на SSAB, използващ водород в Мисисипи, е една от 33-те сделки, сключени от нова агенция, създадена към Министерството на енергетиката като част от усилията на администрацията на Байдън да направлява индустриалната стратегия и да стимулира производствения сектор, съобщава Financial Times.

От петте най-големи одобрени проекта, всеки на стойност до 500 млн. долара, три са за операции с компании майки от Европа. Дружествата ще участват в инвестициите на правителството на САЩ, като си поделят разходите. След приемането през 2022 г. на знаковото законодателство на Байдън в областта на климата, известно като Закон за намаляване на инфлацията (Inflation Reduction Act - IRA), европейските законодатели изразиха загриженост относно стимулираното привличане на зелени инвестиции към САЩ. Инвестицията на SSAB в САЩ идва в момент, когато европейските производители на стомана се борят да си набавят водорода, необходим за по-малко въглеродно интензивно производство.

Отлагане на проекти в Европа

Окончателните инвестиционни решения за проектите, планирани в Швеция и Германия, бяха отложени. През ноември SSAB отложи плановете си за водородно съоръжение във финландския стоманодобивен завод Raahe. Тежката промишленост е отговорна за около една четвърт от емисиите на парникови газове в САЩ. Новата американска агенция, която е към Министерството на енергетиката, също така отпусна на германския производител на цимент Heidelberg Materials до 500 млн. долара за инсталиране на съоръжения за улавяне и съхранение на въглероден диоксид в завод в Индиана.

Тежката промишленост е отговорна за около една четвърт от емисиите на парникови газове в САЩ.

Националната циментова компания в Калифорния, собственост на френската група за материали Vicat, спечели до 500 млн. долара за предложение да стане "въглеродно неутрална", включително чрез използване на улавяне на въглерод и замяна на някои изкопаеми горива, използвани за енергия, с "местна биомаса от селскостопански странични продукти като черупки от шамфъстък".

Листнатата на борсата в Копенхаген Ørsted, която миналия месец обяви, че ще съкрати 800 работни места и ще се оттегли от ключови пазари на офшорни вятърни електроцентрали в Европа, получи до 100 млн. долара за производство на водородни алтернативни горива за корабоплаването.

В някои случаи проектите, които получават финансиране, ще дадат тласък на сектори, в които напоследък не са правени големи пробиви. Century Aluminum например ще получи до 500 млн. долара за завод, който според американската агенция ще бъде първият алуминиев завод в САЩ, построен от 45 години насам. На базираната в Охайо компания Cleveland-Cliffs steel бяха отпуснати до 500 млн. долара за подмяна на една от доменните пещи, за да бъде "готова за водород", наред с други мерки.

ExxonMobil получи 331.9 млн. долара за замяна на природния газ с водород в тяхно съоръжение за производство на олефини в Тексас. Фирмите за потребителски стоки също бяха подкрепени от администрацията на Байдън. Unilever получи 20.9 млн. долара за производство на сладолед с по-малко въглеродни емисии за марки като Talenti и Ben & Jerry's.