🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Реформата на споразумението, гарантиращо инвестициите в енергетиката, е блокирана

Четири страни не подкрепиха предложените от ЕК промени и смятат, че те не са достатъчни да гарантират целите им за климата

Опасенията на страните са, че договорът ще ограничи техните амбиции за борба с климатичните промени
Опасенията на страните са, че договорът ще ограничи техните амбиции за борба с климатичните промени
Опасенията на страните са, че договорът ще ограничи техните амбиции за борба с климатичните промени    ©  Reuters
Опасенията на страните са, че договорът ще ограничи техните амбиции за борба с климатичните промени    ©  Reuters
Темата накратко
  • Четири страни блокираха мандата на ЕК да преговаря за реформиране на Energy Charter Treaty, тъй като постигнатият от комисията пробив е незадоволителен за техните климатични цели.
  • Енергийни компании използват споразумението, за да търсят обезщетения от правителствата при нарушени интереси.
  • Все повече европейски държави искат да излязат от ECT, но може да срещнат пречки.

Опитите на ЕС да реформира Energy Charter Treaty (ECT) - спорното споразумение, което позволява на енергийни компании да съдят правителства, ако интересите им са нарушени - се провалиха, след като четири европейски страни се въздържаха при ключово гласуване и блокираха процеса. Все повече държави от съюза предпочитат да излязат от сделката, казвайки, че тя е пречка пред техните климатични цели, а за предоговарянето ѝ липсва достатъчно съгласие.

"Договорът за енергийна харта" от 1994 г., приет от 53 страни, насърчава международното сътрудничество в енергетиката и дава гаранции за инвестициите в сектора. Напоследък обаче компании за изкопаеми горива използват ECT, за да съдят правителствата в частни арбитражи заради зелени политики, които застрашават възвръщаемостта на техните инвестиции. Миналата година например германският енергиен гигант RWE заведе иск за 1.4 млрд. евро срещу Нидерландия заради решението на страната постепенно да прекрати употребата на въглища. Стойността на инфраструктурата за изкопаеми горива в ЕС, Великобритания и Швейцария, която попада в обхвата на ECT, се оценява на 344.6 млрд. евро, според изданието Investigate Europe. В две от три дела, позоваващи се на споразумението, европейски инвеститори съдят европейски страни.

Според някои държави и организации ECT влиза в сблъсък с целите за климата, заложени в Парижкото споразумение. През 2019 г. Европейската комисия започна преговори за реформа от името на ЕС с останалите страни. Процесът приключи през юни, когато ЕК обяви, че е постигнала напредък, който включва прекратяване на правната защита за нови проекти за изкопаеми горива и намаляване на тази за съществуващите на до 10 години. Предложенията обаче, изглежда, са незадоволителни за някои страни и вместо това те предпочитат да прекратят участието си в сделката.

Трудна раздяла

Германия, Франция, Испания и Нидерландия, които по-рано обявиха намеренията си да се оттеглят от ECT, не подкрепиха предложенията на ЕК. Опасенията на страните са, че договорът ще ограничи техните амбиции за борба с климатичните промени, каза пред Euronews европейски дипломат. Гласуването на практика попречи на Европейската комисия да получи необходимия мандат да води преговорите от името на всичките 27 държави от съюза. В резултат на това ЕК оттегли предложената реформа от дневния ред на срещата на ECT във вторник в Монголия. "Ще трябва да обсъдим следващите стъпки с държавите членки, но на този етап няма да спекулираме какво ще се случи", каза говорител на Комисията в понеделник. Освен четирите страни, които не подкрепиха реформата, доста други обмислят да се оттеглят от договора или вече са предприели такива стъпки. Сред тях са Полша, Люксембург, Белгия, Словения и Австрия. Решението на Словения идва, след като британската енергийна компания Ascent Resources заведе дело срещу страната съгласно ECT заради възпрепятстване на газов проект, посочва Euractiv.

ЕК обаче подчерта, че 20-годишна защитна клауза би се задействала, след като страните напуснат договора, така че инвестициите в изкопаеми горива биха се ползвали от гаранции и през този период. Италия например, която излезе от ECT още през 2016 г., наскоро беше осъдена от арбитражен съд да плати на британската петролна компания Rockhopper 240 млн. евро обезщетение заради забрана от 2015 г. за проучвания за петрол край италианското крайбрежие. Италия оспорва решението.

Все още няма коментари
Нов коментар