🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Дългосрочната прогноза за времето в Европа; Как Русия разрушава енергийната система на Украйна

Още: Служебното правителство обяви и после отмени двете нови тарифи за тока за бита

Цената на тока на свободния пазар за България също пада надолу
Цената на тока на свободния пазар за България също пада надолу
Цената на тока на свободния пазар за България също пада надолу
Цената на тока на свободния пазар за България също пада надолу

Каква е дългосрочната прогноза за времето през зимата Европа? На пръв поглед тази тема е малко абстрактна, но всъщност има отношение към всичко, което се случва и не се случва в енергетиката - от сигурност на доставките в Германия, до цените на парното в София. Прогнозата за времето през следващите месеци, казано накратко, е доста хаотична и може да донесе изненади в България и в Западна Европа.

На този фон Русия успя да разруши енергийната структура на Украйна, така че се стигна до режим на тока в страната. Безспорно най-важното е как ще се отразят атаките на пазара на електроенергия и цените в Европа, което изглежда като отчая ход на Москва да дестабилизира ЕС след като вече не може да прави това чрез природния газ. Повече по темата вижте тук.

Цените на газа буквално се сринаха в последните дни и стигнаха до момент, в който са отрицателни- парадокс предвид колко скъп беше той преди само два месеца. Причината за пълния блокаж на пазара може да намерите тук, като в момента цените на борсата продължават да спадат и са най-ниските в последната година и половина.

Войната в Украйна и всичко, което произтича от нея, неизбежно ще доведе "Газпром" до криза. Очакванията са скоро време е компанията да започне да усеща последствията от изчезващото търсене в Европа.

Ако сте пропуснали

В петък (21 октомври) на пресконференция енергийният министър Росен Христов обяви цял куп нови мерки в сектора, като най-изненадващата от тях бе двойната тарифа за електроенергия при битовите потребители - до определено потребление регулирана цена, а след това пазарна. Още преди да се е разгорял дебат по темата обаче, Министерството на енергетиката реши, че въобще няма да предлага представената ден по-рано реформа. Как е възможно това и какви са политическите игри зад решенията може да намерите тук.

И още

Директорът на АЕЦ "Козлодуй" Георги Кирков е признат за виновен от съда за причиняването на катастрофа, но няма да носи отговорност за това, тъй като абсолютната давност по случая е изтекла.

България изнася 500 пъти повече гориво за Украйна. За близо 700 млн. лв.

Румъния и Азербайджан с общ проект за втечнен газ в Черно море, като двете държавни газови компании скоро започват проучвания на района. Това ще е първият подобен проект ако бъде реализиран.

Европейски страни излизат от споразумение, гарантиращо инвестициите в енергетиката. Оттеглянето на Испания, Нидерландия и Полша от Energy Charter Treaty може да е началото на по-голяма вълна от напускания.

Международната агенция по енергетика прогнозира, че сегашните трудности в енергийния сектор може да ускорят прехода към чиста енергия и нисковъглеродно производство.

Зелена енергия

ЕС залага по-амбициозни цели за водата и въздуха, като за България те ще са проблем. София тъкмо влезе в нормите, но явно това няма да е достатъчно.

Все още няма коментари
Нов коментар