Седмични новини за енергетика: Преходът от парно към климатици в София може да е проблем; Срив на цените на природния газ

Още: Пътят към въглеродната неутралност на българския бизнес

Топлото време засега запазва по-ниски цените, но това може рязко да се промени в началото на ноември
Топлото време засега запазва по-ниски цените, но това може рязко да се промени в началото на ноември
Топлото време засега запазва по-ниски цените, но това може рязко да се промени в началото на ноември
Топлото време засега запазва по-ниски цените, но това може рязко да се промени в началото на ноември

Какво ще стане ако софиянци масово минат на ток тази зима? Този въпрос си зададохме тази седмица в "Капитал", гледайки политическите сблъсъци в парламента и все по-реалния риск да няма адекватна политика за гражданите. Истината е, че градът в най-голяма степен от всички останали в България зависи за отоплението от парното и природния газ, а именно техните цени са и най-повишени. Заедно с картините за "хаос и разруха" през зимата, които служебният кабинет на Румен Радев обрисува, не е изненадващо, че много софиянци са решили да минат на ток и по този начин да се спестят пари. Повече по темата вижте Какви са обаче рисковете от масовото пускане на електрическите печки?

В същото време, колкото и парадоксално да звучи, цените на природния газ буквално се сринаха в последните дни. Спот цените от 55-60 евро/мВтч реално са най-ниските за 2022 г. и най-ниската въобще от миналата година по това време - 4 месеца преди войната на Русия в Украйна. Всички числа водят към едно и също заключение - че в Европа в момента няма голямо търсене на природен газ и сделки на спот пазара почти не се сключват. Но това може да е затишие пред буря.

А в опит да увеличи сигурността си Хърватия е на път да се превърне в енергиен център на Източна Европа - нещо, което България все пропуска. С нов петролопровод и разширение на терминала си за втечнен газ, както и заради географските си особености Хърватия реално може да стане разпределител за петрол и газ към Централневропейските страни.

Ако сте пропуснали

ЕС е готов с пакета мерки за енергетиката през зимата. Те обаче остават твърде неясни и детайлите по тях предстои да се уточняват.

И още

Защо санкциите срещу Русия заобикалят ядрената енергетика?

ЕК не взе окончателно решение за конкретен таван на цените на газа. Остава отворен въпросът и за ограничението на цената на електричество, произведено от газ.

Всеки почти знае, че Китай едва ли следва целите си за въглеродна неутралност по начина, който се случва в Запада. Но сега изникнаха още повече въпроси след речта по темата на Си Дзинпин.

Зелена енергия

Кризите може да ускорят прехода към зелена икономика, но как точно и какви са плановете на бизнеса в България, може да прочетете в статията за случилото се на конференцията Net Zero Economy, която се проведе през изминалата седмица.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qmi01642051 avatar :-|
    qmi01642051

    По никакъв начин не мога да приема, че отоплението с климатици ще доведе до срив в ел. мрежата на София. Климатиците потребяват в пъти по-малко ел. енергия от топлинната, която произвеждат. А това означава, че за да се получи едно и също количество топлинна енергия при потребилтела, с климатици ще са нужни от 2,5 до 5 (и дори повече) пъти по-малко енергия, отколкото тази внесена с природен газ.

    Също така, климатиците потребяват стотици ватове, а не киловати. Поради тази причина няма опасност от претоварване на ел. мрежата. Един сушоар потребява 3-5 пъти повече енергия от един климатик.

    Също така никой не е отговорил на следният въпрос: защо преди 1989 г. мрежата издържаше на ел. радиаторите Смядово, акумулиращите печки и калориферите, а сега това няма да стане? Какво и как се промени от тогава?

    Възниква и още един въпрос: всички отиваме към електромобили, а те използват много голяма ел. мощност за зареждане. Тези, които твърдят че мрежата няма да издържи на натоварването на климатиците, как тогава предлагат да се зареждат електромобилите?

    Очевиден е факта, че има нещо много нередно в твърденията за колапс на ел. мрежата. И то работи само в полза на топлофикациите. Тези страхове и внушения, се разпространяват от тях. Защо Фандъкова досега нито веднъж не каза, че електромобилите, които СО стимулира, ще доведат до колапс не ел. мрежата?

    Климатиците остават най-евтиният и много екологичен начин за получаване на отопление и топла вода. Могат да се ползват навсякъде и да се комбинират със слънчеви и фотоволтаични панели. Няма по-евтина енергия, от безплатната.

    Нередност?
Нов коментар