🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Шистовият газ - "за" и "против"; Бизнесът ще получи с 20% по-евтин ток; Ще има ли вятърни перки в Черно море

Още: Аварията в АЕЦ "Козлодуй продължава; какво слотове запази "Булгаргаз" за внос на втечнен газ през Гърция,

Цената на газа започна леко да се вдига в последните два дни на борсата
Цената на газа започна леко да се вдига в последните два дни на борсата
Цената на газа започна леко да се вдига в последните два дни на борсата    ©  Георги Кожухаров
Цената на газа започна леко да се вдига в последните два дни на борсата    ©  Георги Кожухаров

Докато всички са фокусирани върху цената на тока и доставките на газ през идващата зима, в "Капитал" решихме да обърнем (безпристрастно) внимание на една доста взривоопасна тема - добива на шистов газ в България и Европа. По нея има почти пълно мълчание в последните 10 години, тъй като в страната действа мораториум, който забранява не само добива, а и проучванията. В повечето европейски страни ситуацията е подобна. Но не така седят нещата в световен план, където все повече се обръща внимание на шистовите залежи заради набъбващата газова криза.

Заедно с шистовия газ обсъждаме и конвенционалните залежи на страната. Тук именно е интересно да се отбележи, че страните около България в Черно море - Турция и Румъния, правят всичко възможно да намерят собствени залежи и да ги добият, докато България остава по-назад и не се възползва от потенциалните възможности.

Извън това, седмицата беше изпълнена с куп енергийния новини. След години забавяне например България вероятно ще може да строи офшорни вятърни централи. В енергийната комисия към парламента беше гласуван закон за ВЕИ в морските пространства, който ще може да отвори много възможности за големи компании да строят инсталации в българската акватория.

Новото ръководство на "Булгаргаз" дойде през лятото с много заявки за диверсификация на газовите доставки. Няколко месеца по-късно нещата вървят към провал, тъй като освен липсата на предвидими дългосрочни договори, България не успя да се класира добре на годишните търгове на терминала за регазификация в "Ревитуса" и няма да има достатъчно слотове за разтоварване през 2023г.

Важно за бизнеса:

Една от най-важните задачи пред парламента е да приеме компенсациите за цената тока за бизнеса. В енергийната комисия беше свършена половината работа, като беше приет таван от 200 лв. на мВтч, но предстои тепърва това да се обсъжда в пленарната зала и може да има промени.

И ОЩЕ

Проблемът с 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" остава, пускането му отново се отлага. Последно срокът за отстраняването на аварията е 7 ноември, но експерти твърдят, че и той няма да бъде спазен

Въпреки заявките на енергийния министър Росен Христов Брюксел не дава горивото от "Лукойл Нефтохим" да се продава в Европа. Това може да попари надеждите на ГЕРБ за налагане на такса от 1 лев върху печалбите на "Лукойл".

Държавата също така ще се опита да обложи "Лукойл Нефтохим Бургас" с допълнителен данък. Повече по темата тук.

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ:

Всичко за соларните панели - Кой и за какво може да кандидатства, какви са условията, възможностите и спънките? Как и кога инвестицията в соларни панели може да пести разходи за бизнеса и бита. Какви са стъпките за изграждане?

Фотоволтаици ще захранват завода за боклук край София. Общината ще даде 3.5 млн. лв. за соларни панели върху пет от сградите, като планираната мощност е 1809.4 kWp. Това може да спести до милион от разходите за електроенергия на година.

Все още няма коментари
Нов коментар