Проблемът с 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" остава, пускането му отново се отлага

Последно срокът за отстраняването на аварията е 7 ноември, но експерти твърдят, че и той няма да бъде спазен

Поне 75 млн. лв. приходи ще пропусне да реализира АЕЦ "Козлодуй" заради аварията
Поне 75 млн. лв. приходи ще пропусне да реализира АЕЦ "Козлодуй" заради аварията
Поне 75 млн. лв. приходи ще пропусне да реализира АЕЦ "Козлодуй" заради аварията    ©  Надежда Чипева
Поне 75 млн. лв. приходи ще пропусне да реализира АЕЦ "Козлодуй" заради аварията    ©  Надежда Чипева

Авариралият на 29 октомври, часове след приключване на плановия му ремонт, 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да бъде пуснат на 3 ноември, както заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов и както самата централата беше обявила пред Електроенергийния системен оператор.

Новата дата за пускане на мощността е 22 часа на 7 ноември, или цели 9 дни след настъпването на аварията. Толкова дълъг непланов престой, както се нарича формално спирането на блока, експерти от сектора не си спомнят да е имало в последните 20 години. А хора, запознати отблизо с процесите в централата, твърдят, че е много вероятно и на 7 ноември мощността да не бъде пусната.

Въпреки че риск за здравето в тази ситуация няма, всичко това води до огромни пропуснати ползи за централата. При средна цена на електроенергията от 350 лв./мВтч за последната седмица това са нереализирани приходи от 8.4 млн. лв. на ден, или общо 75.6 млн. лв. до понеделник вечер, ако 6-и блок бъде пуснат тогава. Чистата печалба от това за АЕЦ-а би била поне 60 млн. лв., като важното сега е, че тези пари се използват от държавата за компенсациите на бизнеса.

Какъв е проблемът

Официално обяснение какво точно се е случило след ремонта на 6-и блок, че вече седмица да не може да бъде пуснат, все още липсва. Знае се само, че има изтичане на водород от охладителната система. След като през уикенда проблемът стана ясен, служебният министър на енергетиката Росен Христов посети във вторник ядрената централа и обяви, че "след проведени много тестове, различните хипотези за причината за изтичането на водород от охлаждащата система на генератора са сведени до една-единствена хипотеза - всички анализи сочат към технически проблем, който в момента се отстранява".

Причината за проблема се анализира и докато той не се отстрани, блокът няма да бъде пускан, каза още енергийният министър, твърдейки, че за първи път се случва такава неизправност.

Какво прави ръководството

По информация на "Капитал" обаче в случая не става дума само за технически проблем, но и за липса на контрол от страна на ръководството на централата, което беше назначено от служебния кабинет месец преди старта на годишния планов ремонт.

Ключовото тук е, че новият изпълнителен директор Георги Кирков нямаше допуск до секретна информация и до голяма степен не можеше да осъществява задълженията си.

Дали ще бъде потърсена някаква отговорност на ръководството на централата за тази авария и пропуснатите ползи, все още не е ясно. "Капитал" изпрати въпроси за това до Министерството на енергетиката и ще публикува отговорите тук веднага щом ги получи.

Любопитно е обаче, че служебният зам.-министър на енергетиката Еленко Божков все още не е изразил публична позиция по случващото се в АЕЦ "Козлодуй", въпреки че преди да заеме поста редовно сигнализираше за "проблеми" при пускането на блоковете след ремонт, за пожари, за поръчки и т.н.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov

    Само с връзкари не става.

    Нередност?
  • 2
    linderoth avatar :-|
    linderoth
    • + 1

    Е бива ли така г-н Ковачки така да се изложи ?

    Нередност?
Нов коментар