🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Какво гориво ще използва АЕЦ "Козлодуй"; "Булгаргаз" губи, НЕК печели

Още: Как се формират сметките за вода и защо те честно не отговарят на това, което хората очакват

Цената на природния газ отново мина 100 евро на мВтч
Цената на природния газ отново мина 100 евро на мВтч
Цената на природния газ отново мина 100 евро на мВтч    ©  Георги Кожухаров
Цената на природния газ отново мина 100 евро на мВтч    ©  Георги Кожухаров

Една от най-горещите теми през месеците след руската инвазия в Украйна е какво ще правят страните в Източна Европа с ядрените си централи, които са изградени от руски фири и използват руско гориво. Работата на АЕЦ-ите в тази част на Европа е пряко и косвено свързана с Русия, тъй като горивото и поддръжката идва оттам. България има няколко варианта и никой от тях не е особено лесно, но повече по темата може да се прочете тук.

Денис Дидик е украински енергиен експерт, според който България и Украйна могат да работят заедно в бъдеще по много неща в сектора. Според него руската хватка в енергийните предприятия може да бъде прескочена, но също така той подчерта опита си в Украйна и как преминава преходът там. Неговото интервю може да даде добри наставление на българската страна в следващите месеци.

Българският газов доставчик "Булгаргаз" е на минимална загуба през първите 9 месеца на тази година. Зад числата обаче се крият много спорни решения, промени в ръководството, скъп газ и провалени търгове. Дружеството е една от черните овци на българската енергетика, защото в последните години става буфер на недобри политически решения.

Ако сте проуснали

Най-големият доставчик на електроенергия в страната НЕК (Национална електрическа компания) отчита над 800 млн. лв. печалба за третото тримесечие през 2022г. Своеобразен рекорд досега. Дружеството среща проблеми с нежелани инциденти, но към момента се справя и успява да се възползва от кризата с енергийните цени на пазара.

И още

С началото на отоплителния сезон хората насочват вниманието си към сметките за вода, парно, ток и прочие. Един от вечните казуси е как се формират сметките за вода и защо те честно не отговарят на това, което човек си представя из начало. Тук може да откриете как се калкулират те и какви са най-често срещаните проблеми.

За да има Европа достъп до повече азерски газ, Азербайджан иска още инвестиции. От страната също настояват за дългосрочни договори, които да избият техните собствени капиталови инвестиции.

Зелена енергия

Зелените политики на ЕС в отговор на войната в Украйна- темата става все по належаща, тъй като Брюксел трябва да се пригоди към новата динамична действителност. Проблемът най-вече е как да се настроят старите инициативи към новите цели.