🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МАЕ: Европа веднага трябва да започне запасяване с енергия за зимата на 2023 г.

Нулевите доставки от Русия и очакваното увеличение на LNG за Китай може да доведат до затруднено положение

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол призова Европа да не се бави с подсигуряването на енергийните си нужди за догодина
Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол призова Европа да не се бави с подсигуряването на енергийните си нужди за догодина
Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол призова Европа да не се бави с подсигуряването на енергийните си нужди за догодина    ©  Reuters
Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол призова Европа да не се бави с подсигуряването на енергийните си нужди за догодина    ©  Reuters

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че Европа трябва да започне попълването на енергийните си запаси за зимата на 2023 г. още сега. Руските доставки, които се очаква да бъдат символични през следващата година, както и очакваното увеличение на вноса на втечнен природен газ (LNG) в Китай може да поставят континента в ситуация, в която едва 65% от хранилищата биха били запълнени.

Европейският съюз (ЕС) успя да запълни хранилищата до 95% преди тази зима. Въпреки това МАЕ смята, че предизвикателството следващата година вероятно ще бъде по-голямо и има опасност мекото време, което се наблюдава в Европа от началото на есента, да е довело до подценяване на трудността на задачата.

"Фактът, че тази зима може би няма да е толкова предизвикателна, колкото се опасявахме преди няколко месеца, не оправдава самодоволството за следващата зима", казва ръководителят на организацията Фатих Бирол, цитиран от Financial Times. "Има надвиснал риск... Смятаме, че газовите пазари все още ще бъдат затегнати и нестабилни. Това е сигнал за тревога за следващата зима, тъй като вярваме, че трябва да предприемем незабавни действия сега, за да избегнем недостиг през следващата година", добавя той.

Докладът на МАЕ констатира, че Европа може да се сблъска с недостиг от до 30 млрд. куб. метра природен газ през летния период на по-ниско търсене, което е от решаващо значение за презареждането на нейните газови хранилища през 2023 г. Това би довело и до запълването им до 65%.

Един от усложняващите фактори е, че се очаква Европа да не получи газ от Русия през цялата година. Тази година спирането на доставките се случи едва след края на първата половина от годината, което даде възможност за запасяване. От друга страна, Китай тази година намали вноса на LNG с 20%, като очакванията на експерти са, че догодина традиционното ниво ще бъде възстановено. По този начин цената на природния газ ще се покачи, което ще доведе до допълнителни затруднения.

Европейските цени на газа се понижиха, след като скочиха до исторически връх от над 300 евро за мегаватчас през август. В момента цената на мегаватчас е около 130 евро, но и това е доста над дългосрочната средна стойност от 20 до 30 евро.

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол заяви, че това е възможност за местните правителства да увеличат инвестициите в чиста и зелена енергия. Агенцията призовава европейските правителства да предприемат мерки сега, като предложенията включват ускоряване на инвестициите за пестене на енергия, възобновяеми източници и ускоряване на плановете за изолация на жилища. Бирол също така предложи и преминаване към термопомпи, като по този начин ще се намали търсенето на газ. Агенцията ще публикува актуализиран план от 10 точки на действие за правителствата през следващите седмици.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    syn16617819521138949 avatar :-|
    Gergana Plamenova

    Ситуация с енергийната криза вече е овладяна. Има заявени и доставени достатъчно количества втечнен природен газ за Европа и България. Гледайки прогнозите се очаква и топла зима, което е чудесно. В момента, заради по-високите зимни температури се изразходва по-малко количество газ и следователно има резерви.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Овладяна!? Цитираните данни за запълняемост на хранилищата в ЕС е
    много висок, но се говори в проценти. Хранилищата са буферите при екстремно потребление при гарантирани доставки. Пък и никой не ще в абсолютни цифри да напише колко терават/ч газ има в хранилищата във всяка страна, колко е средното потребление на газ през зимен месец и колко LNG е договорен и реално доставим в срок. Гърция, например, газови хранилища няма. Май и Ирландия. Те какво правят?

    Не се ли обявят реалните параметри на това елементарно уравнение, всичко останало е гола пропаганда, която съвсем ще се разголи след някоя седмица. Въпреки напъването.

    Нередност?
Нов коментар