🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Санкциите са свили руската икономика с 5% през септември

БВП спада второ поредно тримесечие, а последствията от мобилизацията започват да се проявяват в различни сектори през октомври

Доклад на централната банка признава, че мобилизацията ще има отрицателен ефект върху икономиката
Доклад на централната банка признава, че мобилизацията ще има отрицателен ефект върху икономиката
Доклад на централната банка признава, че мобилизацията ще има отрицателен ефект върху икономиката    ©  Reuters
Доклад на централната банка признава, че мобилизацията ще има отрицателен ефект върху икономиката    ©  Reuters

Санкциите на Запада срещу Москва и последствията от обявената "частична мобилизация" са тежък удар на руската икономика, която е в спад от началото на военната агресия на Кремъл срещу Украйна. БВП на страната се е свил с 5% през септември на годишна база, става ясно от официални данни на руското министерство на икономиката. Спадът се задълбочава в сравнение с 4% предходния месец и 4.3% през юли, а икономиката се свива за второ поредно тримесечие. Данните обаче не бива да се приемат за чиста монета, тъй като Кремъл често се опитва да подцени ефектите от войната върху своята икономика.

От края на февруари САЩ, ЕС и Великобритания наложиха срещу Русия поредица санкции върху ключови сектори, компании и физически лица, а множество чуждестранни бизнеси се оттеглиха от страната. Когато в края на септември Русия обяви първата си военна мобилизация след Втората световна война, целта беше да се осигурят 300 хил. души за военните действия, но междувременно много повече напуснаха страната, а последствията върху икономиката не закъсняха. Пресни данни показват спад на активността в сектора на услугите през октомври, забавяне на производствената активност и сериозен удар върху търговията на дребно. Войната на Путин също така е понижила жизнения стандарт на руснаците.

Министерството обяснява спада през септември с базов ефект заради висок резултат през съответния месец на 2021 г. Според официалната информация, цитирана от Reuters, БВП през третото тримесечие се понижава с 4.4% на годишна база след подобен спад от 4.1% през второто, а общо за годината се предвижда спад от 2.9%. Прогнозата обаче е доста по-оптимистична от оценките на повечето международни организации. За сравнение, през 2020 г. спадът на руския БВП заради пандемията беше 2.7%.

Висока инфлация, спад в услугите и търговията

Инфлацията в Русия остава висока - 12.9% през октомври, макар постепенно да спада от април. В края на миналия месец Руската централна банка остави непроменен основния си лихвен процент от 7.5%, с което сложи край на цикъла на отпускане на паричната политика, започнал през март след първоначално рязко покачване до 20%. Икономистите очакват банката да задържи лихвените проценти без промяна няколко месеца, преди да продължи облекчаването на финансовите условия в средата на следващата година, според проучване на Reuters.

Доклад на банката признава, че мобилизацията ще има отрицателен ефект върху икономиката. Призоваването на 300 хил. резервисти се очаква да "се отрази негативно на доверието на потребителите и бизнеса". Според икономистите на банката частичната мобилизация може също така да затрудни компаниите да наемат служители на фона на рекордно ниската безработица, "задържайки цялостната икономическа активност през следващите месеци".

Услугите в Русия вече са се свили рязко през октомври заради слабо вътрешно и външно търсене, а заетостта в сектора е спаднала с най-бързия темп за последните две години. Глобалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global за услугите в Русия пада до 43.7 през октомври, като стойностите под 50 са знак за свиване на активността. Като причини анализаторите посочват слабото търсене, намалената потребителска база и спад в покупателната способност на клиентите. Търсенето от страна на чуждестранни клиенти се свива за осми пореден месец.

Друго проучване показа, че крехкото възстановяване на промишлеността в Русия се забавя през октомври, докато санкциите и недостигът на работна ръка създават проблеми на производителите. Продажбите на дребно през септември са спаднали с 9.8% на годишна база, а през третото тримесечие реалният разполагаем доход е с 3.4% надолу спрямо година по-рано по данни на "Росстат".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар