🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Булгаргаз" е на загуба от 28 млн. лв. към края на септември

Дълговете на "Топлофикация София" към газовия доставчик са половин милиард лева и ще растат с по 150-200 млн. лв. на месец през зимата

Най-големият търговец на газ в България не успява да търгува печелившо
Най-големият търговец на газ в България не успява да търгува печелившо
Най-големият търговец на газ в България не успява да търгува печелившо    ©  Георги Кожухаров
Най-големият търговец на газ в България не успява да търгува печелившо    ©  Георги Кожухаров
Темата накратко
  • Въпреки бумът на газовия пазар държавният доставчик излиза на загуба през тази година
  • "Булгаргаз" дори губи клиенти, а тези които има не му плащат и вземанията преминават 1.2 милиарда лева
  • Дружеството е и в ликвидна криза, която засега бе потушена с държавен заем от 800 млн. лв.

В последната година едно от най-хаотичните държавните дружества в България е "Булгаргаз". Освен че смени няколко пъти ръководството си и често е обект на скандали, финансовите му резултати също са спорни.

От началото на войната на Русия в Украйна, а и няколко месеца преди това, газовият пазар е много динамичен и цените вървят с десетки проценти нагоре и надолу само за дни. А след като "Газпром" спря доставките за България, на "Булгаргаз" се наложи реално да влезе в търговията с природен газ, в която дотогава нямаше почти никаква опит.

Съвкупността от всички тези събития води до загуба 28 млн. лв. за деветмесечието. За сравнение - миналата година, при в пъти по-ниските цени, газовият доставчик е бил на печалба 33 млн. лева.

От "Булгаргаз" посочват, че една от основните причини за лошия финансов резултат е промяната в търсенето на газовия пазар в резултат на директивата за доброволно намаление на потреблението с 15% в страните - членки на ЕС. Поради това много от клиентите на дружеството са предявили претенции за отпадане на неустойките в договорите по схемата "вземи или плати". Вследствие на това и на високите цени на пазара са намалели заявките към "Булгаргаз" за доставки. Дружеството посочва още спецификата на втечнения газ като проблем, тъй като при намалени заявки той трябва да бъде продаван на по-ниска цена. Това оправдание на държавното предприятие не променя факта, че то не успя да сключи дългосрочен договор за доставки на втечнен газ и продължава да купува в последния момент нужните количества. Не бе постигнат и голям успех при резервирането на слотове на гръцкия терминал Ревитуса през следващата година.

Рекордни приходи и рекордни вземания

Едно от перата, които впечатляват в почти всяко енергийно дружество през 2022 г., са приходите. Заради рязкото поскъпване на природен газ "Булгаргаз" регистрира рекордни в историята си приходи - над 4.4 млрд. лв. за деветмесечието с очакване за почти 6 милиарда в края на годината. Това е повече от четворен ръст в рамките, тъй като към края на септември 2021 г. постъпленията бяха едва 1.1 млрд. лв.

Промяна обаче няма нито в количествата, които са закупени, нито в тези, които са продадени. Те продължават да са около 25-26 млн. мВтч, което се равнява на 2.5 млрд. м3, или 80% от цялото потребление в България. Което реално означава, че "Булгаргаз" губи пазарен дял, тъй като има общ ръст на потреблението в страната.

В същото време търговските вземания на дружеството достигат 1.2 млрд. лв. - 30% от приходите. От тях над 500 млн. лв. са натрупани от "Топлофикация София", като голяма част са в просрочие. По-неприятното е, че тези дългове ще продължат да растат, защото "Булгаргаз" ще продължава да им продава газ, който те няма да плащат.

В доклада към финансовия отчет газовият доставчик споменава, че се очаква дългът на софийската топлофикация да расте със 150 - 200 млн. лв. всеки месец тази зима, което са допълнителни задължения от почти милиард.

Ликвидни проблеми

Заради тези забавени плащания и нуждата да се предплащат доставките на газ към България паричният поток от оперативна дейност на "Булгаргаз" е отрицателен в размер малко над 1 млрд. лв. Ръстът в дефицита спрямо миналата година е огромен заради невъзможността дружеството да продава на цените, на които купува газ на вътрешния пазар - над 740 млн. лв. За да не изпадне в ликвидна криза, през август компанията получи 800 млн. лв. заем от държавата, който влошава и показателите и за задлъжнялост. На практика общата сума на дълговете на "Булгаргаз" надхвърля 1.2 млрд. лева, които на теория биха се покрили от вземанията, но реално показват, че дружеството е в тежко финансово състояние.

Разлика има и в природния газ, който "Булгаргаз" е нагнетил в хранилището в Чирен - към края на септември това е 60% от общия обем на съхранените там количества. Стойността на материални запаси в отчета е 620 млн. лв. при 123 млн. лв. преди година, като обаче количествата са почти идентични с миналогодишните. Петорната разлика идва от високите цени, на които българският търговец е купувал газ през годината и след това го е нагнетявал. Лошата новина за зимата е, че именно този скъпоструващ газ ще влезе в употреба през най-студените месеци. Това е и една от причините "Булгаргаз" да предложи 16% ръст на цените за декември, макар борсовите котировки да продължават да се понижават.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    brunhild avatar :-|
    Харвардски Многокнижник

    Нормално. Когато се купува скъп, диверсифициран, руски газ от Гърция и Унгария, резултатът е на лице.

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "Günther":

    Авторът удобно пропуска този нюанс, който е в унисон с редакционната политика. Така или иначе темите за енергия в сферата на отразяване на Икономедиа обикновено се изчерпват до "спорния проект Балкански/Турски поток", "подсигурените танкери на предишния кабинет" (нищо, че последните идват по квотна линия по споразумението на ЕС и щатски компании за доставка на 15 млрд. кубични метра от март, което дори Асен Василев призна в един от предизборните дебати) и други подобни "опорки"(любимата дума на некадърното ново поколение политици, които имаме съмнителната привилегия да ни управляват). Общо взето за да бъде пълен синхронът с политическите аватарчета на групата, текстът почти истерично зове "Оставка" без да предлага абсолютно никакви решения или някаква наченка на критичен анализ.

    Нередност?
  • 3
    txr16684307881149763 avatar :-|
    Slavka Peneva
    • - 1

    Доста често сме свидетели на недобро сключване на договори с не добри условия.За мен като потребител на газ е най-важно цената да е възможно най-ниска.А това се постига с по-голяма конкуренция.Много хора в България разчитат на газа като средство за отопление в домакинствата си затова силно се надявам завбъдеще политици od kr firhw,dj mf-rphfokr ofhflf,r

    Нередност?
  • 4
    txr16684307881149763 avatar :-|
    Slavka Peneva

    Доста често сме свидетели на недобро сключване на договори с не добри условия.За мен като потребител на газ е най-важно цената да е възможно най-ниска.А това се постига с по-голяма конкуренция.Много хора в България разчитат на газа като средство за отопление в домакинствата си затова силно се надявам завбъдеще политиците ни да ни осигурят по-изгодни договори.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • + 1

    Текстът ми по-горе е изтрит, защото не съм съгласен със съжденията на писателя ли?
    Бих предложил на писателя да се пробва да публикува текста си и другаде. В инвестор.бг, например. Ако му го вземат, старо ирландско с послевкус на опушен дъб, като това, дето опитвам, ще му е наградата от мен.

    Страх ме е само да не си повредя черния дроб, докато чакам...

    Нередност?
  • 7
    nnk311139302 avatar :-|
    nnk311139302

    I'm currently experiencing the exact same thing.
    https://www.ngs-medicare.com/

    Нередност?
Нов коментар