Седмични новини за енергетика: Бъдещето на въглищните региони; Арбитражното дело на "Газпром" с Финландия;

Още: Отказът от парно, таванът на цената на газа в ЕС, приходите на "Мини Марица изток"

Цената на газа минава стабилно 110 евро/мВтч през последната седмица
Цената на газа минава стабилно 110 евро/мВтч през последната седмица
Цената на газа минава стабилно 110 евро/мВтч през последната седмица    ©  Цветелина Белутова
Цената на газа минава стабилно 110 евро/мВтч през последната седмица    ©  Цветелина Белутова

Една от важните теми, на които българската енергетика трябва да обръща съществено внимание е бъдещето на Маришкия басейн. "Трябва ли България да затвори въглищните си централи през 2026 г.? Ще има ли режим на тока, ако ТЕЦ-овете не работят? Наистина ли десетки хиляди хора в Стара Загора, Перник и Кюстендил ще останат без работа?"- на тези въпроси "Капитал" отговаря в материала си за въглищните региони.

След месеци на дебати и огромна волатилност на газовия пазар Брюксел взе решение какъв да е таванът на цената на природния газ в ЕС. Решението е спорно, защото залага тавана на много висока цена и сериозни флуктуации могат няма да бъдат обхванати. Причините и защо решението е такова, каквото е може да прочетете тук.

Преди няколко дни започнаха да изплуват много мнения в публичното пространство за арбитражното дело между Газпром и финландския газов доставчик за спрените доставки. Причината за големия отзвук е, че Булгаргаз може да е в същата позиция съвсем скоро. Заради многото спекулации и подвеждащи факти, е редно да се погледне какво точно казват двете страни и най-вече какво е мнението на финландците.

Ако сте пропуснали

След бум в добива на въглища - "Мини Марица-изток" отчете печалба 61.4 млн. лв. Общите приходи на дружеството са нараснали с 55.7% до 633.4 млн. лв. през третото тримесечие. Дружеството определено преживява най-добрите си месеци в историята.

И още

Всеки се пита какво се случва, като се откажеш от парното, защото то реален не се отказва от теб. Прекратяването на услугата не означава непременно край на сметките - плащането за сградна инсталация продължава.

Докато Европа се опитва да си осигури втечнен газ, Китай сключи една от най-големите сделки с Катар, като ще осигури на страната втечнен газ за 27 години. Споразумението ще увеличи конкуренцията на пазара на LNG и показва накъде отива той.

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ

Соларната "АмонРа енерджи" ще търси 15.6 млн. лв. от инвеститорите на 30 ноември. Ако предлагането бъде успешно, компанията ще бъде единствената на борсата от соларния сектор в България и това ще е огромен успех за сектора в страната.