Прогнозата за времето отново определя икономическите резултати

Скоро ще бъде още по-значимо

Студена зима в Европа ще има сериозни икономически последици
Студена зима в Европа ще има сериозни икономически последици
Студена зима в Европа ще има сериозни икономически последици    ©  Reuters
Студена зима в Европа ще има сериозни икономически последици    ©  Reuters

"Сега дъждовете наистина бяха дошли", пише Чинуа Ачебе в "И всичко се разпада", роман, чието действие се развива в Нигерия през 19-ти век, "толкова силни и упорити, че дори селският шаман вече не твърдеше, че може да се намеси. Той не можеше да спре дъжда сега, точно както не би се опитал да го предизвика в сърцето на сухия сезон, без сериозна опасност за собственото си здраве".

В аграрните икономики, от вида, описан в романа на Ачебе, икономическият цикъл и времето се движат в тандем. Когато дъждовете пристигнат в точното време, реколтата е изобилна и следва просперитет. Обратно, сушата носи риск от глад и смърт. Шаманът- подобно на съвременния централен банкер - може да се опита да изглади бизнес цикъла, като буквално навлажни нещата, когато станат твърде горещи. В крайна сметка обаче силата на природата е тази, която решава резултата.

Синоптиците пак са на мода

Енергийната криза в Европа доведе до завръщането на икономиката, базирана на метеорологичните прогнози за времето. Кризата служи за напомняне, че въпреки цялата си технологична сложност, дори икономиките на богатия свят трябва да разчитат на щедростта на природата. Европейски икономисти, финансисти и политици следят внимателно прогнозите: меката зима ще донесе облекчение, изисквайки по-малко потребление на газ, за да се отоплявата домовете. Ако температурите не са твърде ниски, цените на енергията ще паднат и растежът ще се засили. Мразовитата зима, от друга страна, ще донесе нещастие - ще тласне милиони към бедност, ще увеличи инфлационния натиск и ще държи индустриите затворени.

Изкопаемите горива първоначално обещаваха да освободят икономиките от капризите на сезоните. Използването им позволяваше енергията да се съхранява, транспортира и освобождава, точно когато е необходима. Те поставиха силата на слънцето в ръцете на човечеството, а не обратното.

Ан Кусмаул, икономически историк, проследява разпространението на индустриалната революция в Англия, като преценява кога регионите излизат отвъд сезонната икономика. Енорийските брачни свидетелства измерват точката, в която изкопаемите горива освобождават работниците от ритъма на природата и вместо това ги свързват с фабричната свирка. Преди индустриализацията браковете в ниско разположените райони често са били през зимата след събиране на реколтата; в хълмистите райони са били през лятото, след като сезонът на агненето на овцете приключи. След индустриализацията подобни регионални и сезонни брачни модели изчезват, което дава представа кои части на Англия за първи път са възприели производствени техники, базирани на изкопаеми горива.

Сто години по-късно сезонността се завръща във Великобритания и други части на Европа, докато континентът отвиква от руския газ. Част от причината за това завръщане е физическа. Природният газ се транспортира и съхранява много по-трудно от въглищата или течния нефт. В миналото Европа се възползваше от изобилието от тръбопроводен газ, доставян от Русия, както и от възможността за втечнен природен газ, доставян от чужбина. Сега доставките са ограничени и европейците трябва да разчитат най-вече на доставените вече количества. Газовите хранилища на континента вече са пълни на повече от 90% капацитета си и запълването на последните части от тях е скъпо, тъй като съдържанието трябва да се държи под високо налягане. Ограниченото предлагане означава, че промените в търсенето определят цената на енергията, а времето е най-несигурният определящ фактор за търсенето.

По-сложна ситуация

Есента спести на Европа най-лошото: континентът се наслади на най-горещия октомври в историята си. В резултат на това, цената на газа на TTF, който се използва за бенчмарк на континента, падна до около 100 евро за мегаватчас, наполовина от цената през септември. Но сега зимата започва да се усеща. Първият сняг в Германия падна. Исторически е имало относително линейна връзка между търсенето на газ и температурата: колкото по-студено става, толкова повече газ е необходим. Тази година нещата са малко по-сложни. Домашното отопление е по-пестеливо от обикновено. Продажбите на одеяла се увеличават. Хората са готови да се завият топло, за да се противопоставят на Владимир Путин.

Газовата криза не е единствената причина за по-голям фокус върху времето. Сега възобновяемите източници доставят много повече енергия на Европа, отколкото дори преди няколко години, което води до проблеми, ако вятърът не духа или слънцето не грее. Водноелектрическата енергия също беше проблем за Европа тази година, след като горещото лято пресуши резервоарите и реките, от които зависят язовирите. Подобряването и инвестирането в начини за съхраняване на електроенергия, независимо дали става въпрос за батерии, водород или други техники, може в бъдеще да изглади тази променливост. Въпреки това континентът е изправен пред години или дори десетилетия на нервно наблюдение на небето, докато се приспособява.

И все пак при липсата на преход към зелени форми на енергия времето ще започне да играе още по-голяма роля в икономиката. По-топлата планета вече води до по-чести и екстремни събития, като летните горещи вълни в Европа или опустошителните наводнения в Пакистан. Тези събития представляват така наречените реални шокове за икономиката: външни промени, които намаляват производствения капацитет и по този начин причиняват както по-висока инфлация, така и безработица.

Глава в облаците

За централните банкери е по-трудно да се справят с тази двойна заплаха, отколкото със спадове, произтичащи от промени в бизнес доверието или финансова криза. Ако в отговор затегнат твърде много политиката, това ще влоши спада; ако затегнат недостатъчно, инфлацията може да излезе извън контрол. Според анализ на МВФ на тихоокеанските и карибските острови страните, податливи на природни бедствия, растат с около един процентен пункт по-малко годишно и имат значително по-високи дългови запаси от тези, изложени на по-малък риск. Изменението на климата само ще изостри тези различия. По този начин връщането към икономика, зависима от времето, ще остави някои централни банкери да изглеждат още повече като шамани: опитвайки се да изпълняват старите ритуали или да изискват повече жертви, без особен капацитет да повлияят на икономическото положение.