НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Седмични новини за енергетика: По-евтин ток за бизнеса през 2023 г.; Ще има ли държавна намеса в "Лукойл"

Още: Аварията в АЕЦ "Козлодуй"; Цените на петрола след ембаргото за доставки от Русия; Директивата на ЕС за ESG стратегиите

Цената на електроенергията расте заради времето в Западна и Северна Европа
Цената на електроенергията расте заради времето в Западна и Северна Европа
Цената на електроенергията расте заради времето в Западна и Северна Европа    ©  Юлия Лазарова
Цената на електроенергията расте заради времето в Западна и Северна Европа    ©  Юлия Лазарова

През тази седмица парламентът взе неочакваното и предизборно в известен смисъл решение да свали с 20% цената на тока за всички фирми през 2023г. спрямо това, което плащат сега след компенсациите. През следващата година бизнесът ще плаща максимум 200 лв./мВтч за електроенергия, след като досега субсидиите са за нива над 250 лв./мВтч. Това стана повод работодателите да призоват колегите си за понижаване на цените на стоките и услугите, но няма никакви гаранции, че това ще се случи.

Сагата с "Лукойл" се разгръща все повече в страната и депутатите направиха първа стъпка над рафинерията да бъде упражнен особен контрол. Повече за дебатите в комисиите и какво ще се случва отсега насетне с руската рафинерия вижте тук. Също така България ще продължи износа на горива до 5 март догодина след влизането в сила на забраната за руски петрол на 5 декември, което пък вече доведе до понижаване на цените на петрола на световните пазари. Към 9 декември сортът Brent се търгуваше на нива от около 74 долара за барел, което е най-ниското от началото на войната. Таванът на цените на руския петрол обаче доведе и до задръствания около Турция.

С приближаването на зимата в Европа потреблението на всички суровини се покачва. Това важи за природния газ, а този отоплителен сезон е малко по-особен заради войната в Украйна. Европа обаче е намалила своето през ноември.

Ако сте пропуснали

В специално интервю за "Капитал" Павлос Трихакис, партньор в най-големия европейски енергиен консултант, говори за ролята на България в енергийната система в региона, както и цените и достъпа до суровини в Европа, които все повече имат важна роля за икономиката.

И още:

На 10 декември 1000-мегаватовата мощност бе изключена принудително заради пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор. АЕЦ "Козлодуй отново ще трябва частично да спре работа заради технически проблем. Този път ситуацията е по-сериозна и може да се окаже с по-големи последствия.

Оливия Лазард работи в брюкселския мозъчен тръст Carnegie Europe. Според нея войната в Украйна е следствие на борба за надмощие в енергийния преход и политиката на Русия за критичните суровини в цял свят. В изключително интересно интервю тя говори и за същата ситуация в Африка.

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ:

ЕС прие директивата за ESG устойчивост, засягаща пряко най-големите 500 български фирми. Промените са много, като това е най-важният механизъм в борбата за декарбонизация на големия бизнес от страна на Брюксел. Новите правила влизат в сила съвсем скоро.