България внася ток от Гърция след спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Цените на енергията се повишават, а при силно застудяване може да има проблем с доставките

В сегашната ситуация България има нужда от повече ток, отколкото може да произведе.
В сегашната ситуация България има нужда от повече ток, отколкото може да произведе.
В сегашната ситуация България има нужда от повече ток, отколкото може да произведе.    ©  Надежда Чипева
В сегашната ситуация България има нужда от повече ток, отколкото може да произведе.    ©  Надежда Чипева

България се наложи да внася от Гърция по 300 мВт електроенергия на час в понеделник. Още 250 мегавата идват от Турция, доставки има дори от Северна Македония (140 мВтч). Обикновено това са страни, към които страната изнася електроенергия и печели от това, но сега ситуацията е различна. От събота АЕЦ "Козлодуй" работи с 50% намалена мощност, след като 6-и блок излезе в авариен ремонт за неопределено време. Ремонти има и в един от блоковете на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2".

Всичко това води до ситуация в, която България се превръща в нетен вносител на електроенергия, засега само в определени часове. Това не е проблем, тъй като се внася по-евтина енергия, вместо да се активират резервни мощности като притежаваната от Ахмед Доган газова ТЕЦ "Варна" например. Но ако времето застудее, каквито прогнози има за следващите дни, ситуацията може да се усложни.

Какво се произвежда сега

В понеделник следобед България произвежда около 5007 мегавата на час, а консумацията на вътрешния пазар е малко над 5070 мегавата. Недостигащата енергия идва от внос - от Гърция, Турция, Северна Македония и Сърбия, но не цялата енергия остава тук, тъй като има износ към Румъния.

Вътрешното производство идва основно от въглищните ТЕЦ - 3142 мВт, или около 62% от общото. АЕЦ-ът работи с 1074 мегавата и на трето място - с 367 мВт, са топлофикациите (основно софийската). Заради облачното време и липсата на вятър сега тези ВЕИ генерират едва около 100 мегавата.

Водноелектрическите централи също не работят с голяма мощност, тъй като в язовирите няма достатъчно вода и количествата се съхраняват за по-критични моменти. Освен това ПАВЕЦ "Чаира" е извън строя от пролетта и не може да поеме моментните пикове на потреблението, когато липсват базови мощности.

Реално при такива условия и без един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2",това е почти максималното количество енергия, което страната може да си произведе сама.

В същото време Гърция, която дълги години разчиташе на България за осигуряване на електричество, сега се справя изключително добре. Производството от ВЕИ е изключително високо и дори в определени дни доближи 50%. Което позволява цените там да са по-ниски и съответно конкуренти на регионалния пазар.

Какви са цените

Днес (12 декември) цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса е 832.67 лв./мВтч. Това е най-високата стойност от 14 септември насам и е само сигнал за това, което предстои. За утре пък токът ще струва 767 лв./мВтч. Само за сравнение през октомври и ноември средните цени бяха под 400 лв./мВтч.

Подобна тенденция има в цяла Европа, но там в последните дни има рязко понижаване на температурите, което води до повишено търсене, още повече и заради замяна на природния газ с ток в битовото отопление.

Ако ремонтът на АЕЦ "Козлодуй" се проточи повече от седмица, за което вероятността не е никак малка, цените със сигурност ще останат високи. Показателно е, че дневното предлагане на количества на борсата е съкратено с 25%, което създава голяма несигурност.

А самата ядрена централа пропуска да реализира милиони приходи на ден. При средно производство от 24 хил. мВтч на денонощие и цени от 750 лв./мВтч това са 18 млн. лв. За 10 дни ремонт пропуските ще стигнат 180 млн. лева.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Е нали имаме т.н. 'студен резерв'. Жив ли е, умрял ли е, къде е?..

    Нередност?
  • 2
    nxy48610609 avatar :-P
    amidala
    • - 2
    • + 2

    Кво стана с ВЕИ-тата, сладкият (за някои) кувертюр на енергетиката?

    Нередност?
  • 3
    seniorbb avatar :-?
    джендър NATO generals
    • - 7
    • + 3

    Някой медии са СЪучастници както в нарязването на 1-4 реактор на Козлодуй, така и в спирането на строежа на Белене. При сегашните цени, те щяха да бъдат печатница за пари. Но България трябва да бъде бедна и зависима. Да бъде пазар на чужда енергия, най-вече от САЩ! Затова Просто Киро поръчково счупи ПАВЕЦ-Чаира. Балансираща мощност с КПД 80%. При високи цени на енергията. И върхова енергия няколкко пъти по-скъпа от средната цена. Демокрацията е лъжа и измама за балъци. Трасираща бизнес интереси на САЩ, да пробутват енергията си във васална Европа. На цени 4-7 пъти по-високи, от колкото в САЩ. Затова САЩ започнаха войната в Украйна. Да ни е скъпо, гадно! Производствата да мигрират от ЕС към САЩ. И САЩ да се намърдат на мястото на Русия, като продавач на енергия в Европа. На 4-7 пъти по-висок цени.

    Нередност?
  • 4
    emy1584107924641899 avatar :-|
    Simeon Beloreshki
    • + 2

    До коментар [#2] от "amidala":

    Ами не четете- пише, Гърция ,ВЕИ,50%, износ, евтина

    Нередност?
  • 5
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#4] от "Simeon Beloreshki":

    Е като е евтина що са купували тогава тая от АЕЦ-а ?

    Нередност?
  • 6
    emy1584107924641899 avatar :-|
    Simeon Beloreshki
    • + 1

    До коментар [#5] от "dobadoba":

    Договори. Краткосрочни, дългосрочни, търговци, препродават

    Нередност?
  • 7
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#6] от "Simeon Beloreshki":

    Тъй-тъй, прости търговци :) И купуват от АЕЦ, не от перките, хех...

    Нередност?
  • 8
    popopo avatar :-P
    popopo
    • + 1

    А защо сме в тази ситуация?
    Мръсни, долни некадърници и продажници - АЕЦ в ремонт, ПАВЕЦ една година търсят причината за авариите, а после колко време ще ремонтират?
    Не са виновни само политиците - а и "специалистите " в тези дружества / държавни /. Толкова некадърни и неграмотни. Има точно определени хора по дружества, по отдели, които отговарят за контрола, качеството и режима на работа.
    Не е само до пари - и акъл трябва, ама ние май го нямаме?

    Нередност?
  • 9
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    До коментар [#8] от "popopo":

    Добавя още едно: до такива работи едно време се допускаха само 'проверени' хора, не като сега - куцо, сляпо и сакато. Държавна Сигурност направо я 'разкапаха'... Има ли ня@КОЙ идея кого пускат до турбината - АМИ - ни@КОЙ.... Пауза-пауза-пауза... Че като почна ще ме изхвърлят от форума завинаги. Предатели нь'иедни

    Нередност?
  • 10
    orchis avatar :-|
    orchis

    "Среднодневната работа на ПАВЕЦ „Чаира“ е ограничена от обема на долния изравнител яз. Чаира. Текущият му обем позволява непрекъсната работа от 8.5 часа в генераторен режим и 11 часа в помпен режим. За да се увеличат оперативните възможности на ПАВЕЦ „Чаира“ е необходимо да се увеличи капацитетът на долния изравнител. За тази цел е планирано изграждането на яз. Яденица в съседната долина, който ще бъде свързан с яз. Чаира чрез реверсивен тунел с дължина около 7 км. Това ще увеличи капацитета на долния изравнител трикратно и ще позволи непрекъсната работа на централата от 24 часа при пълна генераторна мощност.

    По предварителни данни изграждането на язовир „Яденица“ струва 70 милиона долара.[4] Строителството е започнато със средства на НЕК-ЕАД и до октомври 2009 г. е изпълнено временно строителство за язовирната стена и е започнато изграждането на свързващия тунел от двете му страни. Към този момент строителството е спряно поради липса на финасиране.[5]"
    "Проектното производство е 1180 GWh, а средното реално до 2010 година – 350 GWh."

    Интересно дали сега ще завършат язовир Яденица. В момента се къпят в пари.

    Нередност?
Нов коментар