🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Край или ново начало за Плана за възстановяване, "Чирен" не се използва

Още: Индустриалната батерия от "Елхим Искра", Липсващите 40 млн. лв. на "Булгаргаз" от Доган, Компенсациите за битовите потребители на газ

Цената на електроенергията в Европа падна в последната седмица до под 100 евро на мВтч
Цената на електроенергията в Европа падна в последната седмица до под 100 евро на мВтч
Цената на електроенергията в Европа падна в последната седмица до под 100 евро на мВтч    ©  Анелия Николова
Цената на електроенергията в Европа падна в последната седмица до под 100 евро на мВтч    ©  Анелия Николова

Едно от решенията на този парламент, което ще има сериозни дългосрочни ефекти, е това за предоговаряне на Плана за възстановяване в частта с енергетиката. На първо място ще се иска премахване на ангажиментите за намаляване на CO2 емисиите с 40% до 2026-а спрямо 2019 г. Това на теория би трябвало да позволи на въглищните ТЕЦ да продължат да работят, но няма гаранции, че икономическата среда ще позволи това. Ако цените на електроенергията се нормализират, просто никой няма да иска да купува техния ток. Какви още промени ще иска България от Брюксел вижте в статията "Всички за въглищата".

Друга важна и доста показателна тема от седмицата е тази защо "Булгаргаз" прави така, че да не си получи бързо 40 млн. лв. от ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган. Централата е закупила количества газ през миналата година и в един момент, вероятно заради високите цени на горивото, спира да може да ги заплаща. Завежда се дело, но от самия газов доставчик не пращат представител, както правят и от ТЕЦ-а, и така се бламира делото.

Споровете за цената на газа в България през последните месеци са много - дали се купува твърде скъп, дали се използват посредници, или просто цената на борсите е много висока. През януари цената, която прие КЕВР, е по-висока от котировките на европейските индекси. Защо се случва така?

Руският енергиен и петролен концерн "Лукойл" се готви да се оттегли от Румъния и Молдова, като продаде бизнеса си на западна компания. Същевременно руснаците извършиха продажба на една от рафинериите си в Европа през изминалата седмица и вероятно се подготвят за още промени в бизнеса си на континента.

Ако сте пропуснали:

Кабинетът определи границите, над които ще иззема приходите на енергийните фирми. Това става заради регламента на ЕС за ограничаване на свръхпечалбите в сектора вследствие на високите цени на тока.

Въпреки че бяха приети компенсации за потребителите на електроенергия, така и не беше решен казусът с потребяващите природен газ, което доведе до малко странна ситуация. От "Продължаваме Промяната" предлагат съвсем подобен на миналогодишния механизъм, който трябва тепърва да бъде гласуван в парламента. Какъв е той точно?

И още:

Заявките за ВЕИ в енергийния системен оператор (ЕСО) продължават да растат главоломно. Те надхвърлят 33 000 мВт, което е много над потреблението на страната. Колко постъпват миналата година и какво означава това за системата?

България не използва хранилището си в Чирен от Коледа насам, но въпреки това политиците твърдят, че това е причината за високите цени. Какво казват цифрите в цяла Европа и защо хранилищата са толкова пълни по средата на отоплителния сезон може да прочетете тук.

Европа стана най-големият купувач на втечнен природен газ за 2022 г. Според предварителните данни 39% от доставките са били LNG.

Европа заменя руския дизел с кувейтски. През февруари влиза в сила ембаргото за внос на горива от Русия.

Инвеститори искат Glencore да обоснове разработването на въглища. Те са притеснени за постигането на климатичните цели на компанията.

Зелена енергия:

В България също се правят зелени технологии. Пазарджишкият производител на акумулатори "Елхим Искра" ще предложи нов продукт на пазара - на базата на оловно-киселинни батерии и мощност от 5 до 500 кВт. Повече за компанията и технологията може да прочетете тук.

Битката за Люцерат, или как активисти пречат на въглищна мина да погълне германско село. Казусът е показателен за конфликта в германската политика и в цялото общество - как да се балансира спешната нужда от енергия и климатичните амбиции.

Франция отвръща на САЩ с план за зелена индустрия. Париж иска да спре големите американски субсидии да насърчават инвестициите на европейски компании отвъд океана

Кога и в България ще има енергийни общности? Енергийните кооперативи са обединения на граждани и дружества с обща цел производство и потребление на енергия

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rwa16640366761142038 avatar :-|
    Naska Georgieva

    Трябва да е приоритет разширяването на газохранилището в Чирен, още от преди 10 години има изготвен проект и е несериозно още да не е изпълнен. Ако увеличим двойно капацитетът му, това ще е голям плюс и за България и за съседните страни, които нямат собствени газохранилища. Също така в плюс за България би било да си проучи хубаво находищата, да ги намери първо на първо, и да има по-висок собствен добив. Това също трябва да стане приоритет, но кога?

    Нередност?
Нов коментар