Шефът на Enel очаква намаляването на цените на енергията да отнеме години

Краткосрочните прогнози за енергийната криза може да се окажат грешни

Високите цени на енергията няма да си отидат скоро.
Високите цени на енергията няма да си отидат скоро.
Високите цени на енергията няма да си отидат скоро.    ©  Reuters
Високите цени на енергията няма да си отидат скоро.    ©  Reuters

Войната на Русия в Украйна доведе до сериозно покачване на цените на енергията, тъй като Москва е един от най-големите доставчици на редица суровини в световен мащаб. САЩ и Европейският съюз (ЕС) наложиха различни санкции на Кремъл, като голяма част от тях са концентрирани върху енергийният сектор.

Мениджъри и анализатори са на мнение, че ще отнеме повече време, докато цените се нормализират. Главният изпълнителен директор на една от най-големите енергийни компании в света, Enel - Франческо Стараче, смята, че "ще отнеме години", за да се върнат цените на енергията до нивата отпреди войната в Украйна. Пред BBC той обяснява, че намаляването на цените зависи от новите източници на енергия като възобновяеми източници и термопомпи.

Правителствата в цяла Европа харчат милиарди, за да помогнат на бизнеса и домакинствата да си позволят сметките за енергия. Те също се стараят да договорят нови доставки.

Италианският енергиен гигант продава енергия на повече от 70 млн. домакинства и предприятия в над 30 държави. Но Enel планира да напусне много от тези страни, тъй като се фокусира върху възобновяемата енергия и да стане въглеродно неутрална до 2040 г. Освен това иска да намали огромните си дългове от около 63 млрд. долара. Компанията инвестира сериозно в производството на слънчеви панели, докато разширява съществуваща фабрика в Сицилия и изгражда нова в САЩ.

Глобалната енергийна криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, "показа много ясно колко опасна е зависимостта от един-единствен източник на енергия за Европа", казва Стараче. Бъдещето ще бъде "изключително декарбонизирано" и ще зависи от ядрената и възобновяемата енергия, смята той.

Преходът към възобновяеми енергийни източници крие и рискове. През юли Международната агенция по енергетика предупреди, че доминирането на Китай в соларната индустрия създава "потенциални предизвикателства, с които правителствата трябва да се справят". Стараче отбелязва, че Западът е бил прекалено зависим от Китай за възобновяеми енергийни източници и други стоки. "Трябва да стане известно възстановяване на баланса, защото е нездравословно", каза той, попитан за геополитическото напрежение, което пречи на енергийните доставки.

Мина ли най-лошото от енергийната криза в Европа?

Макар енергийната криза да не е приключила, има мнения, че най-лошото от нея вече е преминало, събира все повече подкрепа. Като доказателство се посочва спадът на котировките от септември насам, както и запълването на газовите хранилища на континента до 95% по данни на Gas Infrastructure Europe.

Въпреки това оптимизмът може да е твърде преувеличен. В анализ Bloomberg отбелязва, че до момента се наблюдаваше необичайно топло време в Европа, като това води до по-малко енергийно потребление. Астрономическата зима започва едва на 21 декември, което означава, че около 100 от най-студените дни предстоят.

Зависимостта на зелени източници на енергия като вятърните централи от метеорологичните условия може да доведе до временен недостиг. Пример за това е първата седмица на декември в Европа, когато вятърът се успокои значително и с него и производството. За да запълнят липсващото количество, редица държави прибегнаха до тецове на въглища, като това се случи най-сериозно в Германия.

Зимата тепърва започва, а с нея и намалените производствени възможности на някои от зелените източници. Това бива замествано с алтернативни възможности, които често не са възобновяеми. Това предполага покачване на цените, като такова вече се случи - пазарите в Скандинавския регион продаваха мегаватчас електроенергия за 318 долара. Това е третата най-висока седмична цена досега, като гаранции, че подобни отражения няма да има и в останалата част на Европа, няма.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    eco50526549 avatar :-|
    Манчо

    Шефът на Enel очаква намаляването на цените на енергията да отнеме години
    *****************************************************************

    Мдаммммм, комунизмът пак се отлага....

    Нередност?
Нов коментар