Седмични новини за енергетика: Газовото споразумение с Турция; Нефтопроводът "Александруполис-Бургас"

Още: Българската енергетика през 2022-ра в графики

Цената на газа е неочаквано ниска за пика на зимата
Цената на газа е неочаквано ниска за пика на зимата
Цената на газа е неочаквано ниска за пика на зимата    ©  Надежда Чипева
Цената на газа е неочаквано ниска за пика на зимата    ©  Надежда Чипева

С какво е важно газовото споразумение между България и Турция, което ще е в сила до 2035 г. и ще осигури възможност за внос на до 1.5 млрд. куб. м газ годишно? В статията на "Капитал" обръщаме внимание на известните детайли около участието на "Булгаргаз", турската "Боташ" и ролята на терминалите за втечнен газ, до които България би имала достъп. Неизвестните неща около това споразумение обаче също важни - колко ще плаща българската компания за запазения капацитет, какво ще стане ако не го използва, откъде ще си осигури природен газ и най-вече дали зад сделката не се крие всъщност опит за внос на руски газ в България през Турция.

Междувременно през последните 10 дни "Булгаргаз" спря да черпи количества от хранилището в "Чирен" и то остава запълнено на над 82%. За сравнение по същото време на в началото на януари 2022-а наличният обем природен газ беше само 45%. Това, разбира се дължи на топлото време, но и на по-малкото потребление, както и на възможностите за внос на газ.

Години след като нефтопровода "Бургас-Александруполис" остана в историята, служебното правителство на Румен Радев обяви желание да възобнови проекта, но с обратен поток на доставките (от Гърция към България) и със съвсем друга трактовка, която изключва влиянието на Русия върху пренасянето на петрол.

Кои са най-големите сделки за 2022 г. в страната, в които безспорно участие има енергийният сектор? Това може да разберете от годишната класация на "Капитал", но ето и един жокер - най-голямата е именно от енергетиката.

Ако сте пропуснали

В специално интервю за "Капитал" Павлос Трихакис, партньор в най-големият европейски енергиен консултант, говори за ролята на България в енергийната система в региона, както и цените и достъпа до суровини в Европа, които все повече имат важна роля за икономиката.

И още

България отчита ръст на производството на ток от въглища през 2022-а, но потреблението цялостно спада. В същото време при слънчевите централи има рекордно производство, износът на енергия също се увеличава до рекордни нива. Годината в графики можете да разгледате тук.

Как три фабрики се справят с енергийната криза в Европа - стъклената New Murano Gallery, за плочки Realonda и химическата Follmann Chemie. Високите цени на газа поставят индустриите в несвойствена територия и предизвикателствата се оказват много сериозни

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ:

Отминалата година беше интересна откъм събития в сферата на климатичните политики. САЩ приеха законопроект, който ще осигури исторически по размер средства за климатични действия. А други страни предприеха смели стъпки на две конференции на ООН, за да помогнат на засегнатите от бедствия развиващи се нации. Какви са климатичните политики, които трябва да бъдат следени през 2023 г.?

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    New нефтопрводът се нарича Александруполис-Бургас, за да не дублира заглавието Бургас-Александруполис, част от Големия (енергиен) шлем на Жорето Първанов и да не подсеща за посечените от US енергийни щения на БГ.
    И такива като ЕАх помагат родината ни да се превърне скоростно в колония.

    Нередност?
Нов коментар