Енергийната криза доведе до рекордно потребление на въглища

Високите цени на енергията карат много страни да прибегнат до най-замърсяващия енергиен източник

Възходът на въглищата компинсира по-високите засега цени на алтернативните енергийни източници.
Възходът на въглищата компинсира по-високите засега цени на алтернативните енергийни източници.
Възходът на въглищата компинсира по-високите засега цени на алтернативните енергийни източници.    ©  Reuters
Възходът на въглищата компинсира по-високите засега цени на алтернативните енергийни източници.    ©  Reuters
Темата накратко
  • За първи път търсенето за една година ще надхвърли 8 млрд. метрични тона.
  • Това се дължи на енергийната криза, която е предизвикана от войната в Украйна
  • МАЕ очаква запазване на тези нива до 2025 г., а след това сериозен спад.

Глобалната енергийна криза, която в огромна степен е причинена от войната на Русия срещу Украйна, тласна глобалното търсене на въглища до рекордно високо ниво през 2022 г. Това показва годишният доклад за въглищата на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Очаква се търсенето на въглища да нарасне с 1.2% и да надхвърли 8 млрд. метрични тона за първи път тази година. Този рекорд идва само година след като голяма част от развитите страни постигнаха съгласие да намалят постепенно използването на въглища на конференцията на ООН за климата в Глазгоу.

Растежът се дължи най-вече на бързото покачване на цените на природния газ и други горива, което принуди някои страни и региони да се обърнат към въглищата като по-евтина алтернатива. "Това предизвика вълна от преминаване на горива, производени от газ, което тласна търсенето на по-конкурентни възможности, включително въглища в някои региони", добавя МАЕ в доклада си.

Въпреки нарастващото търсене на въглища, картината е сложна. Организацията отбеляза, че "по-високите цени на въглищата, силното внедряване на възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност и отслабването на глобалния икономически растеж смекчават увеличението на общото търсене на въглища през тази година".

Питер де Поус, който ръководи Програмата за преход към изкопаеми горива в климатичния мозъчен тръст E3G, казва пред CNN, че ръстът в използването на въглища е обратен завой, идващ "в края на десетилетие, в което използването на въглища беше намалено наполовина".

МАЕ обръща внимание на факта, че докато увеличението на потреблението на въглища е относително скромно в повечето европейски страни, в Германия се наблюдава обръщане в "значителен мащаб".

Китай и ЕС задават посоката

Това постави ЕС, който се позиционира като световен лидер в областта на климата, в неудобно положение, като някои критикуват европейски страни като Германия, че следват зелената програма само когато им е удобно. Германия и ЕС отхвърлиха обвиненията, като изтъкнаха, че обратният завой е само временен и блокът значително е увеличил инвестициите си във възобновяема енергия.

МАЕ очаква използването на въглища в ЕС да спадне с 29% до 2025 г. в сравнение с 2022 г., каза де Поус. "Това ще бъде резултат от действията, предприети в цели 19 държави от ЕС за ускоряване на възобновяемите енергийни източници", добавя експертът.

Китай, който представлява повече от половината от световното потребление на въглища, също увеличи използването на въглища по-рано тази година. Това се случи по времето на горещата вълна и суша, които бяха най-тежките от шест десетилетия. Те имаха сериозно влияние върху производството на водноелектрическа енергия, което само увеличи нуждата от въглища.

Според МАЕ обаче зависимостта от най-замърсяващото гориво ще става все по-малка в бъдеще. "Светът е близо до пика в използването на изкопаеми горива, като въглищата ще бъдат първите, които ще намалеят, но все още не сме там", казва в изявление директорът на IEA за енергийни пазари и сигурност Кейсуке Садамори. "Търсенето на въглища е трайно и вероятно ще достигне исторически връх тази година, което ще увеличи глобалните емисии", заяви той пред CNBC. "В същото време има много признаци, че днешната криза ускорява внедряването на възобновяеми източници, енергийна ефективност и термопомпи, като това ще намали търсенето на въглища през следващите години".

МАЕ прогнозира, че глобалното потребление на въглища ще остане на сегашното си ниво до 2025 г., тъй като спадовете в някои страни се компенсират от продължаващото силно търсене в нововъзникващите азиатски икономики, въпреки че има глобални действия за подпомагане на големите страни производителки на въглища да се откажат от изкопаемите горива.

По-рано тази година МАЕ заяви, че емисиите на CO2 от производството на електроенергия от въглища се очаква пда нараснат през тази година с повече от 200 млн. тона, или 2%. Инвестициите в нова инфраструктура за изкопаеми горива трябва да спрат незабавно, ако светът иска някакъв шанс да постигне нетна нула до 2050 г., твърди организацията.