🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Невероятният късмет на Европа в енергийната криза

Лидерите в ЕС трябва да извлекат възможно най-много от хубавото време

Топлото време облекчи енергийната криза в Европа, но доведе до проблеми за германските ски курорти
Топлото време облекчи енергийната криза в Европа, но доведе до проблеми за германските ски курорти
Топлото време облекчи енергийната криза в Европа, но доведе до проблеми за германските ски курорти    ©  Reuters
Топлото време облекчи енергийната криза в Европа, но доведе до проблеми за германските ски курорти    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В Полша по това време на годината обикновено не са свикнали с температури, доближаващи 20 градуса по Целзий. Билбао обикновено е заскрежен, а не тропически град през януари. Но тази зима е странна. В Европа се надминават температурни рекорди, а цените на енергията намаляват, като тези на природния газ в основния хъб на континента спаднаха до нивата отпреди войната в Украйна.

Топлата есен отложи отоплителния сезон и позволи на газовите хранилища да бъдат напълнени до краен предел. Сегашното благоприятно време пък позволи те да бъдат запълнени повторно, което е необичайно за средата на зимата. Европа е изразходвала наполовина от количествата складиран газ спрямо същия период през изминалите две зими. А според прогнозите се очаква мек край на сезона.

Хубавото време не е единствената причина за добро настроение. Газовите доставки нарастват с пускането на нови терминали за втечнен природен газ. Повечето дъждове през есента и ветровитата зима спомогнаха за добрите резултати от хидро- и ветрогенераторите. Френските ядрени реактори, които бяха спрени заради дейности по поддръжката, бавно се връщат към експлоатация. "Стрес факторите, които предизвикаха енергийна криза през 2022 г., бяха облекчени в едно и също време", отбелязва Лион Хирт от Hertie School в Берлин. Цените на енергията в Европа се върнаха до равнищата отпреди лятото.

Това осигурява икономически стимул за континента. Индикаторите за бизнес настроенията се покачват вече два последователни месеца. Въпреки негативните прогнози германската индустриална производителност продължава да поддържа ниво. Безработицата остава рекордно ниска в Европа, а фирмите планират да наемат повече служители, вместо да правят съкращения. Експертите повишават своите прогнози за растежа. От Goldman Sachs вече не смятат, че еврозоната ще изпадне в рецесия през 2023 г.

Както в Средновековието промяната във времето променя европейските икономически перспективи.

И все пак е прекалено рано да се обявява краят на енергийната криза. За начало цените остават доста над обичайното. Като цяло цените на енергията са грубо двойно на нивата в средата на 2021 г. Допълнително спадане не е много вероятно. Търсенето на газ от индустрията вероятно ще се увеличи, а газовите електроцентрали може да започнат да изместват захранваните на въглища.

И дори с препълнени газови хранилища Европа все още е далеч от количеството, което се смята, че ще й е необходимо за тежка зима догодина. Търсенето на газ от Азия се увеличава, а с връщането на китайската икономика към нормално функциониране потреблението му ще се покачва още. Както посочва консултантската фирма Timera Energy, газовият пазар все още оперира на ръба на капацитета си за доставки, което означава, че резките промени в цените остават възможни.

Европа ще направи добре да "осребри" късмета си. Лидерите в ЕС може да използват възможността да преосмислят програмите за помощ, които въведоха през лятото, много от които са скъпи, неефективни и нецелеви. Ще бъде добре те да се фокусират върху уязвимите групи и да се обвържат със "зелени" инвестиции. Защото преди всичко именно топлото време доведе до сегашните проблеми в Европа. Борбата срещу климатичните промени ще става все по-ясно изразена с отслабването на енергийната криза.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар