Израелската Nofar Energy предвижда да вложи 500 млн. евро за соларни централи в Румъния

Компанията очаква да изпълни всички проекти до края на годината

Nofar навлезе на румънския пазар през 2021 г.
Nofar навлезе на румънския пазар през 2021 г.
Nofar навлезе на румънския пазар през 2021 г.    ©  Reuters
Nofar навлезе на румънския пазар през 2021 г.    ©  Reuters

Израелската компания Nofar Energy възнамерява да инвестира 500 млн. евро през следващите две години в разработването на проекти за слънчева енергия в Румъния, съобщава SeeNews. Nofar Energy вече има в портфолиото си проекти в Румъния с общ капацитет от над 600 Mwp. Компанията обяви, че очаква всички проекти да бъдат готови до втората половина на 2023 г. и да произвеждат енергия най-късно в началото на 2025 г.

"Налице е необходимото финансиране, а нашите акционери са много отворени за инвестиции в Румъния", заявява главният изпълнителен директор на Nofar Energy Romania Фави Стелиан.

Дългосрочни планове

Отделно от това компанията има готови средства за по-нататъшно придобиване и изграждане на нови проекти, както и за закупуване на земя. Nofar също така съобщи, че е придобила проект за слънчева енергия с мощност 73 MWp в южния румънски окръг Гюргево. Разположен в община Слобозия, проектът ще бъде готов за изграждане през първата половина на 2023 г., а капацитетът му може да бъде разширен до 130 Mwp.

Nofar навлезе на румънския пазар през 2021 г. и скоро след това заедно с партньора си Ecoenergy купи фотоволтаичен проект с мощност 155 MWp в Ратещи, окръг Арджеш, за 98 млн. евро. През юли миналата година Nofar представи соларен проект с мощност 255 MWp, изграден върху 290 хектара земя в Южна Румъния. Той се счита за най-големия соларен проект на Балканите и Източна Европа и се очаква да бъде свързан към националната електрическа мрежа в края на 2023 г.

Основана през 2011 г., Nofar Energy е регистрирана на фондовата борса в Тел Авив. Тя е специализирана в разработването, експлоатацията и поддръжката на фотоволтаични централи и вятърни паркове. Дейността на компанията включва наземни соларни проекти, плаващи соларни проекти върху водни резервоари, покривни соларни проекти и проекти за съхранение на електроенергия, според нейния уебсайт.