🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Западните Балкани ударно инвестират в нови ВЕИ

Енергийната трансформация на региона вече е започнала и тепърва ще се ускорява, докато България остава встрани от този процес

Нуждата от алтернатива на сегашната енергийна система ще ускорява прехода на Балканите
Нуждата от алтернатива на сегашната енергийна система ще ускорява прехода на Балканите
Нуждата от алтернатива на сегашната енергийна система ще ускорява прехода на Балканите    ©  Цветелина Белутова
Нуждата от алтернатива на сегашната енергийна система ще ускорява прехода на Балканите    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • В Албания се предвижда нов соларен парк на мястото на петролна рафинерия.
  • Босна и Херцеговина подготвя вятърен парк на границата с Хърватия.
  • Северна Македония и Сърбия се очаква да добавят около 800 мВт нови ВЕИ мощности тази година.

Докато България е напът да се откаже от милиарди европейско финансиране за зеления преход, за да отложи с няколко години ограничаването на въглищните ТЕЦ, преходът към енергийна независимост на Балканите продължава с висока скорост. И докато лидери в това отношение досега бяха Гърция и Румъния, вече и западните части на Балканите - Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Албания, също се включват в процеса. Сумарно тези държави имат конкретни проекти в ход за добавяне на нови мощности около 2 гВт през следващите няколко години.

На теория в България също има ВЕИ бум - само за изминалата 2022 г. е имало заявления за изграждане на 17.5 гВт ВЕИ мощности, но от тях ще се реализират реално под 500 мегавата.

От недрата до небесата

Една от добрите практики за трансформиране на регионите, които доскоро са били обвързани с производството на енергия от изкопаеми горива в такива с ВЕИ например, се случва в Албания. Доскоро активната петролна рафинерия в Балш, Южна Албания, вече е в процес на разглобяване, а върху освободената площ е предвидено да се реализира соларен парк с мощност 100 мВт. Одобрение за тази трансформация е било дадено от страна на правителството. Сегашният собственик, частната Shijaku, е ползвала рафинерията в последните години единствено за производството на битум, като предприятието не е имало печалба. Интересното е, че една от компаниите, която ще има възможност да изгради новия соларен парк, е дъщерното на Shijaku дружество Greennat Solar Park Ballsh.

Одобрението за изграждането на соларния парк не идва и без условия от страна на албанското правителство. Едно от тях е той да бъде изграден в рамките на следващите 60 месеца и да е с експлоатационен период в продължение на 49 години. При положение че спечелилата компания иска да прехвърли правата на трета страна, това действие ще трябва да бъде одобрено от албанското министерство на инфраструктурата и енергетиката, като новата компания ще трябва да предостави сума в еквивалент 5% от предложената инвестиция, преди да се подпише договор. Управляващото дружество ще трябва да предоставя тримесечно доклади за неговото състояние пред Националната агенция по природни ресурси, а 2% от годишното производство ще трябва да се предоставят директно на държавата или еквивалентната за това сума.

Паркът ще трябва да бъде изграден и без субсидии от държавата. Други примери за нови ВЕИ са проектите на Aurous Energy, 5GX Energy, BADDelta Plano Studio и Argo Sun Energy, и EU Green Energy и Winpharma за общо 125 мВт вятърни и соларни инсталации.

Щастливото 13

В близост до Ливно на хълм Камешница, територия на Босна и Херцеговина до границата с Хърватия, след приблизително 13-годишен период на планиране и промени най-накрая е одобрен проект за вятърна енергия с мощност от 125 мВт. Именуван "Широка Драга", енергийният проект включва и ВЕЦ към вятърните мощности, като за изпълнител за първата част от проекта е включвана и турската Enprode.

Макар да е получила одобрение от правителството на Федерация Босна и Херцеговина, "Широка Драга" трябва да получи и потвърждение от парламента, преди да започне официално каквито и да е действия по изграждането на вятърния парк. Ако получи тези, което е много вероятно, вятърният парк ще се състои от 19 отделни турбини с мощност 6.6 мВт всяка.

Всеки ден по едно

За изминалата 2022 г. Комисията за регулиране на енергийните и водните услуги на Северна Македония е издала 267 лиценза за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници за мощности над 150 мВт, което е и почти по едно на работен ден. От тях най-голям е броят за соларни инсталации - 106.5 мВт, следван от 36 мВт за вятърна енергия, 7.2 мВт за малки ВЕЦ-ове и 2.5 мВт от биогаз.

Очакванията от страна на северномакедонското правителство е да има двойно или почти тройно повече мощности, добавени към енергийната мрежа от ВЕИ през 2023 г., или между 300 и 400 мВт, от които 200 - 300 мВт да са от соларни паркове. Един от големите проекти, който все още се обсъжда, е с частната Akuo Energy за изграждането на соларен парк 400 мВт в Щип.

Три по три

В момента според изказване на министъра по енергетика на Сърбия Дубравка Джедович западната ни съседка разполага с около 550 мВт новоинсталирани ВЕИ мощности, всички от които са от вятърна енергия. Желанието на сръбското правителство е да постигне 2 гВт мощности от различни ВЕИ източници през следващите три години. През тази година се очаква да бъде пуснат първият етап от този тригодишен план, като в него търговете ще бъдат за около 400 мВт.

Според Джедович министерството на енергетика е и в процес на подобряване на своите регулационни мерки, като иска да отдаде част от отговорностите за изграждане и свързване на нови ВЕИ мощности към мрежата от държавните комунални услуги Elektromreža Srbije (EMS) и Elektroprivreda Srbije (EPS) на инвеститорите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby

    Мъка, мъка за тези батерии. Толкова време и инвестиции в медийна пропаганда, цяла армия от манипулирани полезни идиоти, насадена омраза в цяло едно младо поколение, за да се докопа тази пуста власт и да се постави подходящо политическо представителство, което да изпълни частните икономически интереси в областта на енергетиката. Нали, хубаво е държавата с Плана за въстановяване да се занимава с най-мръсното производство на литиеви батерии, а наш Прокопи да печели 24/7 от слънчева и вятърна енергия като зарежда тези батерии и после ги трупва на държавата да се оправя с отпадъка както си иска. Чудих се акъла на младите славитрифоновци, които вярваха, че Трифонов ще им направи държавата по-добра, ще построи всички магистрали без корупция, ще направи добро здравеопазване за всички, държавата ще цъфне и върже. Сега се чудя за същите неща на полезните идиоти, които вярват, че представителите във властта на единствения останал у нас медиен олигарх с интереси във ВЕИ сектора ще им направи държавата по-хубава!

    Нередност?
Нов коментар