🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

RWE критикува забраната на САЩ за внос от китайския регион Синдзян

Според германската компания това заплашва зеления преход в Америка, защото регионът е ключов за редица материали, които се използват при производството на соларни панели

Индустрията се бори през последните няколко години с поредица от предизвикателства, от нарастващите разходи за материали до заплахата от нови тарифи за основните производители на панели.
Индустрията се бори през последните няколко години с поредица от предизвикателства, от нарастващите разходи за материали до заплахата от нови тарифи за основните производители на панели.
Индустрията се бори през последните няколко години с поредица от предизвикателства, от нарастващите разходи за материали до заплахата от нови тарифи за основните производители на панели.    ©  Цветелина Белутова
Индустрията се бори през последните няколко години с поредица от предизвикателства, от нарастващите разходи за материали до заплахата от нови тарифи за основните производители на панели.    ©  Цветелина Белутова

Най-голямата германска енергийна компания изрази опасения, че забраната за внос от региона на Синдзян в Китай може да попречи на зеления преход в САЩ. RWE обяви, че редица от соларните й проекти в страната "са значително забавени" заради допълнителни проверки на материалите.

Въпросната забрана беше подписана от американския президент Джо Байдън в края на 2021 г. и влезе в сила в края на юни миналата година. Според Уйгурския закон за предотвратяване на принудителния труд (UFLPA) е забранен вносът на всякакви стоки, които са били добивани или произведени в Синдзян-Уйгурския автономен регион (XUAR) поради проблеми с принудителния труд и потенциалните престъпления срещу човечеството. Китайското правителство отрича обвиненията.

"Наложените от държавата ограничения върху трансграничната търговия също могат значително да попречат на плановете за изграждане на зелена енергийна инфраструктура", казва компанията в годишния си доклад. "Виждаме повишен риск това да се случи в САЩ. Ако САЩ продължат да възпрепятстват доставките на слънчеви панели, тогава е възможно нашите инициативи за разширяване на фотоволтаиците да изостанат от графика", добавят от RWE.

Изпълнителният директор Маркус Кребер заяви, че не иска UFLPA да бъде отменян, а по-скоро да се увеличи капацитетът на местната верига за доставки, а и на европейската такава, за да могат те да поемат търсенето. "Правилният извод, ако сега се нуждаем от [значително] повече слънчеви панели, кабели за турбини, каквото и да е - не може да бъде намаляване на стандартите... Сега трябва да засилим европейската верига за доставки, както САЩ засилват своята верига за доставки", каза Кребер по време на пресконференция за финансовите резултати на компанията.

Компанията отчете по-добри от очакваните печалби преди лихви, данъци, обезценка и амортизация от 6.3 млрд. евро за миналата година. Групата обеща да увеличи дивидента си през 2023 г. и да увеличи мащаба на инвестициите си във възобновяеми енергийни източници. Годишният отчет на енергийното дружество показва, че то е четвъртия по големина играч на възобновяема енергия в САЩ и втория по големина собственик-оператор на соларни ферми в страната.

Синцзян притежава около 41% от световния производствен капацитет за полисилиций, критична съставка за слънчеви панели, сочат данни на Clean Energy Associates, която извършва одит на веригата за доставки в бранша. Сегашната ситуация пък може да доведе до неочаквани затруднения отвъд океана. Тъй като може да се наложи панелите да стоят в складовете с месеци, докато компаниите преговарят с митническите служители, някои доставчици избират да вземат обратно пратките и да ги изпратят другаде, казват хора, близки до въпроса пред The Wall Street Journal. Мнозина също искат промяна на условията на договорите, за да направят купувачите отговорни за разходите и проблемите при доставката, казват те.

Поредното затруднение

Индустрията се бори през последните няколко години с поредица от предизвикателства, от нарастващите разходи за материали до заплахата от нови тарифи за основните производители на панели. Законодателите се опитват да решат някои от тези проблеми с данъчни стимули и други мерки в подкрепа на соларната индустрия, включени в Закона за намаляване на инфлацията (IRA), който предвижда 369 млрд. долара за зелената индустрия.

Последните забавяния, произтичащи от UFLPA, напомнят, че много проблеми във веригата за доставки все още остават. Допълнителен фактор е и желанието на администрацията на Байдън да балансира целите и едновременно да заеме твърда позиция спрямо Китай, който доминира в производството на слънчева енергия.