🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

TotalEnergies и белгийски стартъп ще инвестират в синтетичен метан в САЩ

Проектът се оценява на 2 млрд. долара

Total и Tree Energy ще притежават по 50% в проекта, като се стремят да наберат 80% от финансирането за него чрез дълг.
Total и Tree Energy ще притежават по 50% в проекта, като се стремят да наберат 80% от финансирането за него чрез дълг.
Total и Tree Energy ще притежават по 50% в проекта, като се стремят да наберат 80% от финансирането за него чрез дълг.    ©  Reuters
Total и Tree Energy ще притежават по 50% в проекта, като се стремят да наберат 80% от финансирането за него чрез дълг.    ©  Reuters

Френската TotalEnergies и белгийският енергиен стартъп Tree Energy Solutions планират изграждането на съоръжение за производство на синтетичен газ в САЩ за 2 млрд. долара. Съоръжението най-вероятно ще бъде изградено в Тексас и ще използва вятърна и соларна енергия, за да произвежда водород, който ще бъде комбиниран с въглероден диоксид, за да се произведе синтетичният газ. Подобни проекти вече се осъществяват в други страни, като Япония, където Tokyo Gas започна малък пилотен проекти миналата година, и Франция, в чиято мрежа френската Engie вкара синтетичен газ през 2022 г., пише Financial Times.

Марко Алвера, главен изпълнителен директор на Tree Energy, която се занимава с производството на зелен водород, заяви, че стимулите, предоставени от Закона за намаляване на инфлацията (IRA), са ускорили проекта с няколко години. Той добави, че недостатъците на строителството в САЩ, като високата инфлация и високите разходи за труд, са компенсирани от финансовите изгоди на IRA.

"САЩ имат най-добрия потенциал за възобновяеми енергийни източници, що се отнася до слънчевата и вятърната енергия, много лесно е да се прави бизнес, имат наличен CO, налични тръби и капацитет за втечняване - така че те отговарят на много изисквания още преди IRA", заяви той, цитиран от FT.

Синтетичният метан има същата химическа структура като природния газ и може да се използва във вече съществуващата инфраструктура.

"Това синтетично гориво ще допринесе за енергийния преход, като помогне на нашите клиенти да декарбонизират своите дейности, особено тези, които са трудни за електрифициране", заяви Стефан Мишел, президент на отдела за възобновяеми енергийни източници в Total.

Total и Tree Energy ще притежават по 50% в проекта, като се стремят да наберат 80% от финансирането за него чрез дълг. Компаниите планират да вземат окончателно инвестиционно решение през следващата година. Очаква се съоръжението да произвежда между 100 хил. и 200 хил. тона синтетичен газ годишно, заявиха двете компании. Синтетичният метан, произвеждан от него, ще бъде предназначен за вътрешна употреба, както и за износ за Европа и Азия.

Синтетичният газ "в крайна сметка превъзхожда природния газ от гледна точка на емисиите", тъй като методът използва повторно CO, който в противен случай би бил освободен, смята Тим Хард, старши вицепрезидент на отдела за енергиен преход в Argus Media. Той добавя, че "зеленият водород е премиум суровина, чието производство не е евтино, а производството на CO от биомаса също няма да е евтино", заявявайки, че разходите ще бъдат основната пречка за широкото му разпространение. Скептици на синтетичния газ твърдят, че има опасност от теч на метан по време на производствения процес, както и смятат, че въглеродната неутралност не е достатъчна в условията на бързо изменение на климата.

Все още няма коментари
Нов коментар