🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на газа на европейската борса продължава да пада и е с 30% под тази на "Булгаргаз"

Газовите хранилища вече са запълнени на 67% и може още в средата на лятото да се окаже, че търсенето ще намалее още

Очаква се цената на пазара в България също да спадне
Очаква се цената на пазара в България също да спадне
Очаква се цената на пазара в България също да спадне    ©  Лили Тоушек
Очаква се цената на пазара в България също да спадне    ©  Лили Тоушек

Цената на природния газ падна под 25 евро/мВтч на европейската TTF борса, което е най-ниското ниво от почти две години насам. А при калкулиране на инфлацията цената в момента е със сигурност най-ниската на пазара от локдауните през 2020.

Средната борсова стойност от началото на месеца е 65 лв./мВтч. А в същото време за май определената цена на газа от Комисията за енергийно и водно регулиране за регулирания пазар в България е 77.55 лв./мВтч.

Интересното е, че цената не спира да се понижава в последните седмици, въпреки че в ЕС започна пълненето на хранилищата и все повече газови централи отново произвеждат електроенергия.

Поевтиняването на борсите означава, че цените и за българския пазар ще се понижат, въпреки че българският микс зависи и от други фактори като петрола.

Дисонанс

Заявлението на националния газов доставчик "Булгаргаз" за юни пък е за 68.63 лв./мВтч, докато ако сегашните тенденции се задържат и занапред, борсовите цени ще са около 50 лв./мВтч. За справка индексът за втечнен газ ACER показва също спад в тарифите, като те на практика вече не котират с отстъпка от TTF, а са почти уеднаквени. През май на новата платформа котировките се задържат стабилно под 30 евро на мВтч.

Цената в България е по-висока от борсовите, тъй като според "Бугларгаз" нагнетеният скъп газ в хранилището "Чирен" влиза в микса всеки месец и вдига общата стойност. Действително част от количествата в "Чирен" са купувани на 10 пъти по-високи цени от тези, които имаме в момента на борсите, и дори малки количества дават отражение на общата цена. В последните седмици обаче върви процес по ново нагнетяване на газ (при сегашните ниски цени) и общият запълнен обем е вече над 85%. Това означава, че още през юни може хранилището да се запълни и тогава ще има още по-голямо предлагане на пазара.

Азерският газ, който се индексира петролно, също би трябвало да се котира на по-ниска цена, тъй като цената на петрола пада в последните месеци и вече е на нива от преди войната на Русия в Украйна.

Ниските цени се пренасят и във фючърсите, които се понижават в края на годината и началото на следващата. Цените там са стабилно под 50 евро на мВтч и стигат дори до 40. Засега поскъпването на газовия пазар, което все пак може да се случи в началото на следващия отоплителен сезон, не се хваща от индексите, но то най-вероятно трудно може да се предскаже предвид силната външна намеса в газовите доставки от Брюксел на континента.

A тока

Пазарът на газ в момента е спокоен и цените са ниски най-вече поради две причини - слабото потребление през зимните месеци и пълните хранилища. И двете са свързани с общоевропейската политика за трупане на резерви, която може отново да подпали интереса към горивото наесен, ако хранилищата не са пълни. Последното обаче е малко вероятно, тъй като към момента средно ниво на запълняемост е 67%.

Слабото търсене на природен газ зависи и от пазара на електроенергия, който в момента продължава да разчита на евтини въглища, а и на свръхпроизводство на соларни и вятърни централи. С понижаването на цените обаче интересът към газа за производство на ток може да нарасне бързо. В такъв случай Брюксел определено ще има проблем с директивите си за намаляване на потреблението, които влязоха в сила веднага след като Русия спря подаването на суровината.

Възможно е и индустрията да се възползва от ниските цени и свръхпредлагането на природен газ в Европа, макар че там много предприятия започнаха проекти за преминаване на алтернативни горива.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 1

    За което тези двамата от снимката нямат никакъв принос, но се опитват да си го припишат.

    Нередност?
  • 2
    umv16206834451053261 avatar :-|
    Peter Tomov

    Според дългосрочните прогнози не се очаква до 2025 г да има драматично повишение на цената на газа. А краткосрочните също сочат, че не може да се очаква поскъпване. Ройтерс днес съобщи, че потреблението на природен газ в Китай е спаднало с 20%. Преди няколко дни някакъв неразумен български субект от енергийната мафия, заяви, че газът догодина ще бъде по-скъп. Прочел е го е позвездите, май. Очаква се през януари да има покачване с $6 долара, а след това спад с $20 долара. Не бива да се вярва на никой от българските газови "експерти", защото през устите им говори Газпром.

    Нередност?
  • 3
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova

    30% под тази на Булгаргаз си е доста сериозно... дано това се промени, все пак това е държавното дружество, което сключва сделките за газа и е изключителна важност какви ги върши... смятам, че българските потребиле на газ трябва да изискват повече прозрачност и яснота от регулаторите, които определетя цените им, а не само да слушаме псевдоексперти и да им вярваме. За мен природният газ, независимо от цените, си остава най-добрият избор за дома ни. Никога не е била по-приятна температурата у дома, без изсушаване на въздуха и т.н

    Нередност?
  • 4
    syn16617819521138949 avatar :-|
    Gergana Plamenova

    30 % е значителна разлика в цената у нас в сравнение с европейските борси. Как в другите държави може да е по-евтин природния газ, а в България цената да спада с месеци закъснение. Задължително за м. юни КЕВР да предложи ниска цена за МВтч., тъй като нямат причина вече изкуствено да я държат на високи нива- газа от Чирен не е употребяван и доставките се диверсифицираха.

    Нередност?
  • 5
    rtq16615065451138360 avatar :-|
    Василена Петкова

    До коментар [#2] от "Peter Tomov":Точно това искам да разбера.Дали тези нива ще се запазят и през следващата зима. Ние сме с газова инсталация от много години и сме свикнали да си планираме разходите, но тази криза и промяна всеки месец ни промени бюджетните прогнози. Опасяваме се,че Чирен е пълен със скъп газ, за който пак от нас ще вземат, като няма компенсации. А толкова ни е удобно и лесно с отопление на природен газ.

    Нередност?
Нов коментар