Си Цзинпин с амбиция Китай да увеличи влиянието си в Централна Азия

Президентът обяви мащабен план за развитие на региона, включващ изграждане на инфраструктура и стимулиране на търговските отношения

Пекин разглежда Централна Азия като изключително важна за сигурността на политически чувствителния си западен регион Синдзян, за който е обвиняван, че потиска на местното мюсюлманско население уйгури
Пекин разглежда Централна Азия като изключително важна за сигурността на политически чувствителния си западен регион Синдзян, за който е обвиняван, че потиска на местното мюсюлманско население уйгури
Пекин разглежда Централна Азия като изключително важна за сигурността на политически чувствителния си западен регион Синдзян, за който е обвиняван, че потиска на местното мюсюлманско население уйгури    ©  Reuters
Пекин разглежда Централна Азия като изключително важна за сигурността на политически чувствителния си западен регион Синдзян, за който е обвиняван, че потиска на местното мюсюлманско население уйгури    ©  Reuters
Темата накратко
  • Китай е готов да координира стратегиите за развитие на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан и да помогне за модернизацията им.
  • Пекин разглежда Централна Азия като изключително важна за сигурността на политически чувствителния си западен регион Синдзян.
  • Русия започна да губи влияние в целия бивш Съветски съюз на фона на широко разпространеното недоволство от войната в Украйна.

Президентът Си Цзинпин увеличава усилията си за нарастване на китайското влияние в Централна Азия, като организира първата лична регионална среща на върха, посветена на укрепването на връзките с район, в който традиционно доминира Русия. Тъй като Москва е отслабена от войната в Украйна, двудневната среща на върха, която започна в четвъртък, е шанс за Пекин да настоява за по-силни икономически и политически отношения с пет стратегически важни бивши съветски републики - Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан.

"Не мисля, че Китай ще замени значението на Русия в Централна Азия в много кратък период от време, но [конкуренцията за влияние] вече започна, казва пред Financial Times Чиеню Ши, асоцииран изследовател в Тайванския институт за национална отбрана и изследвания в областта на сигурността. Те са в режим на тиха конкуренция."

Китай изтъква символиката на срещата на върха, която дава възможност на Си да демонстрира уменията си на държавник, в момент, когато японският министър-председател Фумио Кишида беше домакин на Г-7 в Хирошима през уикенда. Пекин организира срещата в Сиан - древната китайска столица, откъдето някога е минавал търговският път на коприната през Централна Азия по пътя към Европа. Тази година се навършват и 10 години от началото на предложения от Си съвременен еквивалент на Пътя на коприната - инициативата "Един пояс - един път" на стойност 1 млрд. долара.

Колко важна е Централна Азия за Китай

Пекин разглежда Централна Азия като изключително важна за сигурността на политически чувствителния си западен регион Синдзян, за който е обвиняван, че потиска местното мюсюлманско население уйгури. Районът е и важен източник на енергия и важен маршрут за сухопътна търговия с Европа.

Русия започна да губи влияние в целия бивш Съветски съюз на фона на широко разпространеното недоволство от войната в Украйна. Москва също така загуби традиционната си роля на миротворец, като през миналата година отсъстваше особено по време на граничните сблъсъци между Киргизстан и Таджикистан.

Казахстан, един от най-близките партньори на Русия, отказва да подкрепи инвазията или да признае анексирането на украинска територия от Москва, а миналата година дори подписа споразумение за обмен на разузнавателна информация с Турция, член на НАТО.

В знак на това, че Русия иска да запази влиянието си, президентът Владимир Путин покани всичките петима централноазиатски лидери да присъстват на годишния парад по случай Деня на победата в Москва миналата седмица - някои от тях в последния момент.

Прибързаната организация показва, че повечето от лидерите "първоначално учтиво са избягвали пътуването", но "когато Путин се обади, стана не само трудно, но и опасно да се откаже", пише Темур Умаров, сътрудник в Центъра "Карнеги" за Русия и Евразия.

Според Европейската банка за възстановяване и развитие икономиките на Централна Азия са процъфтявали отчасти благодарение на притока на инвестиции от руски граждани и компании след началото на военните действия. Някои централноазиатски държави се възползват от увеличените парични преводи от работниците мигранти в Русия, тъй като работната ръка там става все по-оскъдна.

Страните от Централна Азия са между чука и наковалнята - притеснени да не бъдат въвлечени във войната на Путин, но неспособни да устоят на икономическите ползи от това, че остават един от малкото прозорци на Русия към света, пише Умаров. "Всичко, което изглежда като знак, че регионът се накланя в едната или другата посока, не трябва да се приема като пълна подкрепа за Русия или скъсване с нея", смята още той.

Мащабният план на Пекин

В петък Си Цзинпин обяви мащабен план за развитие на Централна Азия, включващ изграждане на инфраструктура и стимулиране на търговските отношения. Китай е готов да координира стратегиите за развитие на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан и да помогне за модернизацията им, заяви Си по време на срещата. Петте бивши съветски републики могат да предложат на Китай алтернативни маршрути за пренос на горива, храни и други стоки в случай на нарушаване на веригите на доставки в други региони, посочва Reuters.

Китай ще засили двустранните си ангажименти и ще увеличи трансграничните търговски обеми, заяви Си. Това ще насърчи китайския бизнес в Централна Азия да открие нови работни места, да изгражда логистични центрове и да пусне специални влакови услуги.

"Китай ще осигури на страните от Централна Азия финансова подкрепа в размер на 26 млрд. юана (3.8 млрд. долара) под формата на заеми и грантове, за да задълбочи сътрудничеството", обяви Си и допълни, че строителството на Линия Д от газопровода Китай - Централна Азия трябва да бъде ускорено.

Двустранната търговия между региона и Китай през миналата година достигна 70 млрд. долара, като почти половината - 31 млрд., се пада на Казахстан. Според президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, до 2030 г. обемът на търговията между Централна Азия и Китай може да достигне 100 млрд. долара.

По думите на Си Цзинпин Китай възнамерява и да увеличи пропускателната способност на пътищата, свързващи го с Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан, както и да ускори изграждането на жп връзка с Киргизстан и Узбекистан. Президентът на Туркменистан Сердар Бердимухамедов от своя страна изтъкна, че страната му е готова да реализира нови проекти, свързани с доставката на туркменски природен газ за Китай.

Срещата на върха в Сиан е третата среща на Китай с т.нар. страни от С5, но предишните срещи бяха проведени онлайн поради пандемията от коронавирус.

Според Ян Дзян, старши изследовател в Датския институт за международни изследвания, засиленото внимание на Пекин към Централна Азия датира от 2012 г., когато Си даде начало на стратегията си "Марш на Запад". През следващата година Си започна инициативата BRI в Казахстан.

Китай е най-големият купувач на газ от Централна Азия. Регионът разполага и със запаси от редки земни метали, особено в Казахстан. "Китай може да играе ключова роля в добива и извличането на тези запаси", казва пред Financial Times Юнис Шарифли, научен сътрудник в изследователския орган Central Asia Barometer.

Анализаторите смятат, че Китай може да предложи да помогне на региона с проекти за зелена енергия, изграждане на мобилни мрежи 5G и разширяване на пътните и железопътните връзки. Друг план, който може да бъде обсъден, е предложение Китай, Киргизстан и Узбекистан да изградят железопътна връзка на стойност 4.1 млрд. долара, която ще отвори възможност за пътуване до Европа само с железопътен транспорт. По този начин ще се избегне преминаването през Русия, която е обект на западни санкции заради пълномащабното нахлуване в Украйна, смятат анализаторите.

Влиянието на Русия

Макар че Китай няма да се опита да дублира военното присъствие на Русия - Москва запазва бази в региона, анализаторите смятат, че Си също ще се стреми към по-голямо сътрудничество в областта на сигурността. Китай вече си сътрудничи с Таджикистан, за да предотврати преминаването на бойци, оръжия и наркотици през границата в Синдзян. Си би могъл да се опита да задълбочи сътрудничеството с предложение за регионален план за сигурност, както Китай направи с тихоокеанските острови миналата година, въпреки че този ход завърши с разочарование за Пекин.

"Китай винаги се е съобразявал с чувствителността на Русия там и ще бъде интересно да видим докъде ще стигне Си", казва Елизабет Уишник, старши научен сътрудник в американския мозъчен тръст CNA.

Много от централноазиатските страни също са подозрителни към намеренията на Китай, а нараства и загрижеността за все по-голямата национална задлъжнялост към Пекин, смятат анализаторите.

Авторитетът на Китай в Централна Азия беше накърнен миналия месец, когато посланикът му във Франция Лу Шайе заяви, че "страните от бившия Съветски съюз нямат ефективен статут според международното право". Пекин бързо оттегли коментарите, но дипломатът не беше уволнен.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Смятам, че е доста под нивото на публиката упоритото отъждествяване на политиката на КНР с председателя Си.
    Все пак Китай не е Бруней.
    Ако е пропагандно задължително за противниците на хегемона да се прави такава персонализация, то е удачно успехите на КНР да се етикират с Китайската комунистическа партия, която ръководи страната от 1949 г.

    И по темата - една схематична макар карта на Азия би илюстрирала прекрасно концепцията на Пояса и пътя - заобикалянето на морските маршрути за доставка, които флотът на САЩ може да блокира относително лесно - най-вече Молукския пролив, откъдето минава огромна част от вноса и износа на Поднебесната.

    В този смисъл сухоземните транспортни коридори, вкл. и тези през централноазиатските републики до Турция и оттам към Африка и Европа са сериозна и безопасна алтернатива.

    Всъщност в документа от срещата в Сиан на няколко пъти се говори за безопасност. Това е ключовият момент от срещата: Китай предложи на съседните си постсъветски републики не само икономическа помощ за инфраструктурните си проекти за десетки млрд $, но завоалирано им предложи и равностойността на 3,2 млрд $ за купуване на китайско въоръжение! Китай реално отвръща на англосаксонския морски съюз AUKUS с прокитайски сухоземен военен съюз на страните в Средна Азия. През които ще минава транспортната шосейна и ж.п. магистрала изток-запад.
    Т.е. Китай работи абсолютно по американски - икономическо и военно подчиняване.
    И няма как да бъде упрекнат, че не асимилира и прилага водещото know how...

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Да де, ама ако лошият Запад не купува китайската продукция, с икономиката на Китай е свършено. Така че няма нужда американският флот да контролира нещо си. Малко санкции и са до там. Точно затова на другаря Си му треперят гащите.

    Нередност?
Нов коментар