Технически проблем с вятърните турбини на Siemens поставя целия сектор на сериозно изпитание

Акциите на компанията се сринаха, а производителите на ток може да регистрират големи пропуснати ползи

Зеленият преход залага много на индустрия, която среща сериозни финансови проблеми
Зеленият преход залага много на индустрия, която среща сериозни финансови проблеми
Зеленият преход залага много на индустрия, която среща сериозни финансови проблеми    ©  Цветелина Белутова
Зеленият преход залага много на индустрия, която среща сериозни финансови проблеми    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Очакванията са Siemens Energy да има много тежка година.
  • Разходите по проблемните турбини вероятно надхвърлят 1 млрд. евро.
  • В България може да се усети стагнацията в сектора в следващите години.

Съвсем неочакван казус в бизнеса с вятърни турбини в Европа може да стане причина цялата вятърна индустрия да изпадне в сериозна стагнация и да се наруши нейната важна роля в зеления преход.

В последните няколко дни световните издания пишат съвсем обосновано за срива на акциите на Siemens Energy - заради дъщерното му дружество Siemens Gamesa, което именно отговаря за бизнеса с перки. Стойността на акциите се срина за няколко часа с близо 40% и инвеститорите веднага алармираха, че не просто става въпрос за мимолетен спад, който бързо ще бъде преодолян, а за по-дълбок проблем.

Причината за всичко това пък се оказват технически неизправности при вече опериращи турбини на Siemens, които ще струват десетки и дори стотици милиони евро на компанията, за да бъдат поправени, и ще доведат до също толкова пропуснати ползи на операторите, които няма да могат да произвеждат електроенергия. Дори и да бъдат възстановени турбините, вятърните паркове търпят загуби за милиони всеки ден, което може да доведе и до проблем с обслужването на кредитите за реализиране на проектите. А най-големите производители са поставени под сериозна критика, че не разчитат на качество, а на количество.

За мащабите на проблема говори факта, че Siemens e сред най-големите производители и доставчици на вятърни турбини в света - 132 гигавата перки са инсталирани в цял свят, като огромен дял от тях са в САЩ и Испания, както и в Китай. В България дори и да има перки на компанията, те са твърде стар модел, който едва ли попада в обхвата на сегашните проблемни.

Проблеми в сектора

Вятърната индустрия е поле на сериозни технически проблеми в последните месеци като цяло и това важи и за другите големи производители като GE и Vestas. Редица аварии, включително за паднали турбини, веднага провокираха въпроси към производителите, които постоянно търсят варианти за подобряване на моделите и разгръщането на все по-големи и мощни турбини.

Проблемите провокираха сериозни притеснения за рентабилността на вятърните проекти заради нарастващите застрахователни разходи и най-вече разходите за поправяне на производителите.

Съдейки по финансовите резултати на Siemens Gamesa в последните години - бизнес дружеството е на загуба в повечето години, като причината е именно в големите разходи, които изпреварват иначе добрите и растящи продажби. Лошото развитие на бизнеса може да има и отражение в България, тъй като пред страната тепърва предстои да се развива ВЕИ пазарът, а много от големите компании, които имат интерес да инвестират в нови паркове, тепърва ще анализират "вятърната" ситуация.

Какво точно се случва с перките на Siemens

Сривът в акциите на Siemens Energy е провокиран от информацията, че компанията ще трябва да похарчи 1 млрд. евро за технически неизправности на опериращи турбини. Според изнесените данни дефекти са открити в 15-30% от турбините. В допълнение към утежнената финансова ситуация мениджмънтът на Siemens отдръпна прогнозирания си финансов резултат за 2023 г. вероятно заради неяснотите колко точно ще се отразят на дружеството драматичните обстоятелства в Gamesa.

Според анализатори на FT една трета от приходите на Siemens Energy през тази година трябва да дойдат от продажбата на турбини от дъщерното му дружество. Но предвид току-що назрелите проблеми голяма част от очакваните доставки могат въобще да не се осъществят, а тези, които са направени, да срещнат доста негативизъм от инвеститорите, който да се отрази отново в маржовете на компанията. Например съвсем вероятно е, че за една част от поръчаните турбини (поръчките във времето напред се равняват на 35 млрд. евро) да не бъдат регистриран никакъв марж на печалба.

Само преди седмици Siemens Energy придоби пълен контрол над дъщерното си дружество, след като в последната година изкупи акциите от миноритарните собственици. Подобен ход дни преди обявените сериозни финансови трусове доказва, че Siemens среща сериозни проблеми в менажирането на проблемите в бизнеса си.

Какво следва

В последните месеци вятърната индустрия се намира в сложна ситуация. От една страна, целите за декарбонизация и държавни енергийни стратегии (като американския Inflation Reduction Act) я тласкат напред, но от друга - чисто оперативно тя буксува.

Един от най-проблематичните казуси се оказват веригите за доставки, които очаквано са изцяло зависими от Китай и от капацитета на работа там. В последните месеци компаниите се оплакват от забавянето и липсата на материали по турбините, а волатилността на пазара на суровини като медта обърква стабилно маржовете.

В последните дни стана ясно, че складовите запаси на мед, от която основно зависи изграждането на перките, са критично ниски заради голямото търсене. Нещо, което ще вдигне цената на суровината със сигурност в следващите месеци.

Съвсем видно от финансовите отчети на Siemens Energy, приходите са последвани от също толкова големи разходи по продажбата на турбините. С други думи, компанията не може да продава на печалба, защото себестойността на продукта й е твърде висока.

До голяма степен прогнозирането на разходите е в разковничето на проблемите на компаниите за перки: те трябва да се съобразяват с твърде много фактори, които не зависят от тях, като бавните екологични оценки на вятърните централи и съответно бавното им пускане в експлоатация.

Към момента няма данни от сектора как това би се отразило спирането на примерно 10% от турбините на Siemens, но няма да е изненада някои вятърни паркове да стигнат до фалит, ако твърде голяма част от турбините са компрометирани и не могат да изпълняват дългосрочните си договори за продажба на електроенергия.

Интересно е, че в отчета си от 2022 г. Siemens отбелязва, че очаква търсенето на вятърни перки в Европа да намалее в следващото десетилетие за сметка на Китай и САЩ.

Един от големите проблеми за вятърната енергия въобще е, че другите големи играчи на пазара с турбини няма как да заместят толкова бързо и ефективно Siemens, тъй като те страдат от същия проблем с веригите на доставки. А последните месеци доказват, че най-вероятно проблемите не идват само от Европа, а и от посредниците в Азия, които произвеждат част от частите, които се оказват впоследствие проблемни.

По тази причина за вятърната индустрия ще бъде голямо предизвикателство да се отърси от премеждията си и отново да възвърне вярата на инвеститорите в нея.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kwf16744188681159717 avatar :-P
    Тодор Пънаров
    • - 2

    Ако има проблем той ще бъде решен скоро.

    Нередност?
  • 3
    ilk14488904 avatar :-|
    ilk14488904
    • + 1

    В статията ту се говори за перки, ту за турбини "Какво точно се случва с перките на Siemens.." Очевидно има нещо при турбините, но какво, не става ясно. Засягат се финансови и технически въпроси , без ясна и точна фактология. Пълно е с фрази, които раздуват текста.

    Нередност?
Нов коментар