🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Westinghouse ще направи инженерно проучване за 7-ми блок в Козлодуй

Американската компания и АЕЦ "Козлодуй" подписаха договор за следваща стъпка за новата мощност

Минималните срокове за строителство са 10-12 години, а цената е над 10 млрд. евро за един блок
Минималните срокове за строителство са 10-12 години, а цената е над 10 млрд. евро за един блок
Минималните срокове за строителство са 10-12 години, а цената е над 10 млрд. евро за един блок    ©  Надежда Чипева
Минималните срокове за строителство са 10-12 години, а цената е над 10 млрд. евро за един блок    ©  Надежда Чипева

България направи следващата стъпка в процеса на изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Американският ядрен концерн Westinghouse съобщи, че е подписал договор за предварителни инженерни дейности за изграждане на нов реактор с новото дъщерно дружество на българската атомна електроцентрала "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности".

До голяма степен това беше очаквано, тъй като преди няколко месеца българският парламент прие решение за изграждане на нови блокове в Козлодуй с технологията AP1000. А по-рано през годината беше подписан меморандум за разбирателство за създаване на съвместна работна група по планиране на изграждането.

Въпреки че новината доказва ангажимента на България да изгради нов блок на площадката в Козлодуй, доста е вероятно той да е готов едва след 2033 г., ако въобще започне да се строи. Минималните срокове за строителство са 10-12 години, цената е над 10 млрд. евро за един блок, а при всички случаи ще се изисква и договор за изкупуване на енергията - вероятно т.нар. контракт за разлика (CFD).

По план страната ни трябва да е извела от експлоатация старите два блока, които в момента работят в Козлодуй, през 2050 г.

Какво означава

Българската ядрена централа подписала т.нар. front end engineering and design contract (предварителен инженерингов договор), чиято цел е да се влезе в детайли относно инфраструктурата и дизайна на нов реактор на площадката в Козлодуй.

Подобна практика е нормална при изграждането на ядрени блокове, тъй като преди самото строителство има нужда да бъдат направени редица анализи и проучвания, които включват и съществуващата инфраструктура.

Темата за построяването на новия ядрен блок влезе отново в политическия дебат, след като през януари предходният парламент задължи служебното правителство на Румен Радев да преговаря със САЩ за подновяване на прекратения през 2015 г. проект. Решението на парламента е и за още един блок на вече лицензираната площадка. По принцип тя може да поеме и втора мощност.

Интересно е да се отбележи, че изминалата седмица в САЩ на посещение беше делегация от български политици начело с депутати и директори на енергийни дружества, като е твърде вероятно те да са преговаряли именно за току-що подписания нов договор и за следващите стъпки в новото сътрудничество с американската компания за ядрена енергия Westinghouse. Също така не е ясно дали новото правителство е било наясно с действията на българската делегация в САЩ и дали те са били координирани. "Капитал" се опита да се свърже с енергийния министър Румен Радев и екипа му, но до редакционното приключване на материала не получи отговори.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mdt16508709071115527 avatar :-@
    Lachezar Petkov
    • + 4

    За 50 милиарда долара и аз ще направя проучване и то не само за един реактор

    Нередност?
  • 2
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007
    • - 3

    Бъдещето на енергията е в нейната изобилност.

    Нередност?
  • 3
    jonjo avatar :-|
    Джонджо
    • + 1

    Седем. Седм-и. А ,,седем-ми’’ (7-ми) е чиста неграмотност.

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino

    Уестинг от десетилетия няма завършена централа. Вероятно става въпрос за предпроектно и проектно усвояване на едни (много) пари. После: ако искаш - съди ме...

    Нередност?
Нов коментар