🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Siemens Energy преговаря с германското правителство за държавни гаранции за 15 млрд. евро

Акциите на компанията се сринаха с близо 40% през миналата седмица

Компанията обмисля да затвори заводи и представителства на Siemens Gamesa, за да намали загубите.
Компанията обмисля да затвори заводи и представителства на Siemens Gamesa, за да намали загубите.
Компанията обмисля да затвори заводи и представителства на Siemens Gamesa, за да намали загубите.    ©  Reuters
Компанията обмисля да затвори заводи и представителства на Siemens Gamesa, за да намали загубите.    ©  Reuters

Германското правителство и Siemens Energy преговарят за сключване на сделка за гаранции в размер на около 15 млрд. евро за компанията за енергийно оборудване. Акциите на дружеството, която беше отделена от бившата компания майка Siemens през 2020 г., паднаха с цели 39% до рекордно ниско ниво миналата седмица, след като дискусиите станаха публично достояние, което е последният удар, след като компанията разкри сериозни проблеми с качеството на своето подразделение за вятърни турбини Siemens Gamesa.

Преговорите със Siemens Energy са били потвърдени от говорител на германското икономическо министерство, съобщи Reuters, като според източници на агенцията те са продължили и през уикенда.

Според източници на Reuters Германия е поискала от Роланд Буш, главен изпълнителен директор на Siemens AG, която притежава 25.1% в Siemens Energy, да предостави част от гаранциите, като се очаква в крайна сметка компанията да се съгласи. Според тях обаче Siemens се колебае най-вече заради предполагаемото лошо управление на бившето си дъщерно дружество и последвалия срив в цената на акциите.

След обявяването на преговорите с германското правителство акциите на компанията се сринаха до исторически минимум от 6.46 евро, губейки 3.3 млрд. евро пазарна капитализация, която се понижи до 5.3 млрд. евро.

Проблеми с качеството

Компанията търси държавни гаранции, за да подпомогне реализацията на големите си промишлени проекти, главно в бившето подразделение на Siemens Energy за газ и електроенергия, което изгражда и обслужва газови турбини и произвежда големи газопреносни станции. Такива гаранции, които обикновено се издават от дружествата и банките, с които те работят, обикновено се дават за големи проекти, тъй като промишлените предприятия трябва да предоставят доказателства на своите клиенти, че могат да изпълнят определени задължения по време на строителния процес.

Тази година обаче се появиха проблеми в подразделението за вятърна енергия Siemens Gamesa, свързани с перките на ротора и предавките в по-новите ѝ наземни вятърни турбини. През лятото германското издание Manager Magazin съобщи, позовавайки се на анонимни източници, че проблемите с турбините могат да струват на Siemens Energy до 4.5 млрд. долара, но според източници на Spiegel загубите може да се окажат по-големи.

В резултат на това компанията се опасява, че трудно ще получи банкови гаранции, поради което Siemens Energy се е обърнала към германските власти, съобщи миналата седмица германският седмичник WirtschaftsWoche, цитиран от Reuters. Според германското издание, което е съобщило за преговорите със Spiegel, компанията търси гаранции в размер до 15 млрд. евро. Изданието добавя, че германската държава ще поеме отговорността за 80% от първоначалния транш на финансиране в размер на 10 млрд. евро, докато банките ще бъдат отговорни за останалите 20%.

Говорител на Siemens, от която се иска да гарантира втория транш в размер на 5 млрд., е заявил, че компанията очаква повече подробности. "В момента Siemens води внимателни и непрекъснати разговори с всички заинтересовани страни", е заявил той.

В изявление, потвърждаващо преговорите, Siemens Energy съобщава, че тазгодишните финансови резултати се очаква да бъдат в пълно съответствие с предишните насоки и че Siemens Gamesa работи по проблемите с качеството. Компанията не е предоставила коментар относно финансовите подробности на търсените гаранции, но заявява, че процесът на бюджетиране на Siemens Energy все още е в ход и изпълнителният съвет все още не е взел решения за разходите за 2024 г. и за конкретни мерки за финансиране.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 2

    "Цените на електроенергията трябва да скочат със 70%, за да има нови инвестиции във вятърна енергия."
    Предупреждението идва от шефа на RWE във Великобритания, след като никой не се явява на последния правителствен търг за нови вятърни паркове - на фона на вече ужасно високите цени на тока там.

    https://www.telegraph.co.uk/business/2023/10/25/electricity-prices-rise-70pc-pay-wind-farms-energy/

    Нередност?
Нов коментар