Противно на очакванията, петролът и газът остават евтини

ОПЕК нямаше късмет с повишаването на цените на суровината

В месеците след инвазията на Русия в Украйна всеки намек за лоши новини изпрати цените на енергията в стратосферата. Независимо дали ставаше дума за пожар, който принуди американски газов завод да бъде затворен, стачки във френските петролни терминали, искането на Русия Европа да плаща горивото в рубли, пазарите полудяваха. От януари обаче нещата са различни (виж графиката). Суровият петрол брент, глобалният бенчмарк, се движи около 75 долара за барел в сравнение със 120 долара преди година; в Европа цените на газа от 35 евро за мегаватчас (mwh) са с 88% под пика им през август.

Причината не е, че новините изведнъж станаха по-приемливи. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), и нейните съюзници обявиха драстични съкращения на добива. В Америка броят на нефтените и газовите платформи е намалял 7 поредни седмици, тъй като производителите реагират на по-ниските цени.

Няколко от газовите съоръжения на Норвегия, които сега са жизненоважни за Европа, са в продължителна поддръжка. Нидерландия закрива най-голямото газово находище в Европа. И все пак всяко покачване на цената бързо изчезва.

Какво поддържа цените ниски

Разочароващото търсене може да е част от отговора. През последните месеци очакванията за глобален икономически растеж бяха намалени. Фалитът на няколко банки тази пролет породи опасения за предстояща рецесия в Америка. Инфлацията удря потребителите в Европа. И на двете места все още предстои да се усети пълното въздействие на повишаването на лихвените проценти. В Китай възстановяването след ковид се оказва много по-слабо от очакваното. Анемичният растеж от своя страна намалява търсенето на гориво.

И все пак, погледната по-отблизо, и историята на търсенето не е напълно убедителна. Въпреки разочароващото си възстановяване Китай консумира 16 млн. барела на ден (b/d) суров петрол през април, което е рекорд. Възстановяването на транспорта, туризма и пътуванията след мрачния нулев период на ковид означава, че се използват повече дизелово гориво, бензин и реактивно гориво. В Америка спадът на цените на бензина с 30% в сравнение с предходната година е предвестник за летния сезон на шофиране. В Азия и Европа се очаква високите температури да продължат, създавайки по-голямо търсене на генериране на енергия от газ за охлаждане.

По-убедително обяснение може да се намери от страната на предлагането на уравнението. Последните две години на високи цени стимулираха производството извън ОПЕК, което сега се предлага. Петролът блика от Атлантическия басейн чрез комбинация от конвенционални кладенци (в Бразилия и Гвиана) и производство на шисти и битуминозни пясъци (в Америка, Аржентина и Канада). Норвегия също изпомпва повече. JPMorgan Chase изчислява, че производството извън ОПЕК ще нарасне с 2.2 млн. барела на ден през 2023 г.

На теория това трябва да бъде балансирано от съкращенията на производството, обявени през април от основните членове на ОПЕК (с 1.2 млн. барела на ден) и Русия (с 500 хил. барела на ден), към които Саудитска Арабия добави още 1 млн. барела на ден през юни. И все пак производството в тези страни не е спаднало толкова, колкото беше обещано, а други страни от ОПЕК увеличават износа. Венецуела покачва експорта благодарение на инвестициите на американския гигант Chevron. Добивът в Иран е на най-високото ниво от 2018 г., когато Америка наложи нови санкции. Всъщност една пета от световния петрол сега идва от страни под западно ембарго, продава се с отстъпка и по този начин помага за намаляване на цените.

По-сложната ситуация с газа

По отношение на газа ситуацията с доставките е по-сложна: основният руски тръбопровод за Европа остава затворен. Но Freeport lng, съоръжение, което обработва една пета от американския износ на втечнен природен газ и пострада от експлозия миналата година, отново е на линия. Другият износ на Русия за континентална Европа продължава. Норвежките потоци ще се възобновят напълно в средата на юли. Най-важното е, че съществуващите запаси в Европа са огромни. Съоръженията за съхранение на ЕС са пълни на 73% в сравнение с 53% преди година и са напът да постигнат целта си от 90% преди декември. Богатите азиатски страни като Япония и Южна Корея също имат много газ.

Когато инфлацията се покачваше и лихвените проценти оставаха ниски, стоките, особено суровият петрол, бяха атрактивен хедж срещу покачващите се цени, повишавайки котировките. Сега, когато спекулантите очакват инфлацията да спадне, привлекателността намаля - точно както по-високите лихви правят по-сигурни активи като пари и облигации по-привлекателни. В резултат на това спекулативното нетно позициониране (балансът между дългите и късите залози, направени от залагащите на фючърсните петролни пазари) се срина. По-високите лихвени проценти също повишават алтернативните разходи за съхранение на запаси от суров петрол, така че физическите търговци разтоварват запасите си. Обемът в плаващите складове е спаднал от 80 млн. барела през януари до 65 млн. барела през април, най-ниското ниво от началото на 2020 г.

Цените може да се покачат по-късно през годината. Международната агенция по енергетика прогнозира, че глобалното търсене на петрол ще достигне рекордните 102.3 млн. барела на ден през 2023 г. Предлагането на петрол също ще достигне рекорд, но организацията смята, че пазарът ще изпадне в дефицит през втората половина на 2023 г. - мнение, споделяно от много банки. С наближаването на зимата конкуренцията за втечнен природен газ между Азия и Европа ще се засили. Товарните тарифи за зимата вече се покачват.

Все пак кошмарът от миналата година едва ли ще се повтори. Много анализатори очакват брентът да остане близо до 80 долара за барел и да не достигне трицифрени стойности. Фючърсните пазари на газ в Азия и Европа сочат покачване с 30% спрямо днешните нива до есента, а не нещо по-екстремно. През последните 12 месеца стоковите пазари се адаптираха. Сега е необходимо повече от намек за лоши новини, за да изстреля цените.2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    Освен свиващата се икономика зависи и колко ниски ще са температурите зимата. Някакси пропускаме и нещо друго. Дали страните от БРИКС ще се разберат за по-тясно сътрудничество по отношение на контролиране на цените за износ на суровини.

    Нередност?
  • 2
    rtq16615065451138360 avatar :-|
    Василена Петкова

    Защо пък да е противно на очакванията, точно това се надяваме да бъде. Цената на природния газ вече поредни месеци слезе надолу и за нас потребителите е надежда за спокойна зима. Кризата създаде нови пазари и хранирището на Чирен е пълно. Жалко,че цените на стоките не бяха корегирани и контролирани.

    Нередност?
Нов коментар