Природният газ поскъпна с близо 60% от началото на юни

Това води и до повишаване на цените на електроенергията в цяла Европа

   ©  Изкуствен интелект на Bing

След седем месеца на постоянно понижение цените на природния газ в Европа отново тръгнаха нагоре. От началото на юни има внушителен ръст от 58% на TTF на сделките с доставка през юли. При спот пазара повишението е около 50%.

Ако в първите дни на юни беше достигната най-ниската стойност на TTF от две години насам - 23 евро/мВтч, на 15 юни търговията вече се случва на 39-40 евро. Подобно поскъпване на газа не е имало от ноември 2022 г.

Повишаването на цената на синьото гориво веднага се отразява и на електроенергията. През първата седмица на този месец в цяла Европа борсовата цена на тока беше около 80 евро, докато сега е малко над 100 евро, което е ръст от 25%. Разбира се, тук фактор са и въглеродните емисии, които ТЕЦ-овете трябва да купуват за дейността си. Те също поскъпват - от 78 евро/тон до 93 евро за тон CO2 само в рамките на първите две седмици от юни.

Защо цените се повишават

На пръв поглед няма видима причина природният газ да става по-скъп именно сега. Европейските газови хранилища са пълни на 73%, което е своеобразен рекорд за това време на годината. По тази причина няма екстремно търсене на количества, които да бъдат нагнетени, за да може хранилищата да са пълни догоре преди зимата - дори със сегашните скромни темпове това ще е факт още през август.

Освен това промишленото търсене на газ остава слабо, след като големите западни икономики забавиха развитието си, а Германия дори навлезе в техническа рецесия.

Експертен анализ на Bloomberg обаче сочи няколко причини за сегашната ситуация. На първо място това са краткосрочни проблеми с доставките в Северна Европа, както и очакванията за конкуренция от страна на Азия.

"Един газов проблем не се решава, без да се появи друг, а TTF се опитва да се покачи с още няколко евро до следващата по-висока цел", каза пред Bloomberg Тим Партридж, директор на енергийните пазари в консултантската компания за комунални услуги Eyebright. Поскъпването на въглеродните емисии и на суровия петрол също оказват подкрепа на газовите контракти, смята той.

Основен фактор за ситуацията в Европа са прекъсванията в Норвегия, която е ключов доставчик на газ след спирането на доставките от Русия. Очаква се спреният завод за втечнен природен газ в Хамерфест да заработи скоро, но няколко други съоръжения, включително огромният завод за преработка на газ Nyhamna, са удължили планираните ремонтни работи, а друго съоръжение, Kollsnes, ще започне планова поддръжка следващата седмица.

Друг фактор са и температурите, които от няколко дни са над нормата в Северозападна Европа, което увеличава нуждите от охлаждане, съответно от електроенергия, а оттам и от повече производство в газовите централи.

Какво се очаква

Въпреки това Goldman Sachs очаква по-слабото търсене в следващите седмици да неутрализира въздействието на продължителните прекъсвания на доставките в Норвегия.

"В тази обстановка въглищата не могат да се конкурират с по-евтиния и по-чист газ и през май потреблението им се срина с над 60% на годишна база. Гледайки напред, зимната прогноза носи повече несигурност и рискове, които ще бъдат определени до голяма степен от това доколко енергийното потребление ще се възстанови през идните месеци", казват в месечната си прогноза за енергийните пазари от Axpo.

Доставките на втечнен природен газ за Европа спаднаха от високите нива в началото на годината, но остават доста над сезонните норми. Според BloombergNEF увеличението на цените през този месец е направило отново изгодно американският втечнен природен газ да се доставя в Европа вместо в Азия и това пренасочване ще се случи през следващите месеци.

Най-големият въпрос е дали по-късно през лятото, когато капацитетът на хранилищата ще достигне границите си, ще има пренасищане с газ в региона. Това може отново да отблъсне доставките, което в началото на зимния период би могло да изиграе лоша шега с цените.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    harribbo avatar :-|
    harribbo
    • + 3

    Публикувайте го това и в Дневник

    Нередност?
  • 2
    strongsteel avatar :-|
    strongsteel
    • + 2

    А уж се очакваше да пада :)

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 1

    Неадекватно е заключението: "Това води и до повишаване на цените на електроенергията в цяла Европа". Повишаването на цените на енергоносителите реално повишева всички възможни цени. Не само в Европа.
    Всъщност Европа е най-уязвима, защото останалият свят върви по утъпкания път за директни дългосрочни договори с производители, а не купува от TTF.
    И видимата тенденция при разрушаването на глобалните пазари е тежестта на притежателите/производителите на суровини да нараства.
    Какво има в Европа? Освен суицидна политика-

    Нередност?
  • 4
    rtq16615065451138360 avatar :-|
    Василена Петкова
    • + 1

    Вчера прочетох. че в България и за юли има предложение от Булгаргаз за спад на цената на природния газ. Надяваме се да се задържи тази тенденция, за да си го ползваме.

    Нередност?
  • 5
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova

    Това няма да се усети почти при потребителите. Все пак много месеци наред спадът е значителен и подобно завишение не би разклатило драматично пазарът!

    Нередност?
Нов коментар